Aktuelt

Hvem stjal julen i Oregon? Grinchen eller FBI?

Religioner       |      01/12/2010

Publikum er både lettet og takknemlig når myndighetenes antiterrorarbeid bærer frukt og terroraksjoner stanses. Men bør vi applaudere like høyt når det blir klart at myndighetene selv har stått bak rekrutteringen av terroristene, samt finansiering og planlegning av terroraksjonen de så stanser?

Av Hans Olav Arnesen

400px-Christmas_tree_on_the_Potsdamer_Platz_(Sony_Center)_in_Berlin,_Germany

Juletre. Foto: Wikimedia Commons.

I 1957 skrev Theodor Seuss Geisel boken,”How the Grinch Stole Christmas”. Fortellingen handler om et slags troll som hater julen og forsøker å ødelegge denne høytiden for alle andre. Nylig fikk staten Oregon sin egen, vaskeekte Grinch, som riktignok brukte mer tidsrikte metoder for å spolere julen. Eksplosiver. Spørsmålet om hvem som skapte dette årets juletrollfortelling er likevel mer uklart.

Da Mohamed O. Mohamud forsøkte å detonere en massiv bombe under juletretenningen i Portland, Oregon, skapte det naturligvis både frykt og raseri blant vanlige amerikanere. Var selv ikke Oregon trygt? Og hvem kunne virkelig få seg til å forsøke å myrde familier samlet til noe som fredelig og uskyldig som en juletretenning? Det var likevel ikke bare amerikanere i julestemning som ble engstelige, men også muslimer som fryktet hevnaksjoner mot muslimske mål. Et såkalt ”backlash”.  Andre amerikanere var mer bekymret over FBIs mildt sagt kontroversielle arbeid i forkant av udåden.

Mohamud hadde nemlig ingen konkrete bånd til utenlandske terrornettverk. Ei heller kunnskap eller kapasitet til å konstruere sin egen bombe. Det som gjorde ham interessant for FBI var et borgertips, en suspekt e-post utveksling, og det faktum at han passet profilen for en potensiell, hjemmeavlet terrorist. Det var FBI som rekrutterte Mohamud til terrordåden, og det var de som utstyrte ham med kunnskap og midler til å utføre terrorhandlingen, inkludert penger og en falsk bombe som han forsøkte å detonere.

Kan det sammenlignes med å finne en person som passer profilen til en rusmisbruker, gjøre narkotiske stoffer tilgjengelig for vedkommende og deretter arrestere ham dersom han bestemmer seg for å bruke de ulovlige substansene? Er det riktig av ordensmakten å oppmuntre til en kriminell handling, utstyre vedkommende med midlene til å gjennomføre forbrytelsen, for deretter å arrestere sitt eget ”Frankensteinmonster”? Eller Grinchen om man vil. Finnes det ikke bedre måter å bruke store mengder skattepenger til forebygging av terror på?

Muslimenes frykt for hevnaksjoner har denne gangen vist seg berettiget. Salman Al-Farisi Islamic Center, hvor Mohamud hadde vært kjent for å gå, ble stukket i brann. Statsadvokat, Eric Holder, fordømmer brannstiftelsen slik: “It is not something that is consistent with who we are as Americans”.

At mennesker som er redde og føler seg angrepet gjør uheldig ting er kanskje forståelig. Vanskeligere må vel likevel være å skape forståelse for at frykten som har stjålet julen i Oregon kom som følge av et terrorforsøk iscenesatt av de samme myndighetene som har til oppgave å sørge for at innbyggerne kan feire høytiden i trygghet.

 

587px-Ted_Geisel_NYWTS

Theodor Geisel designer Grinchen. Foto: Al Ravenna – Wikimedia Commons

Var det riktig av FBI å iscenesette terroraksjonen hvor Mohamud forsøkte å detonere en bombe under juletretenning i Oregon? Eller går ordensmakten paradoksalt nok terroristenes ærend når de gjennom slike metoder sprer frykt i befolkningen? Diskuter saken på Religioner.no`s Facebookside.

Lenker:

 , ,