Aktuelt

Fritt ords pris til Sara Azmeh Rasmussen

Religioner       |      13/04/2012

Fritt ords pris tildeles den frittalende aktivisten, Sara Azmeh Rasmussen

Av Hans Olav Arnesen

 

Sara Azmeh Rasmussen sultestreiker uten IRN-bygningen – Religioner.no

Den norsk-syriske aktivisten Sara Azmeh Rasmussen blir tildelt Fritt ords pris i 2012. Rasmussen har gjort seg bemerket med tildels meget sterke virkemidler. Disse inkluderer hijab-brenning på Youngstorget og sultestreik foran Islamsk Råd Norges kontorer. Hun har også deltatt i en rekke debatter og vært svært synlig i mediebildet. Blant hennes kampsaker er homofiles rettigheter og kvinners stilling i islam. Hennes konfrontative stil har ledet til både trusler og fysiske angrep på henne. Under aksjonen på Youngstorget ble hun pepret med snøballer, mens hun under sulteaksjonen ble dynket med skyller mens Religioner.no var tilstede.

Fritt ord gir følgende begrunnelse for tildelingen på sin hjemmeside:

“Sara Azmeh Rasmussen (født 1973) har de siste fem år markert seg med en særegen stemme i norsk offentlighet. Hennes engasjement gjelder spesielt respekten for menneskeverdet. Hun har gått inn i viktige debatter om kvinner og islam, forfølgelse av homofile, og kjønnsidentitet. Hun har også ytret seg sterkt i diskusjoner om surrogati og om barnevern. Kampen for demokrati og reformer i hennes hjemland Syria har berørt henne dypt og resultert i bidrag til den offentlige debatten.

Sara Azmeh Rasmussen ble født i Damaskus, og kom til Norge i 1995. I romanen Skyggeferden (2012) bruker hun stoff fra sin syriske bakgrunn. I Norge studerte hun ved Universitetet i Oslo, og ble cand.mag. i kulturstudier. Hun har en muslimsk bakgrunn, og har valgt å fortsette å stå innenfor den muslimske kulturen selv om hun erklærer seg som ateist. Hun karakteriserer seg selv som homofil og transperson.

Azmeh Rasmussen er en særdeles uredd, velformulert og skarp debattant – noen vil si konfronterende. Hun har ikke gått av veien for å bruke sterke virkemidler, og har heller ikke avstått fra å kritisere bevegelser og organisasjoner hun selv har tilhørt. Hennes virke som offentlig intellektuell henger i høy grad sammen med egne livserfaringer, og preges av en uvanlig klarhet og intensitet.”

 

Religioner.no 

Lenker: 

 , ,