Aktuelt

Fredag 13 er en trygg dag

Religioner       |      13/01/2012

Fredag den trettende er en fryktet dag for noen, og selv de av oss som ikke er overtroiske merker seg gjerne denne datoen når den dukker opp på kalenderen hvert år. Men ifølge forsikringsselskapet Tryg er det slett ikke slik at man er i større fare for å bli rammet av ulykker og uhell denne dagen. Tvert imot, ifølge Aftenbladet. Når det gjelder bilskader ligger fredag den 13 hele 16 % under ulykkesgjennomsnittet for vanlige hverdager. Når det gjelder reiseskader er tallet 2.5 % under gjennomsnittet. Dette er spesielt oppsiktsvekkende ettersom fredager, på grunn av mye reiseaktivitet, oftest ligger over gjennomsnittet for slike skader, samt for tyverier og innbrudd. Ifølge skadedirektør i Tryg, Heidi Tofterå Slettemoen, kan dette skyldes at folk er mer forsiktig denne dagen. Hvem har sagt at litt overtro ikke kan være godt for noe?

Leonardo_da_Vinci_(1452-1519)_-_The_Last_Supper_(1495-1498)

Det siste måltidet av Da Vinci. Judas var den trettende personer til stedet – Wikimedia Commons

Det har vært lansert mange forklaringer på hvorfor denne dagen knyttes til uhell og ulykker. Noen mener Kristus ble korsfestet på fredag den trettende, andre at Judas var den trettende skikkelsen tilstede ved det siste måltidet. En annen forklaring er at Tempelridderordenen ble knust av franskekongen, Filip IV, fredag den trettende 1307.  Elisabeth Andersen trekker, i en artikkel på Forskning.no, linjene tilbake til norrøn hedendom for å finne opprinnelsen til ulykkestallet som dagen er knyttet til. Loke er eksempelvis den trettende gjesten ved gildet som ender med en fagre guden Balders død.

Parallen til det siste måltidet er slående, men dersom det er noen sammenheng er det trolig den norrøne myten som er inspirert av den kristne, slik Balder-skikkelsen i seg selv kan være inspirert av Jesus.  Uavhengig av hvilken opprinnelse denne forestillingen har, så er noen mennesker så engstelige for denne dagen at de har fått diagnosen, paraskevidekatriafobi. Angst for fredag den trettende.  Det kan man ikke beskylde italierne for. De ser nemlig på fredag den trettende som en lykkedag.

Templars_on_Stake

Den grådige franskekongen, Filip IV, eksproprierer tempelriddernes eiendom og får lederne brent etter å ha tiltalt dem for blant annet djeveldyrking og sodomi. Illustrasjon: Wikimedia Commons. 

Lenker

 

 

 

 

 , , ,