Aktuelt

Er satanistiske verdier bedre enn de kristne?

religioner      |      21/12/2015

Julen er en kristen høytid, hvor kristne verdier naturlig nok gjerne står i fokus. I den siste tiden har likevel De syv sataniske bud fått mye oppmerksomhet i sosiale medier. Og mottakelsen av de nye etiske levereglene er til dels svært positiv. 

Av Kai Westergaard

De syv sataniske bud

Trykk på bildet for å lese om de sataniske budene på The Satanic Temples hjemmeside.

Hva er egentlig satanistiske verdier? Det sataniske tempel i USA har fått mye oppmerksomhet i det siste, blant annet stuntet med Baphometstatuen, deretter bønnesirkelkontroversen i Seattle, og nå er oppmerksomheten rettet mot tempelets syv påbud eller læresetninger.

Det har pågått flere diskusjon på nettet i det siste om disse syv påbudene. For det første virker de sataniske budene overraskende fornuftig og ei heller særlig ondskapsfulle, snarere tvert imot.

Diskusjonen har blant annet havnet på nettstedet reddit, hvor trådstarter skriver: «The seven tenets of satanism. Oddly more ethical and reasonable than the commandments». En annen kommentator poster at “Humans have made progress in ethics, even though it does not seem like it at times. The Satanic tenants are a product of modern culture. The tenants ring true to modern Westerners.”.

Nå er kanskje argumentasjonen litt sirkulær, i og med at det ikke er helt unaturlig at påbud som blir skapt i moderne tid for moderne ører, også lyder mer tiltalende for nevnte ører. Særlig hvis det man sammenligner med er De ti bud, som absolutt ikke ble skapt i moderne tid.

Valerie Tarico melder i sin artikkel på Alternet.org at «Members of the Satanic Temple find it easier than Christians to follow some of the teachings of Jesus”. Hun ser også ut til å hevde at de sataniske budene ikke bare er positive, men bedre enn De ti bud «More broadly, the seven tenets emphasize positive, pro-social values rather than bad behaviors to be avoided». Hemant Mehta, som skriver i det velkjente religionsdialognettstedet Patheos, går enda lengre og sier rett ut at «The Satanic Temple’s Seven Tenets Are Far More Ethical Than the Ten Commandments».

Uansett hva man synes om De ti bud eller satanisme, virker det ut som flere synes at de satanistiske verdiene kan være noe å ta med seg i jula og inn i det nye året.

Ha en satans god jul!

Religioner.no-lenker: 

Lenker: 

 

 

 , , , , , , ,