Aktuelt

Gusjegrønt mirakel

Pernille Adine Nordby      |      28/11/2012

Visste du at blodet ditt stjeler mineraler fra deg og kan ødelegge helsen din? Heldigvis finnes det en kur.  Den inkluderer riktignok litervis med gusjegrønn væske, mengder av kosttilskudd og en streng vegansk diett. Harde bud, men det er det som må til om du vil oppleve pH-mirakelet.

Av Pernille A. Nordby

 

 pH-skalaen – Wikimedia Commons

 

Det er en tirsdagskveld i november, og jeg har funnet veien til Spirasenteret i Tønsberg. Her skal jeg få høre et foredrag med Robert Young, selve ”guruen” innen syre- og basedietten – ”pH-mirakelet”. Spirasenteret ligger litt i utkanten av Tønsberg sentrum og ser mer eller mindre ut som et vanlig bolighus. Ved ankomst får vi servert chai-te med økologisk kokosmelk, knekkebrød laget av frø og speltmel, og en slags spireblanding til å ha på knekkebrødet. I tillegg til masse grønt, pH-nøytralisert vann.

Det henger en viss spenning i lufta blant de rundt 40 menneskene som har samlet seg denne kvelden. Dette er stort. Selveste Robert Young har reist fra sin ranch i California, til lille, kalde Norge for å spre sitt budskap om syrer, baser, positive tanker og ikke minst, sine nylanserte produkter. Menneskene som har møtt opp ser ut til å være en god blanding av menn og kvinner, ulike aldre og innehavere av ulik klesstil. Jeg hadde på forhånd trodd at vi ville møte på en gjeng middelaldrende kvinner med flagrende lilla gevanter, men slik var det altså ikke. PH-mirakelet er tydeligvis noe for alle og enhver.

negative tanker og stråling fra datamaskiner og mobiltelefoner, påvirker pH-balansen i blodet

Hva er pH-mirakelet?

PH-mirakelet er en diett, eller rettere sagt en livsstil og ideologi utviklet av Robert Young. ”Den nye biologien”, som han kaller det. Grunntanken er at vårt moderne kosthold, samt negative tanker og stråling fra datamaskiner og mobiltelefoner, påvirker pH-balansen i blodet vårt og gjør oss syke. I følge Young finnes det kun én sykdom: for surt blod. Alle kjente sykdommer er kun symptomer på at blodet er surt. Det er en rekke ting som skjer med kroppen når blodet er for surt. Blant annet vokser det sopp i blodet, blodet begynner å ”stjele” mineraler som kalsium fra skjelettet, og man blir trøtt og ukonsentrert.

I denne dietten teller man ikke kalorier.

Ved å spise et basisk kosthold kan man i følge Young påvirke pH-verdiene i blodet tilbake til blodets naturlige pH-verdi, 7.4, altså lett basisk. Et basisk kosthold innebærer at man kutter ut såkalte syreholdige produkter som kjøtt, melkeprodukter, egg, sukker, hvitt mel, kaffe og alkohol, for å nevne noe. I stedet skal man blant annet spise grønne grønnsaker, spirede korn, linser og bønner, og drikke vann og urtete. Young har i tillegg utviklet en rekke kosttilskudd som inneholder hvetegress, pulveriserte grønnsaker, ulike mineraler og salter, samt svært basiske PH-dråper som skal tilsettes i vannet. Young anbefaler at man drikker 3-4 liter vann med ”grønt pulver” eller pH-dråper hver dag. I denne dietten teller man ikke kalorier. Så lenge man spiser ”riktig” basisk mat vil nemlig vekten regulere seg selv.I tillegg til dette må man jobbe med seg selv og tenke positive tanker, fordi negative tanker er med på å forsure blodet

Mikroskopister

Young utdanner såkalte mikroskopister til å utføre blodanalyser. Ved en blodanalyse tas en dråpe blod fra pasienten som mikroskopisten så ser på i mikroskop sammen med pasienten. Pasienten får selv se på en datamaskin hvordan blodcellene ser ut. Man kan, i følge Young, finne en rekke indikatorer på sykdom eller dårlig kosthold ved å se på blodcellenes form, hvordan de beveger seg og hva som finnes i plasmaet mellom blodcellene. Ved et syreholdig kosthold vil blodcellene ha uregelmessig form, klumpe seg sammen, bevege seg sakte, og man finner forekomster av muggsopp i blodplasmaet. Ved et basisk kosthold vil blodcellene være runde, flyte fritt og plasmaet vil være fritt for fremmedlegemer

For å forklare sin teori benytter Young et eksempel med en fisk i en bolle, og spør retorisk: ”Hvis fisken blir syk, behandler man da fisken, eller bytter man ut vannet i bollen?”. Youngs svar er at man bytter ut vannet. I dette tilfellet vil mennesket være fisken og blodet er vannet i bollen. Ved å skape et basisk miljø i kroppen (i blodet) vil ikke bakterier og sykdommer trives, og man oppnår god helse.

