Aktuelt

IS har ikke beordret kjønnslemlestelse av kvinner

Hans Olav Arnesen      |      25/07/2014

IS har vakt vrede verden over med sine mange overgrep mot religiøse minoriteter og henrettelser av krigsfanger. Men kjønnslemlestelse av kvinner er trolig ikke på listen over overtramp. 

Av Hans Olav Arnesen

article-2674736-1F46221200000578-100_634x381

Grensene IS ser for seg at det nyopprettede kalifatet skal omfatte. Ved siden av områder som på et tidspunkt i historien har vært islamsk, har bevegelsen inkludert områder islamske styrker aldri klarte å erobre, som eksempelvis Østerrike og Etiopia.

IS (Den islamske staten) har spredd terror i store deler av Syria og Irak. De har henrettet fanger (noe de irakiske regjeringsstyrkene dessverre også har gjort), fordrevet kristne og endog korsfestet folk. I tillegg har de ødelagt uvurderlige kulturminner.

Det som i de siste par dagene har skapt mest moralsk forargelse var imidlertid nyheten om at IS hadde gitt ordre om at alle kvinner mellom elleve og førtini skulle gjennomgå kvinnelig omskjæring, ofte omtalt som kjønnslemlestelse. Ordren skal ha kommet direkte fra den selvoppnevnte kalifen Abu Bakr al-Baghdadi. Store medier som BBC, Time Magazine, The Guardian, og mange flere har videreformidlet nyheten. Det har også norske medier som NRK, Aftenposten og VG gjort.

Siden har det blitt sådd tvil om denne fatwaen virkelig er autentisk. Kilder i IS kontrollerte områder kunne ikke bekrefte den. Kvinnelig omskjæring forekommer dessuten sjeldent i Syria, og er noe som fremfor alt praktiseres i de kurdiske områdene i de to landene IS opererer i. Det virket derfor underlig at IS skulle bruke hardt prøvede ressurser på å tvinge igjennom et så omfattende og krevende prosjekt som et slikt inngrep utført på en tallrik kvinnelig befolkning ville vært. Ifølge FNs anslag ville fire millioner kvinner og jenter blitt rammet av omskjæringspåbudet, hadde det vært reelt.

Nå har det imidlertid kommet for en dag at det påståtte IS-dokumentet er mer enn ett år gammelt, og har, ifølge The Guardian, sitt opphav i Aleppo i Syria. Dersom dette stemmer har FN og verden tilsynelatende latt seg bedra av det som virker å være syrisk årgangspropaganda. IS-sympatisører har avvist anklagene på twitter.

Sannheten er krigens første offer, heter det seg. Det gjelder øyensynlig i Syria og Irak, såvel som i Ukraina og Israel/Hamas-konflikten.

Lenker om det falske omskjæringspåbudet: 

 Religioner.no lenker: 

 

 , , , , ,