Aktuelt

Homofil homohater?

Hans Olav Arnesen      |      27/03/2013

Spørsmålet om homofile ekteskap behandles i disse dager i amerikansk høyesterett. En av de mest høylydte motstanderne av en liberalisering er lederen for Westboro Baptist Church, Fred Phelps, men en ny bok gir en mulig forklaring på hans livslange kamp mot “sodomi”. Kan verdens mest antihomofile pastor selv være homofil?  

Av Hans Olav Arnesen

Digitalfaksimile: godhatestheworld.com

Digitalfaksimile: godhatestheworld.com

Dersom all PR virkelig er god PR gjør Westboro Baptist Church en bedre jobb med å markedsføre seg selv enn noen andre kristne menigheter. Den vesle kirken med rundt 40 medlemmer har blitt kjent verden over for sine mildt sagt omstridte aksjonsmetoder. Disse inkluderer å stille opp ved militærbegravelser og forstyrre de etterlatte med høylydte demonstrasjoner. Med seg har de plakater hvor det står slagord som: ”Gud hater homser”, ”Homser hater Gud”, ”AIDS kurerer homser”, ”Takk Gud for AIDS”, ”Homser brenner i helvete”, ”Takk Gud for døde soldater”, ”Homsesoldater”, ”Gud hater Amerika”, ”Amerika er fordømt” og ”Verden er fordømt”.

WBC hevder selv at de forsøker å rydde opp i noen svært utbredte misforståelser. Blant disse er forestillingen om at Jesus elsker alle, og at Jesus døde for alle. En sentral tanke er at Gud straffer USA fordi landet tillater sodomi ved å la amerikanske soldater bli drept i utlandet.

Vi takker Gud for sodomittenes regnbuehus.

Heller ikke Norge slipper unna. Tvert i mot. På nettsiden God Hates the World, har Norge sin egen side. Der beskrives Norges forhold til homofili, abort, våre skilsmisserater og menneskehandel, i hva som må kalles nokså friske vendinger. WBC hevdet at Utøya-tragedien var Guds straff mot Norge på grunn av vår umoral, og menigheten truet en stund med å dukke opp i begravelsene til de avdøde ofrene. Det skjedde imidlertid aldri. Kanskje fordi hatefulle ytringer mot homofile er  forbudt ved lov i Norge?

Nå trenger ikke WBC lenger gå over bekken etter vann. Rettere sagt trenger de ikke lenger reise særlig langt for å finne homofile å demonstrere mot. Aaron Jackson, en miljø- og likestillingsaktivist har nemlig kjøpt et hus like ovenfor kirken og malt det i den internasjonale homobevegelsens regnbuefarger. Jackson er en av grunnleggerne av den ideelle organisasjonen Planting Peace. Han ønsket å sende et budskap, og brukte Google Earth for å se etter et til salgs-skilt i nærheten av Westboro Baptist Church, ifølge CNN.

Digitalfaksimile: CNN.com

Digitalfaksimile: CNN.com

Jackson har kalt huset for ”Equality House” og ønsker å bruke det til å samle inn penger til likestillingsarbeid. Men hva har homohaterne over gaten å si om sine fargerike naboer?

”Vi takker Gud for sodomittenes regnbuehus”, het det i en pressemelding sendt til CNN. ”Det ligger like over gaten fra den eneste kirken som elsker folk høyt nok til å fortelle dem den bibelske sannheten om den skitne, sjelsfordømmende, nasjonsødeleggende synden sodomi…Sodomittenes regnbuehus hjelper til med å rette et skarpt søkelys på dette!”

Westboro Baptist Church sender unektelig ut noen underlige signaler. De er ofte blide og smilende når de presenterer sitt sterkt fordømmende budskap, som inkluderer påstander om at homser bør henrettes. De har til og med deltatt på talkshowet til den britiske komikeren og levemannen, Russel Brand. Og de så da tidvis ut som de koste seg kostelig. Shirley Phelps, datteren til pastor Fred Phelps er et godt eksempel på de blandede signalene homohaterne sender ut. Ifølge Jackson kom hun bort og fotograferte huset mens likestillingsaktivistene malte det. Da de spurte henne hva hun syntes om huset svarte hun: ”Jeg elsker fargene,” ifølge CNN.

