Aktuelt

FrP-politiker ble gandet

Religioner       |      21/03/2012

FrP-politikeren mener at en samepolitiker kan ha gandet ham og at dette  er like alvorlig som Mullah Krekars trusler mot Erna Solberg

Av Hans Olav Arnesen

FrP-politiker og varaordfører i Porsanger kommune, Thorvald Aspenes, frykter at han har blitt utsatt for ganding av sametingspolitikeren Olaf Eliassen. Ved en omvisning på Sametinget 22 februar i år ble varaordføreren konfrontert av Eliassen som var opprørt over at Aspenes hadde stemt for skolenedleggelser i Porsanger kommune. Slik skildrer Aspenes episoden til Finmark dagblad:

“Jeg hilste på Olaf, og så at han var opptrekt. Husker ikke om han hilste tilbake, men han sa: – Det dere holder på med i Porsanger, det skal du få svi for. Så sa han noe på samisk. Og dette gjorde han hele 3 ganger. Jeg tok det litt som en spøk der og da, og svarte at han ikke burde hisse seg opp. Jeg spurte også om han prøvde å gande meg.”

I tiden etter konfrontasjonen har Aspenes, som normalt ikke blir plaget av verken omgangssyke eller søvnproblemer, hatt betennelse i både hals, ører, øyne og bihuler, samt slitt med søvnproblemer. Riktignok vil han ikke med sikkerhet knytte gandingen til helseproblemene sine, men: “tanken på ganding har streifet meg. Man vet jo ikke.”

Aspenes mener trusselen kan sammenlignes med Mullah Krekars trusler mot Høyre-leder Erna Solberg, og han har klaget til Sametinget gjennom e-post. Plenumslederen i Sametinget har på sin side beklaget at Aspenes har følt seg truet. Eliassen avviser selv at han mente å true med ganding, og han understreker også at han heller ikke har den nødvendige kraften til å gande noen:

“Det var politikken til FrP som skulle få svi, ikke Thorvald Aspenes personlig. Jeg beklager det dersom Thorvald tok mitt utbrudd personlig.”

Bruken av svart magi i politikken er langt ifra noe nytt. Francois Duvalier, bedre kjent som Papa Doc, var diktator i Haiti mellom 1957 og 1971. Et av virkemidlene Papa Doc brukte for å holde den undertrykte befolkningen i sjakk var troen på voodoo og frykten for å bli forhekset.

Franscois Duvalier (Papa Doc) – Wikimedia Commons

Også i norsk historie har vi eksempler på at magi har blitt brukt som et maktmiddel i de høyeste kretser. Selv kongen har blitt offer for magisk manipulering. Riktignok må vi tilbake til Harald Hårfagres tid, men samene hadde skylden også da. Antagelig var det en kjærlighetsdrikk involvert da kongen ble hodestups forelsket i samekvinnen Snøfrid. Hun tilbød kongen en bolle mjød og med ett var han så forelsket i kvinnen at han: “ville ligge med henne med én gang.” Samekvinnens far, Svåse, insisterte likevel på at kongen først giftet seg med henne, og slik ble det. Kongen var så forelsket i Snøfrid at han forsømte kongeriket, og denne besettelsen gav seg dessverre ikke da Snøfrid døde. Samekvinnens kropp var like rød og vakker som da hun var i live, og kongen satt ved dødsleiet hennes og sørget istedet for å regjere riket. Da noen endelig innså at de måtte spille med i kongens galskap og foreslå at hun fikk et nytt skift med tøy viste det seg at hun likevel hadde forråtnet. Ikke bare det. Ifølge Harald Hårfagres saga:

“…ble hele kroppen blå, og ormer og øgler, frosker og padder veltet ut av den, alskens ekkelt kryp.”

Postens frimerke skildrer scenen fra Heimskringla hvor Snøfrid tilbyr Harald Hårfagre bollen med mjød

Men samenes trolldomskraft var ennå en trussel mot riket. Harald hadde fått fire sønner med Snøfrid. En av dem var Ragnvald Rettilbeine. Han hadde også lært seg trolldom og omgav seg med seidmenn. Heldigvis hadde ikke Harald Hårfagres favorittsønn, Eirik Blodøks, noen kvaler med å drepe sine halvbrødre. Han brant Ragnvald inne sammen med 80 andre seidmenn. Men Erik gikk selv i samme fellen som sin far. Kvinnen som vant hans gunst var Gunnhild. Hun hadde lært trolldom av to vellystige samer, som hun nokså utakknemlig lot slå ihjel. Gunnhild er en av de mest infamøse kvinnene i norsk historie, og etter at Erik ble drept egget hun sønnene sine til krig mot Haakon den gode. Til slutt lykkes Eirikssønnene med å slå ihjel Norges første kristne konge.

Samene som lærte Gunnhild seidkunsten ville ha henne. Istedet lurte hun dem og fikk dem drept – Wikimedia Commons

Religioner.no lenker:

Lenker:

 , , , , , ,