Aktuelt

Hinduer truet med å drepe australsk badedraktdesigner

Religioner       |      21/05/2011

Av Hans Olav Arnesen

Lakshmi. Illustrasjon: Wikimedia Commons

Lakshmi. Illustrasjon: Wikimedia Commons

At en del muslimer lar seg krenke av det de anser som blasfemi er velkjent. Alle husker naturligvis reaksjonene i kjølvannet av Muhammed-karikaturene, og flere forsøk har siden blitt gjort på å drepe tegneren Kurt Westergaard. Også koranbrenningen til pastor Terry Jones førte til massive opptøyer og til drapet på blant annet den norske, kvinnelige offiseren Siri Skare. Den nederlandske filmskaperen, Theo van Gogh ble henrettet på åpen gate etter å ha laget filmen “Submission”, og Comedy Central stanset en episode av South Park, hvor Muhammed ble fremstilt i et bjørneskinn, etter å ha mottatt dødstrusler.

Kanskje er dette voldsomme handlingsmønsteret iferd med å bre seg til tilhengere av andre religiøse tradisjoner? Det åpenbart blasfemiske kunstverket, “Piss Christ” har lenge vært gjenstand for protester fra kristne, men i forrige måned brøt en gruppe franske demonstranter seg inn i utstillingslokalet og gikk fysisk løs på bildet for å ødelegge det.

Digitalfaksimile fra Huffington Post.

Digitalfaksimile fra Huffington Post.

Det er naturligvis en ting å angripe et kunstverk, og noe helt annet å angripe kunstneren. En gruppe rasende hinduer har imidlertid truet med å gjøre akkurat det. Det som har krenket hinduene er en australsk designet badedrakt med et motiv av den hinduiske gudinnen Laksmi på. Hindudemonstrantene har brent australske flagg og truet med å drepe designeren, Lisa Blue. Hun har umiddelbart gitt etter for presset og kommet med følgende facebookunnskyldning ifølge Huffington Post:

“We would like to offer an apology to anyone we may have offended and advise that the image of Goddess Lakshmi will not appear on any piece of Lisa Blue swimwear for the new season, with a halt put on all production of the new range and pieces shown on the runway from last week removed.”

Talsmann for demonstrantene, Rajan Sed, sier dette er et skritt i riktig retning. Med så raske og lettkjøpte resultater er det formodentlig liten grunn til å stanse med å reagere med vold eller trusler om vold straks man føler seg krenket.

Religioner.no lenker om blasfemi:

Lenker:

 , , , , , , , , ,