Aktuelt

Gud hører på heavy metal!

religioner      |      16/05/2015

Hvordan forsoner man en glødende kristentro med en nesten like sterk lidenskap for blasfemisk tungmetallmusikk? Den serbiske ortodokse radioprodusenten Vojin mener det var Guds vilje at han skulle falle for musikk av den tunge og mørke typen.  

Tekst og bilder av Kyrre Solli

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Serbia er et land hvor folk har liten tillit til politikere og korrupsjon fremdeles er et problem, noe som gjør at mange er frustrert over høye levekostnader og dårlige fremtidsutsikter.  Hovedstaden Beograd er en sliten by. Litt mindre enn Oslo i utstrekning, men med nesten tre ganger så mange innbyggere.

Her bor Vojin Sarcevic, som er radioprodusent i den statlige radiokanalen, Radio-televizija Srbije. Han titulerer seg som en: “hardline orthodox christian heavy metal fan”, og sier at det er tungmetallmusikken som holder ham oppe i en vanskelig hverdag.

Klokken var fire da Vojin møtte opp til sin avtale med Religioner.no. Helt presis, noe som visstnok er en sjeldenhet i Serbia. Kafeen han hadde valgt var av det brune slaget, med god kaffe og rolige omgivelser.

Mer flørt enn alvor

IMG_0819

Vojin er en “hard line” ortodoks kristen metallentusiast.

Å være en from serbisk ortodoks kristen  og samtidig like tungmetall – en musikkform som ofte åpenlyst flørter med satanisme og ofte har et nokså antikristent syn, er vel litt uten om det vanlige?

– Jeg vil si at flørting er det rette ordet, mer enn en omfavnelse, for svartmetallmusikken. Det er en bok som heter, The Sound of the Beast, som ble utgitt for omtrent ti år siden. Den forteller blant annet om hvordan religion og heavy metal har vært nært knyttet til hverandre helt fra begynnelsen av. Med band som Black Sabbath og Led Zeppelin, fra den tiden da musikk var på LP-plater. Og man kunne spilte platene baklengs for å høre satanistiske budskap også videre.

Voijin gjorde en bevegelse med armen og gjorde en grimase som tydelig viste at han syntes dette bare var noe enkelte laget et altfor for stort nummer ut av.

Han satt fra seg kaffekoppen og tente seg en sigarett. Serbia er et av de siste landene i Europa hvor det fortsatt er lov å røyke inne på kafeer og restauranter. Voijin fortsatte med å fortelle om sitt første møte med tungmetall.

– I 1991 hvor jeg var 15 år gammel, var første gang jeg begynte å høre på tungmetall. Og nå skal jeg fortelle deg hvorfor. Det var utrolig tøffe tider den gangen og da trenger man noe å holde fast ved, som følger deg uansett hvor ille ting blir. Vi vokste opp i en tid med fattigdom, isolasjon fra resten av verden og en krig som kom stadig nærmere. Det var da en av mine beste venner ga meg en kassett med Metallica, og sa : “Hør på dette Vojin!”

–Jeg svarte ham at slik dritt hører jeg ikke på. Det er Satan-musikk og tekstene er bare tull. Men som du vet så skifter ungdommer mening. Og jeg var heller ikke en troende kristen på den tiden. Det kom mye senere.

Gud ville at jeg skulle høre på tungmetall

Beograd er en by som på mange måter mistet motet da Tito døde i 1980, etter å ha styrt Jugoslavia i tjuesyv år. Jugoslavia gikk i oppløsning, og folk som tidligere satt ved samme bord på kroene, begynte å drepe hverandre. Siden kom den økonomiske krisen og tappet ytterligere livskraft ut av den allerede svake økonomien.

Du sier at omvendelsen kom mye senere enn din interesser for metallmusikk. Ville det vært vanskeligere hvis du hadde hatt en kristen overbevisning først?

– Hva mener du med det? At jeg skulle ha først konvertert til kristendom og så begynt med demondyrkelse?

Vojin ler høyt.

– Jeg tror ikke det hadde gått like greit andre veien, hvis jeg først hadde blitt en troende kristen og så skulle hørt på tungmetall. Uansett så tror jeg det var en mening med at det ble den rekkefølgen.

Du mener altså at det var Gud som ville at du skulle høre på denne typen musikk?

–  Ja det tror jeg faktisk. Gud vil alltid gjøre det som er godt for hver enkelt, ut fra den hvem man er og hva man trenger. Jeg har absolutt gehør og lærte tidlig som barn, å spille gitar og senere keyboard og hadde derfor en spesiell forutsetning for å forstå og oppleve de musikalske kvaliteten ved tungmetallmusikk.

Hører du også på svartmetall?