Bedehusstemning

Robert Young er en mann på 60 år, og jeg må innrømme at han ser godt ut for sin alder der han står og ivrig gestikulerer med armene. Denne saken er viktig for ham og det synes. Som han selv sier: ”I don’t treat disease. I change peoples lives!”. pH-mirakelet er nemlig et livsstilsvalg. Det er ditt valg om du vil leve med lite energi og være disponert for, eller ha, en rekke sykdommer. Young lister opp en hel haug med sykdommer og plager som skyldes for mye syre i kroppen: astma, allergi, kronisk utmattelsessyndrom, fedme, diabetes, fordøyelsesbesvær, hyperaktivitet, depresjon, forkjølelse, akne, premenstruelt syndrom, MS og kreft, for å nevne noe. Alle sykdommer og plager skyldes i grunn for mye syre i kroppen, hevder Young. Men det finnes altså en løsning på alle disse problemene: pH-mirakelet.

Young forteller videre om sin egen datter, som har levd med hjernesvulst i 13 år. Hun og familien har bestemt at de ikke skal følge tradisjonell behandling eller operere. Young har troen på at svulsten vil forsvinne av seg selv med et basisk kosthold. I tillegg fikk datteren på 30 år for et par år siden beskjed av leger om at hun ikke ville kunne få barn, men fikk likevel barn i fjor. Dette er i følge Young et bevis på at dietten virker. Young bruker flere eksempler fra sitt eget liv i foredraget, og det ser ut til å fenge tilhørerne. En kan høre stadige samtykkende ”mhm” i forsamlingen og jeg sitter nesten og venter på at noen skal bryte ut i et høyt ”halleluja!”.

Er man syk, så er blodet surt.

Etter foredraget kommer en av arrangørene opp til Young og forteller han at det er noen som vil gi sitt vitnesbyrd. En ung, slank kvinne kommer opp og forteller sin historie om hvordan hun tidligere slet med at hun ikke klarte å gå opp i vekt og at hun hadde en rekke plager, men at pH-mirakelet hadde endret hennes liv. Hun hadde nå, gjennom en streng basisk og vegansk diett klart å legge på seg og hun hadde blitt kvitt alle sine helsemessige problemer. En annen mann forteller at han tidligere var svært overvektig, men med Youngs diett (kombinert med trening) hadde han gått ned enormt mange kilo og er i dag en slank og veltrent mann.

Det er også rom for spørsmål til Young etter foredraget og vitnesbyrdene. En eldre dame lurer på hvorfor hennes dødssyke mann, på sitt dødsleie, hadde hatt pH-nøytralt blod i følge legene på sykehuset. Young kommer med et mildt sagt kontroversielt svar: ”Doctors doesn’t know anything about physics!”. Hvorpå han forklarer at metodene legene bruker for å måle pH-verdiene i blodet ikke er korrekte i henhold til hans egne metoder og at det må ha skjedd en feil, for som vi alle nå vet: Er man syk, så er blodet surt. Jeg drister meg også til å stille et spørsmål som jeg har sittet og undret meg over i løpet av foredraget: Hva med genetiske sykdommer som man er født med? Kan man spise seg vekk fra en slik sykdom? Jeg fikk følelsen av at Young syntes det var et litt dumt spørsmål da dette for han var svært innlysende: Sykdommer man er født med kommer selvsagt av at moren har spist for mye syreholdig mat under svangerskapet!

 

Spis som en ku heter det på pH-mirakelets facebookside. Faksimile fra The pH-Miracle

Kritikk mot Young

Det er imidlertid verdt å nevne at Young har møtt en del kritikk for sin ”nye biologi”. I Norge er det blant andre skepsisbloggeren Gunnar Tjomlid og lege Pernille Nylehn som har uttalt seg sterkt mot denne dietten. Sistnevnte skrev en kronikk i Stavanger Aftenblad 20.05.2010, der hun forsøker å sette seg inn i Youngs ”nye biologi” ut ifra et vitenskapelig utgangspunkt. Hun konkluderer her med at Young har sin helt egne logikk som ikke er forenlig med legevitenskapen: ”Young bruker riktignok begreper fra den ”gamle” biologien, som celler, pH, stoffskifte, stamceller, men i den nye biologien betyr alle disse begrepene noe annet”.

Det har i tillegg blitt hevdet at Youngs produkter inneholder bly og skadelige tungmetaller.

