Aktuelt

Hvordan bli en god polygamist

religioner      |      17/12/2013

Hedmark FpU vil reise legalisere polygami. Evolusjonsbiolog Jens Andreas Huseby har laget en overlevelsesguide for deg som kanskje allerede legger planer om å skaffe deg flere ektefeller. 

Av Jens Andreas Huseby

Haremscene av Gustave Clarence Rodolphe Boulanger (1824-1888) - Wikimedia Commons

Haremscene Gustave Clarence Rodolphe Boulanger (1824-1888) – Wikimedia Commons

Det kan virke som om Fremskrittspartiets ungdom mener at polygami er fremtiden. Dersom du er en av dem som har tenkt til å benytte deg av mulighetene som byr seg dersom flergifte blir legalisert vil du stå ovenfor mange utfordringer. Heldigvis har religionshistorien mange eksempler å by på, og evolusjonsbiolog Jens Andreas Huseby har laget en overlevelsesguide for deg som vil ha mer enn en ektefelle.

Mannen er en DNA-fabrikk
Fra et rent evolusjonsbiologisk synspunkt er det mannen som har mest å hente på å ha mange partnere. Mannskroppen produserer sædceller i et vanvittig tempo. Mens jenter forsiktig doserer ut en og en eggcelle hver måned, tryller en mann fram flere hundre millioner kjønnsceller til hver eneste orgasme. Hvis alt ligger til rette for det kan en kvinne potensielt føde omtrent 40 barn gjennom livet, mens det tar en mann en drøy uke å produsere flere sædceller enn det finnes kvinner på jorda. En mann har dermed muligheten til å fordele sine “gaver” på særdeles mange damer, og derfor bør menn følge spesielt godt med på tipsene under.

Trøbbel
For den enkelte mannen er det selvfølgelig optimalt (i evolusjonær sammenheng) å sette barn på så mange damer som mulig. Samtidig trenger vi ikke tenke så lenge før vi skjønner at dette ikke blir så enkelt. For hvis hver enkelt mann har som mål å ha flest mulig damer blir det raskt mange om beinet. Resultatet er en konstant konflikt om en begrenset ressurs.

Og enda viktigere: hva med damenes mål? Det utfallet som er best for henne (igjen, evolusjonært) er at de få barna hun får har de aller beste betingelsene for å vokse opp til å bli friske og ressurssterke nok til å igjen få flest mulig barn. Da er det ikke lurt med en mann som hele tiden fyller på med nye koner og unger.

Lot ble forført av sine døtre. Ikke bare hadde han sex med andre kvinner enn sin kone, men de seksuelle forholdene var attpåtil incestuøse. Av Joachim Antonisz Wtewael (1566 -1638) - Wikimedia Commons.

Den bibelske mannen Lot ble forført av sine døtre. Ikke bare hadde han sex med andre kvinner enn sin kone, men de seksuelle forholdene var attpåtil incestuøse. Av Joachim Antonisz Wtewael (1566 -1638) – Wikimedia Commons.

Regnestykket
For moro skyld ser vi bort fra de kompliserende problemene et øyeblikk og regner ut hvor mange damer du, gitt at du er en mannlig leser, “trenger”. La oss si duvil produsere flest mulig barn med færrest mulig kvinner og er selv i stand til ett samleie hver dag. For enkelhets skyld, det gjør ikke så mye fra eller til, kan vi si at hvert samleie fører til en graviditet. Hver kvinne vil da være gravid i ni måneder av året og fruktbar igjen først etter at hun er ferdig med å gi barnet pupp. Den jobben kan andre ta, så vi kan igjen forenkle og si at hun er fruktbar igjen bare tre måneder etter fødselen. Hver kvinne i “babyfabrikken” din er altså bare produktiv en gang hvert år. Du trenger med andre ord over 300 damer for å holde tempoet oppe. Og stadige påfyll etter hvert som de eldste kommer i overgangsalderen.

Det blir ikke lett. Hele vårt sex- og samliv er et vepsebol av interessekonflikter mellom våre egne, kjærestenes og våre rivalers drifter. Som mange menn nok har lært: det hjelper ikke hvor søt og snill den nye dama du har møtt er, kjæresten din synes ikke noe særlig om henne uansett. Allikevel lever mange mennesker i kjæresteforhold med flere enn to personer samtidig. La oss se litt på hva som kreves av menn som vil ha et forhold til flere damer samtidig. For å gjøre det enkelt for deg som planlegger flerkoneri, har jeg delt instruksjonene inn etter ambisjonsnivå.