–  Nei det gjør jeg overhodet ikke!. Det er fordi de mener alvor med satanismen. Og i tillegg så er musikken i seg selv så dårlig at det ikke er vært å høre på i det hele tatt. Arrangementene er elendige, temposkiftene er amatørmessige, ikonografien er grusomt dårlig og tekstene er latterlige. Jeg mener at svartmetall er tungmetallens uekte bastardunge som jeg forsøker å ignorere. Jeg hører på mange andre ekstreme former for tungmetallmusikk, som “death metal” og “trash metal”, som er blant mine favoritter. Men, jeg unngår “black metal”.

Men, har ikke Metallica også en del blasfemiske tekster?

–  Nei! Det var bare på deres første album, som de ga ut da de hadde fettete hår og rare bukser. De beveget seg bort fra det, og er i dag verdens mest populære band, forklarte Vojin som kunne fortelle at det var han som etablerte bandets første fanklubb i Serbia.

KerryKingMayhemFestival

Kerry King hevder selv at han ikke er satanist, men henter inspirasjon fra det diabolske fordi han simpelthen synes det er mer spennende enn eksempelvis kristendom. Foto: Victoria Morse – Wikimedia Commons.

Du nevnte tidligere, før vi begynte intervjuet at du hører på Slayer. Er ikke det et svartmetallband?

–  Jo, det stemmer, Slayer er det eneste unntaket jeg gjør. Det er bare ett av bandmedlemmene som er satanist i Slayer, og det er Kerry King, bandlederen. Han er, som du sikkert kan gjette, ikke min favorittmusiker. Han er sønn av en rik amerikaner, og har aldri måttet jobbe for noe. Han er i grunnen bare en bortskjemt, tilbakestående, liten dritt, uten så mye som et fiber av kultur i kroppen, raser Vojin.

– Han er bare er ute etter å provosere og tjene penger på musikk som ødelegger barn. Så når jeg hører på den musikken så lar jeg være å tenke over de ordene som er blasfemiske og feil – omtrent halvparten av dem – og konsentrerer meg om musikken som er veldig bra, forklarer Vojin som åpenbart føler et behov for å rasjonalisere sin interesse for denne forbudne musikkfrukten han ikke klarer å holde seg unna.

–  Jeg har forsøkt å slutte å høre på dem, men det går ikke. De lager rett og slett for god musikk, til tross for at tekstene deres er blasfemiske. De har den beste trommeslageren til nå, Dave Lombardo, som forøvrig er kristen.

Satanisme er et overflodsfenomen

Hva tror du er årsaken til at noen velger å bli satanister?

–  Jeg tror at det er et fenomen som først kommer når man ikke behøver å tenke på å overleve. Alt blir tatt hånd om av andre, av staten og foreldre og så videre. Da begynner man å kjede seg og vil gjøre opprør, men det er ikke noe å gjøre opprør mot. Da snur de seg mot religionen og den kristne troen, som har eksistert i to tusen år.

Kunne du vært venn med en satanist?

–  Nei! Absolutt ikke.

Det svaret kom raskt.

–  Jeg er en “hard line” ortodoks kristen. Jeg ville sagt til  satanister at de trenger hjelp og at de bør søke den hjelpen der den er å finne. Og etter det så kan vi bli venner. Men, du vet satanister trenger å renses med eksorsisme eller få hjelp av en psykiater. Det er mer enn hva jeg kan hjelpe dem med, fastslo Vojin, som var oppgitt over at noen kunne velge å leke seg med slike mørke krefter.

– Hvorfor gjør de det? Kunne de ikke forsøke å sette pris på livet istedenfor? Det er mye bedre om disse folkene kunne forsøke å nyte livet istedenfor å klage på at andre mennesker har en tro. Du trenger ikke å takke Gud eller noe slikt. Det ville holdt lenge om de bare var takknemlige for livet og ellers holdt kjeft. Det er mitt syn.

Etter denne relativt kraftige breisiden mot satanister, begynte Vojin å forklare hvorfor det er annerledes for ham som kristen, å høre på Slayer, enn det er for en som ikke er kristen. Han mener at det er et tegn på styrken i hans gudstro, at han klarer å høre på den musikken uten å fornærme Gud. Ifølge Vojin er det ikke før du er helt ved yttergrensen av moralen og synden, at du får testet din evne til å holde deg på den rette siden av gjerdet.

Vojin håper likevel at han en dag vil få så mye styrke i troen, at han ikke lenger trengte å høre på Slayer eller andre metallband som flørter med det diabolske.

For som han sa, så er denne musikken noe han bruker som avspenning i møte med stress og frustrasjon over en vanskelig livssituasjon, dårlig økonomi, korrupsjon og få framtidsutsikter. Det er tross alt mye bedre å la aggresjon og frustrasjon få utløp gjennom tungmetall, enn å gå ut i gatene å angripe folk, slåss, rane og lyve.

Religioner.no-lenker: 

Under kan du se et kort klipp av Kerry King, som sier han hater religion, og den katolske gitaristen i bandet hans, Tom Araya. Sistnevnte har trolig enda større utfordringer med å kombinere tro og musikkpreferanser enn Vojin.

 

 , , , , , , ,