Laura Drain. Digitalfaksimile: lauradrain.com

Laura Drain. Digitalfaksimile: lauradrain.com

Det er ikke uvanlig å ha motforestillinger mot homofil praksis eller likekjønnede ekteskap, og det er ikke vanskelig å finne støtte for slike synspunkter i Bibelen. Men WBC går utvilsomt lenger enn de fleste andre menigheter i sin kamp mot ”sodomittene”. Og hvorfor forbinder de militæret så sterkt med homofili? Lauren Drain, en avhopper fra WBP har lurt på det samme. Hun har nettopp utgitt en bok kalt ”Banished – Surviving My Years in the Westboro Baptist Church”. I et intervju med homonettsiden The Advocate forteller hun om hvordan hun ble utstøtt fra kirken, og deler også en kontroversiell hypotese om hvor pastor Fred Phelps intense homohat kommer fra.

Hennes far, Steve Drain, var opprinnelig innstilt på å infiltrere WBC og lage en avslørende dokumentarfilm om menigheten. I stedet ble han frelst. Det var han som tok initiativ til å kaste datteren ut av menigheten like før hennes 22- årsdag. Hva var forbrytelsen? Hun hadde snakket med en gutt på telefonen og chattet med ham på nettet. Det gjorde henne til en hore, men kanskje like ille var det at hun hadde begynt å stille brysomme spørsmål. Men nysgjerrigheten hennes ble ikke mindre plagsom etter at hun ble utstøtt av menigheten.

Kan det tenkes at Fred Phelps er så besatt av homofili fordi han selv er tiltrukket av menn?

Lauren snakket aldri direkte med pastor Fred Phelps om hans fortid, men hørte på når faren hennes intervjuet ham. Phelps var på full fart inn i militæret, og dro til West Point som 17-åring. Plutselig snudde han tvert om. 17 år gammel hadde han bestemt seg for å bli predikant, og han var full av hat mot homofile og mot militæret. Hva skjedde med ham ved West Point som gjorde at han endret sitt syn på militæret så dramatisk?

Det får vi kanskje aldri vite, men Laura Drain forteller hvordan han reagerte på en helt spesiell måte dersom noen spurte om han hadde hatt en homoseksuell opplevelse:

 ”Og han ble så sint, han gikk helt i vranglås. Og han ville si noe som: ”Jeg kan ikke snakke med denne personen mer, de er dumme”. Hans reaksjon på det var sterkere enn på noe annet spørsmål du kan spørre ham. Så jeg lurte alltid på – hvorfor blir han så sint? Hvis jeg ikke er homo vil jeg bare si at jeg ikke er homo.”

Kan det tenkes at Fred Phelps er så besatt av homofili fordi han selv er tiltrukket av menn? Det blir bare spekulasjoner, men det finnes studier som tyder på at sterkt homofobiske menn kan ha en sterkere  seksuell dragning mot andre menn enn gjennomsnittsmannen.

Blant annet ble det utført en studie ved Universitetet i Georgia hvor man først kartla heteroseksuelle menns holdninger til homofili. Basert på dette delte de mennene inn i to grupper. En som hadde homofobe holdninger, og en som ikke hadde det. Begge mennene ble vist korte videofilmer med seksuelt innhold. Henholdsvis med heterosex, lesbisk sex og mannlig homosex. Deltagerne var utstyrt med en penil plethysmograf, eller et fallometer på godt norsk, som måler blodtilstrømningen i penis. Begge gruppene reagerte på heterosex og lesbisk sex, men det var kun hos mennene med homofobe holdninger at fallometeret gav noen vesentlig utslag på mannlig homosex.

Studien konkluderte med at:

 “Homofobi er tilsynelatende assosiert med homoseksuell opphisselse som det homofobe individet enten ikke er klar over, eller fornekter. ”

Kan det tenkes at Fred Phelps har blitt verdens mest beryktede antihomoaktivist fordi han selv er tiltrukket av menn?

Uavhengig av hva som ligger bak Phelps homofobi er han beskyttet av den grunnlovsfestede ytringsfriheten, noe den amerikanske høyesterett har slått fast. I Norge ville den typen homohets som Phelps disipler bedriver  vært straffbar, noe WBC er klar over og kommenterer på en av hjemmesidene sine. Er det beundringsverdig av amerikanerne å ha et så kompromissløst forhold til ytringsfriheten at de beskytter retten til å fremme slike krenkelser, selv når det rammer falne soldater som man i USA viser all mulig ære? Eller burde USA gjøre som Norge og forby denne typen ytringer?

Noe har myndighetene gjort for å skjerme begravelsene. Blant annet ble det i 2006 innført en lov som pålegger demonstranter å holde seg på 90 meters avstand en time før og etter en begravelse. 

 


Religioner.no lenker:

Lenker: 

 

 , , ,