Young blir også kritisert for å antyde at dietten hans kurerer kreft. Det har i den siste tiden blitt kjent i media at han skal ha rådet en kvinne med alvorlig brystkreft til å ikke følge tradisjonell behandling, men heller følge hans diett. Kvinnen har blitt brukt aktivt av Young for å promotere sin suksesshistorie, da hun hevdet å være kurert for kreft, men kort tid etter døde den 53 år gamle kvinnen (Aftenbladet 18.01.2011). Young titulerer dessuten seg selv som doktor, men etter nærmere undersøkelser viser det seg at dette er en tittel han har skaffet seg gjennom et korrespondansekurs ved et lite anerkjent universitet. I 2001 ble Young siktet av myndighetene i Utah for å ha gitt diagnoser og foreskrevet behandling uten autorisasjon. Siktelsen ble imidlertid trukket da det ikke var nok sinte ofre til å få igjennom en dom, og Young slapp unna med en advarsel. Det har i tillegg blitt hevdet at Youngs produkter inneholder bly og skadelige tungmetaller. Som en følge av kritikken mot Young ble tre av fire av hans planlagte foredrag i forbindelse med norgesturnéen i høst avlyst av arrangørene (Aftenbladet 27.10.2012).

Er pH-mirakelet en religion?

PH-mirakelet har flere trekk som kan minne om religion. Mange vil nok påstå at tilhørerne av pH-dietten tror på noe som ikke er fysisk mulig og at det derfor er snakk om ren tro. Å tro at mat har helbredende egenskaper er ikke noe nytt. En kan finne eksempler på mirakelkurer helt tilbake til antikken. Det som er nytt, er det voldsomme fokuset på mat og helse i det senmoderne norske samfunnet, og fokuset på å realisere seg selv. Dette ser ut til å inngå i en større alternativbevegelse der kirkelige autoriteter har blitt byttet ut med selvet som autoritet. I mangel på en autoritær kirke som forteller oss hva vi skal gjøre, er det individet selv som må skape kroppen, identiteten og livet det selv ønsker, og valg av kosthold eller diett kan være en måte å gjøre dette på. I følge Annechen Bahr Bugge, som har skrevet forbruksrapporten Spis deg sunn, sterk, slank, skjønn, smart og sexy… Finnes en diett for alt?,  er kroppen en av de viktigste identitetsmarkørene i vår samtid. Kroppen ses på som et tydelig tegn på innehaverens personlighet og evne til selvkontroll. Derfor legges det ned mye arbeid i kroppslig mestring og presentasjon. Det å ha en sunn, slank og vakker kropp er et tegn på vellykkethet i dagens samfunn.

Er pH-mirakelet en ny religiøs retning?

En kan påstå at en diett som pH-mirakelet fyller noen av de samme behovene som religion, ved at den skaper en viss mening, identitet og kontroll i tilværelsen. For tilhengerne av pH-dietten er det faktisk snakk om liv eller død. Som Young selv uttrykker det: ”It’s your choice. How long do you want to live?”. Ved å spise den rette maten, føler tilhengerne at de har kontroll over sin egen tilværelse. De kan bestemme hvorvidt de skal være friske eller syke. Dette kan igjen være et uttrykk for et ønske om ”evig” liv, eller i hvert fall et veldig langt liv. PH-mirakelet svarer dessuten på viktige spørsmål om hvorfor en blir syk eller deprimert, på samme måte som religion tradisjonelt har gjort, og ennå gjør.

Det er til slutt påfallende hvor mange ord og uttrykk som er hentet fra religionens verden i boken pH-mirakelet. Det mest innlysende er ordet mirakel i tittelen, men ord og uttrykk som åpenbaring, ånd, sjel, helbredelse, lyset i ditt liv og fred i sjelen går hyppig igjen i den norske oversettelsen av boken. Er pH-mirakelet en ny religiøs retning basert på forestillinger hentet fra andre religioner, eller er det en moderne erstatning for religion? Eller er det bare en diett? Det er ikke lett å finne ut. Det er kanskje heller ikke så viktig om pH-dietten defineres som religion eller ikke, så lenge den kan skape mening og bedre helse for tilhengerne? På den annen side kan det være skummelt dersom dietten skaper falske forhåpninger hos alvorlig syke mennesker, som fører til at de ikke benytter seg av tradisjonell behandling.

Matglede vs. helse

Etter endt kveld på Spirasenteret sitter jeg igjen med en følelse av å ha vært på et vekkelsesmøte, fremfor et foredrag. Samtidig er jeg litt urolig. Om det Young forteller er sant, har jeg et problem. Det ville på en måte vært behagelig å forholde seg til Youngs konkrete svar på årsaken til alle helsemessige problemer og sykdommer, og vite at jeg slipper å bli syk hvis jeg bare følger hans råd. Min egen sunne fornuft trekker likevel i en annen retning. Vi kan vel alle være enige om at grønnsaker og vann er sunt, men alt med måte. Er det verdt å leve noen år lenger hvis man aldri mer kan spise et kakestykke eller nyte en kald øl på en varm sommerdag?


Religioner.no lenker:

Lenker:


Det er vanskelig å si hvor mange som driver med blodanalyse i Norge da det ikke finnes noen offisiell oversikt over disse. Lege Pernille Nylehn skriver imidlertid på sin blogg at det nå er syv personer som kaller seg mikroskopister i Norge. Det var tidligere 18, men flere vil ikke lenger assosieres med Young og hans ideologi (Nylehn 29.10.2012).

 

 

 


 , , , ,