Hvor mange koner planlegger du?

(1) Over 1000 (2) 100-1000. (3) 20-100 (4) 5-19. (6) 2-4 (7) 1 (8) o.5-0.2


Over 1000: Legendene

Denne bildekrusellen krever javaskript.


Noen menn står som lysende eksempler på hva som er mulig når alt ligger til rette for det. Aztekernes konge, Montezuma den andre, hadde over 4000 konkubiner i følge antropologen Laura Betzig. Da spanjolene invaderte var over femti av damene hans gravide samtidig. I “Den forbudte by” holdt kinesiske keisere gjerne over ti tusen konkubiner.

Hva som skal til:
For å holde på flere tusen partnere trenger du makt over mennesker og en stabil infrastruktur. Du må først karre til deg all rikdom i hele den kjente verden. Så må du sørge for nok stabilitet til at alle damene får et bra liv hos deg, og at alternativet deres er en lutfattig og underkuet undersått. Du må ha mange tjenere som administrerer landsbyen av koner for deg og de må være til å stole på. Kastrér dem gjerne så du er sikker på at de ikke har noen interesse av damene dine. For å holde konkurrentene unna må du til enhver tid sørge for å ha den største og beste hæren.

Spesielle utfordringer:
Hvis du synes det er slitsomt å holde styr på ditt eget hushold, tenk på hvordan det er å måtte ha total kontroll over et helt imperium. Absolutt alle andre menn er dine potensielle fiender og konkurrenter.


100 – 1000: Herskerene

Moulay Ismail - Wikimedia Commons.

Moulay Ismail – Wikimedia Commons.

De færreste herskere har klart å holde hele småbyer av damer for seg selv. Det blir litt enklere straks man behersker seg litt og ser seg fornøyd med noen hundre koner. Det får man fint plass til i et passe stort palass, og ekstrakostnaden er ikke så stor når man allerede har fylt det opp med tjenere, vakter og rådgivere. Du legger heller ikke beslag på samtlige vakre damer i hele riket, bare et standsmessig forsvarlig utvalg som de fleste kan godta.

Moulay Ismail som var sultan i Marokko fra 1672 til 1727 er en av mange herskere som har fulgt denne oppskriften. I 1721 fikk han sin sønn nummer 700.

Hva som skal til:
Som med de mer ekstreme legendene i eksempelet over må du beskytte koneflokken mot rivaler. Ordet “harem” kommer fra det arabiske “haram”, som betyr “forbudt”. Prester, skriftlærde og lovkyndige kan være like nyttige som soldater når du vil holde damene for deg selv. Du må også ha nok militærmakt til å kapre og holde på damene mot deres egen og deres families vilje.

Spesielle utfordringer:
Konkubinene dine vil sannsynligvis ikke ønske å bare være én av flere hundre. Gulroten hennes er at hun kanskje blir mor til den neste herskeren, men for hver ny dame i haremet minsker sjansen for at akkurat hennes barn vil arve riket ditt. I verste fall risikerer barna hennes å bli din valgte etterkommers største utfordrere til tronen. En livsfarlig situasjon. Beregn mye tid og penger på håndtering av konflikter.


20 – 100: Sektledere

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Hvis du ikke har en egen hær, hvorfor ikke få kvinnene til å tro at det er Guds vilje at de skal gifte seg med deg?

Ziona Chana har sannsynligvis verdens største familie. Han bor i et hundreromshus nordøst i India sammen med sine 39 koner, 94 barn og 33 barnebarn. Han har sitt eget master bedroom ved siden av soverommene til de yngste konene. De som har blitt litt eldre deler sovesal.

Da Sun Myung Moon startet Moon-sekten innførte han et system hvor sektmedlemmene gifter seg med hverandre i hopetall. Han hadde også en særegen teologisk doktrine (p’ikareun = å rense livmoren) som gikk ut på at kvinner kunne bli renset fra synd ved å ha sex med ham. Slikt kan det bli mange seksualpartnere av.

Hva som kreves:
Karisma og overtalelsesevner. Pengene til å holde det hele gående får du fra de nyfrelste.

Spesielle utfordringer:
Som sektleder kan du få folk til å sette sin egeninteresse til side til fordel for deg. Det er ingen enkel jobb. Tilhengerne dine må skjermes for andre inntrykk. Kritikk og innsigelser må lukes ut raskt slik at du kan holde det hele gående. Husk mantraet; det er ikke deg alle damene gifter seg med, men Gud!


5 – 19: God, gammel overklasse

Tjenestepike stryker klær av Thomas_Harrington_Wilson

Tjenestepike stryker klær av Thomas Harrington Wilson – Wikimedia Commons.

I gamle britiske herskapsboliger var det vanlig å holde 10-20 tjenere. Og de fleste tjenerne var unge jenter.

En undersøkelse fra 1883 slo fast at tjenestepiker var mødre til nesten halvparten av alle barn som ble født utenfor ekteskapet i den britiske overklassen.

Hva som kreves:
Et stort hus og penger nok til å ansette ugifte kvinner. Generell nød hjelper også slik at jentene ikke har så mange andre alternativer enn å takke ja til å bo og arbeide i ditt hus. En litt mer moderne variant er kanskje bedriftseieren som både tilbyr starten på en lysende karriere og en varm seng.

Spesielle utfordringer:
I tillegg til lover mot overgrep og misbruk av maktposisjoner, er dette en litt snikete måte anskaffe seg et harem på. Kvinnene er tilknyttet deg på andre premisser enn et seksuelt forhold, og den fasaden må opprettholdes. Sørg for nok penger til advokat og landets beste PR-rådgiver.


2-4: Muslimer

Konverterer du til islam og flytter til et muslimsk land hvor flerkoneri er tillatt kan du ha opptil fire koner.

Konverterer du til islam og flytter til et muslimsk land hvor flerkoneri er tillatt kan du ha opptil fire koner.

Koranen, Sure 4.3, forteller muslimske menn hvor mange koner de kan ha:

– Og hvis du tror at du ikke vil være i stand til å behandle de foreldreløse rett, kan du gifte deg med to eller tre eller fire kvinner som du velger. Men hvis du forstår at du kanskje ikke kommer til å være rettferdig overfor dem, så ta bare én kone, eller gift deg med de som har kommet i ditt eierskap.

Som vi har sett i flere av de andre eksemplene kan religion være et godt verktøy når du skal etablere et forhold til flere kvinner samtidig.

Hva som kreves:
Konvertering og flytting til et land som følger muslimske lover. Også i dette tilfellet må du ha penger nok til å kunne forsørge alle damene og barna du får med dem. Den nye religionen din foreskriver heldigvis også en god del triks som gjør det lettere å håndtere trusselen fra rivaler og kvinnenes egeninteresse. I flere muslimske land kan du hindre damene dine fra å møte andre voksne menn, og eventuell utroskap kan flere steder straffes med døden.

Et alternativ er å bli mormonerfundamentalist og flytte til USA eller Mexico, hvor politiet ser gjennom fingrene med religiøst begrunnet flerkoneri, (med mindre konene er mindreårige), selv om det egentlig er forbudt,.

Utfordringer:
Andre sider ved religionen, kanskje spesielt alkoholforbudet, kan gjøre at det hele koster mer enn det smaker for mange menn.


2: Bigamister

François Mitterrand var strengt tatt ingen bigamist fordi han aldri giftet seg med elskerinnen sin, men hun deltok i hans begravelse, hvor hans kone også var tilstede.

François Mitterrand var strengt tatt ingen bigamist fordi han aldri giftet seg med elskerinnen sin, men hun deltok i hans begravelse, hvor hans kone også var tilstede – Wikimedia Commons.

Jon Bertelsen i Drammen har bygget opp selskapet Bertelsen Cognac. Han bor sammen med både Annika og Suzanne. Annika og Suzanne er etter alt å tyde fornøyde med situasjonen, men skulle ønske at de norske lovene tillot at begge kunne være gift med ham samtidig.

Polygyni (to eller flere koner) er forbudt i de fleste vestlige land. Og i de aller fleste tilfellene der det allikevel forekommer, vet ikke konene at mannen deres også er gift med en annen.

Hva som kreves:
Et åpent forhold til to kvinner samtidig er igjen et ressursspørsmål. Har du nok til at ingen av dem opplever at den andre “får for mye”? Forholdet til “den andre” utgjør i utgangspunktet en halvering av den tiden og de ressursene du ellers ville brukt på den ene kvinnen. Det å få inn kone nummer to utgjør det største “verdifallet” for en kvinne som skal dele mannen sin med flere, og er derfor den største kamelen å svelge. Når kone nummer fem flytter inn, reduserer hun bare de andres del av kaka fra 25 til 20 prosent.

De fleste bigamister lever et dobbeltliv og holder de to konene skjult for hverandre. Enkelte flytter mellom to familier flere ganger i uka. Kalenderdisiplin og knallsterk hukommelse er en forutsetning.

Spesielle utfordringer:
Å overtale kone nummer én, og å holde et eventuelt skjult ekteskap nummer to hemmelig i facebooktidsalderen.


1: Monogame

En amerikansk undersøkelse fra 2010 dokumenterte det vi egentlig vet: de aller fleste menn er i store deler av livet sitt i et stabilt forhold med én kvinne.

De fleste forhold og ekteskap bryter sammen etter en viss tid. Spesielt er forhold som ikke har ført til barn skjøre, noe mange forskere tror kan være et forsvar mot sjansen for å “kaste bort” tiden i et ufruktbart forhold.

Uansett er de fleste av oss serielt monogame. Flere partnere gjennom livet, men en om gangen.

Hva som kreves:
Parforholdet er riktig nok et kompromiss, men det er den mest stabile og mest håndterbare måten å organisere sitt forhold til kvinner på. Du må oppfylle hennes ønsker og gi avkall på andre partnere, men til gjengjeld får du et oversiktlig forhold uten for mange forstyrrende faktorer.

Spesielle utfordringer:
Dette vet vi alle fra før: Parforholdet er i konflikt med dine egne og hennes drifter. Og ofte i åpen konflikt med driftene til personer utenfor parforholdet.


0.5 – 0.2: Polyandrine

Dronning Draupadi fra det indiske eposet Mahabarata var gift med fem brødre. Av Raja Ravi Varma - Wikimedia Commons.

Dronning Draupadi, kjent fra det indiske eposet Mahabarata, var gift med fem brødre. Av Raja Ravi Varma – Wikimedia Commons.

I enkelte helt spesielle situasjoner lever flere menn i stabile forhold med en og samme kvinne. Flermanneri er forbudt i alle religioner, og selv i land som ellers tillater flerkoneri. Selv i kulturer som er kjent for polyandri (deler av Tibet og India) forekommer det sjelden. Og mennene er nesten alltid brødre eller i nær slekt.

Hva som kreves:
Polyandri “lønner seg” når det er ekstremt vanskelige tider og mange må samarbeide for å skaffe nok mat, ikke minst til barna. Det hjelper også å bo i et samfunn hvor det er kvinnene som eier de viktigste ressursene som f.eks. matjord.

Sett fra kvinnenes side er flermanneri en ganske fin løsning uansett om det er dårlige tider eller ikke. Sånn sett kan man si at skjult polyandri (når mennene ikke vet om hverandre) egentlig er ganske vanlig; det er jo bare et annet ord for helt vanlig utroskap.

Spesielle utfordringer:
Usikkerhet rundt farskap. Åpent polyandriske forhold er ustabile fordi de så sterkt strider mot hver av mennenes egeninteresse. Sjansen for at du jobber livet av deg for barn som ikke er dine egne er meget høy. Et lite smutthull er hvis de andre mennene er i nær slekt, og aller helst brødre. Da er barna i det minste 25 prosent i slekt med deg selv om de ikke er dine.

Nå har du forhåpentligvis et bedre bilde av utfordringene du står ovenfor dersom Fremskrittspartiets ungdom får det som de vil, og har dannet deg en idé om hvilket ambisjonsnivå du vil legge deg på med hensyn til antall koner.

Denne artikkelen er en omskrevet versjon av en artikkel som stod på trykk i herremagasinet Alpha under tittelen: “Hvordan lykkes med flere koner”. 

Begrepsforklaringer: 

  • Bigami = Tvegifte. To ektefeller.
  • Polyamorøsitet = To eller flere partnere utenfor ekteskap.
  • Polyandri = Flermanneri. En kvinne med to eller flere ektemenn.
  • Polygami = Flergifte. Fellesbetegnelse for flergifte. Inkluderer både polygyni og polyandri.
  • Polygyni = Flerkoneri. En mann med to eller flere koner.

 Religioner.no-lenker: 

 

 

 , , , , , , , ,