Aktuelt

Ikke bare alternativt på Alternativmessen

Pernille Adine Nordby      |      01/12/2012

Det alternative Norge er samlet på Lillestrøm denne helgen Blant krystallhealing, aurafotografi og dyretolkning, er også mer etablerte trossamfunn representert. Hva gjør de der og hva ønsker de å oppnå?

Av Pernille A. Nordby

Den Norske Kirke, frimenigheten Oslo Vineyard og Báha’í-samfunnet i Oslo er noen av de etablerte religionene som holder stand på Den store alternativmessen på Lillestrøm. Religioner.no tok seg turen for å høre hva de organiserte religionene egentlig har å gjøre her i alternativmiljøets høyborg?

Asbjørn Stavenes fra Areopagos

Kristne messeveteraner

Den Norske Kirke, representert ved Areopagos, er en kristen organisasjon som arbeider med religionsdialog og å formidle kristen spiritualitet. Prest Asbjørn Stavenes kunne fortelle at Areopagos har vært representert på alternativmessen i mange år og at de var noen og tyve personer som stod på stand denne fredagen.

– Vi tror at Gud er i alle mennesker og det er viktig for oss å være tilstede på Alternativmessa for å lytte og lære. Slik kan vi også utvide vår egen tro.

Stavenes fortalte videre at mange mennesker går den alternative veien for å finne en tro, men det er ikke alt som er sunt. Det er imidlertid viktig å ha empati for alle mennesker og alle former for tro. I løpet av fredagen hadde de frivillige på Areopagos-standen velsignet og bedt for flere mennesker, og de var godt fornøyd med dagen.

Aslak Rønneseth og Heidi Strømsmo fra Oslo Vineyard

Helbredet, ikke healet

Oslo Vineyard hadde en liten stand der folk kunne sette seg ned og motta forbønn ved håndspåleggelse. Over 40 mennesker hadde vært innom for å oppleve dette denne fredagen. Aslak Rønneseth og Heidi Strømsmo kunne fortelle at flere mirakler hadde skjedd ved forbønnen. Det var flere som hadde ryggproblemer som følte en umiddelbar bedring etter forbønn, og enkelte kom tilbake for å takke Oslo Vineyard i etterkant. Det var også en gutt med minus 3 i brillestyrke som opplevde å se helt klart uten briller etter håndspåleggelsen. En dame som hadde en cyste i eggstokken opplevde en intens varme ved forbønnen, og følte at cysten slapp taket og at smertene forsvant. Hun skulle på sykehus for å operere bort cysten neste uke, og skulle gi tilbakemelding til Oslo Vineyard dersom det viste seg at den hadde forsvunnet. Oslo Vineyard var tilstede på Alternativmessen fordi de vet at det finnes mange søkende mennesker på et slikt sted, og de syntes det var inspirerende at mennesker kom bort til dem, fremfor at de selv måtte oppsøke mennesker.

– Vi brenner for å vise Guds kjærlighet og vi synes det er viktig at kristendommen er representert på Alternativmessa, sier Heidi Strømsmo.

Aslak Rønneseth understreker at det er troen på Gud som healer, og at grunnen til at det skjer mirakler ved deres forbønn er fordi de har en så sterk forankring i troen på Jesus. På spørsmål om de hadde vært rundt på messa for å se på de andre standene svarte begge samstemmig – nei, vi er her for å be.

Ikke fullt så ny synkretisme

Den relativt unge religionen bahá’í var også representert på Alternativmessen. Bahá’íene tror at profetene fra alle verdensreligionene er representanter for den samme guden og at profeten Bahá’u’lláh er den siste i rekken. Religionen jobber for å forene alle folkeslag i én universell sak, én felles tro. Unn Rønning fra Oslo Bahá’í-samfunn forteller at de har stått på Alternativmessen i mange år og at de ønsker å presentere et alternativ til statskirken. De driver ikke propaganda om sin tro, men Alternativmessen er et godt utgangspunkt for å nå ut til mennesker.

– Det er deilig å sitte på stand her, hvor folk kommer bort for å snakke med oss av seg selv, sier Unn Rønning.

Hun synes også at Alternativmessen er et fint konsept fordi folk kan velge selv hva de ønsker å fokusere på. På bahá’íenes stand kunne folk velge en liten lapp med visdomsord fra en av profetene fra en kurv. På en av lappene stod det følgende visdomsord av Abdu’l-Bahá: ”Hovednøkkelen til å mestre sitt selv er å glemme seg selv. Veien til livets palass går langs selvforglemmelsens sti”. Unn Rønning forteller til slutt at de har hatt mange besøkende innom standen og at flere har skrevet seg på liste for å få mer informasjon om bahá’í-samfunnet.

For nysgjerrige mennesker er Alternativmessen en virkelig opplevelse. Også for flere etablerte trossamfunn er det viktig å være tilstede ved en slik ansamling av åpne og søkende mennesker. Messen varer hele helgen og enten dine preferanser går i retning av organisert religion eller nyåndelighet er den vel verdt et besøk.

Lenker:

 , , , , , , , ,