Aktuelt

Hjelp oss å velge navn!

fevaag-oppdatere      |      15/08/2012

Religioner.no trenger hjelp til å navngi vår ukentlige enruter. 

Fra og med september måned skal Religioner.no ha en fast enruter hver måned. Enruteren er en tradisjon innen tegnekunsten som har dype røtter. Faktisk varte det ikke lenge etter at Gutenberg hadde oppfunnet den vestlige trykkekunsten før de første nidtegningene, eller karikaturene, kom i omløp. Religiøse ledere ble gjort narr av, da som nå, og klimaet under reformasjonen og den påfølgende motreformasjonen var ikke egnet til å gjøre den grafiske humoren mildere.

Teufels_Dudelsack - Luther som Djevelens sekkepipe


Luther som Djevelens sekkepipe i en katolsk “enruter”. Illustrasjon: Wikimedia Commonsø

Da avisene  for alvor begynte å bre seg på 1700-tallet ble karikaturer, som regel ett bilde, et grafisk krydder og en svært virkningsfull kritikk i form av satire. Man kunne tillatte seg mer gjennom tegninger enn gjennom det trykte ord – det var jo bare tegninger. I dag er vi høyst sannsynligvis iferd med å forlate det trykte ords tidsalder, og stadig mer stoff publiseres på nett. Det betyr likevel ikke at vi trenger å gi avkall på enruteren!

Religioner.no´s hustegner, Lars Hemmingby, er langt ifra like ondsinnet som mange av hans historiske forgjengere, men tegningene er likefullt morsomme.  Videre henter Lars inspirasjonen til sine tegninger fra religiøse skikkelser og fortellinger. Men Lars trenger din hjelp til å finne et navn til enruteren. Foreløpig har “Det andre bud” blitt foreslått .Det viser til at jøder, og enkelte kristne, ser på billedforbudet som det andre av de ti mest grunnleggende budene i Moseloven. Tittelen er nødvendigvis ironisk, men Lars har ikke bestemt seg ennå, og du kan være med på å avgjøre hva den endelige tittelen skal bli.

Har du et godt forslag til et navn kan du enten sende det til religioner.no@gmail.com, komme med forslaget ditt i kommentarfeltet under, eller foreslå en tittel på Religioner.no´s facebookside.

Under følger en liten smakebit på de ukentlige enruterne til Lars:

Q-300 No.1

En smakebit på Lars Hemmingbys enruterserie – hva skal den hete?

 

Religioner.no lenker:

Lenker: