Aktuelt

Julestemning for ikke-kristne

Hans Olav Arnesen      |      23/12/2015

Er du glad i både julen og julesanger, men vil helst klare deg uten engler som daler ned i skjul, eller frelserfødsler? Fortvil ikke. Det finnes rikelig med julesanger uten religiøse referanser. 

Av Hans Olav Arnesen

800px-Christmas_tree_sxc_hu

Illustrasjon – Wikimedia Commons

“Alle” elsker julen. Også ikke-kristne nordmenn trenger en hyggelig feiring som et lyspunkt i den mørkeste tiden av året. For en del kan det likevel bli i overkant mange vise menn, frelsere,  engler og gjetere på marken. Er det mulig å tone ned det religiøse aspektet ved julen uten å kaste julestemningen ut med badevannet?

Ja, er konklusjonen til de tre livssynshumanistene Knut A. Berg, Jon Egil Brekke og Tore Sivertsen. De har skrevet sangboken “Når nettene blir lange” som er full av flotte julesanger, de fleste av dem uten det glade budskap. De passer godt for livssynshumanister, men også andre ikke-kristne som gjerne vil ha stemningen, uten forkynnelsen.

Det er kanskje litt overraskende å finne en slik liste her på Religioner.no, men her har vi ikke desto mindre plukket ut de ti mest stemningsfulle julesangene uten religiøst budskap (helt fritt for religiøse referanser, slik som klokkeklang og lignende, er det imidlertid vanskelig å få det). Flere av sangene, men ikke alle, er hentet fra boken til Berg, Brekke og Sivertsen.

Nummer 1: Eg drekk berre juleøl av Louis Jacoby. 

Julen er en tid for god mat, men også god drikke.

“Vi drikk ikkje saft eller cider, vi drikk berre juleøl.”

Nummer 2. Gloucestershire Wassail 

En gammel engelsk drikkesang fra middelalderen. Wassail er en varm ciderdrikk, og wassailing er et ritual som har som formål å sikre en god eplehøst neste år, ifølge Wikipedia.

Ikke bare er dette en fin julesang, med et rituelt element med en i beste fall svak kristen tilknytning, men det er også en utmerket unnskyldning til å klemme inn noen glass varm cider mellom all juleølen, gløggen og akevitten. Uansett hva Louis Jacoby måtte mene om akkurat det.

Nummer 3: Da vet du det er jul av Ylvis

Denne sangen finner du riktignok ikke i “Når nettene blir lange”, men vi har lagt den til for egen regning. Ikke minst fordi den kan tjene som et skrekkeksempel på hvordan det kan gå om man tukler for mye med tradisjonene. Ved siden av å være ustyrtelig morsom er sangen riktig fin, og hadde det ikke vært for den noe spesielle teksten kunne det blitt en skikkelig juleklassiker.

Du vet det er jul når far viser sår som har blitt betent, og vi spiser fredet fugl.

Nummer 4: Jultomten är faktiskt död av Cornelis Vreeswijk

Det går unna i denne artige visen av Cornelis Vreeswijk, med en ytterst tragisk slutt. Ikke minst for dem som tror på nissen.

Nummer 5: Knalle Juls Vals av Evert Taube. 

Den eldre garde må også få sitt, og det gjør de med denne gamle juleschlageren av Evert Taube.

“Min lilla gran så grön och fin, du luktar gott som terpentin!”

Nummer 6. Do They Know It´s Christmas? 

Heller ikke denne sangen er med i “Når nettene blir lange”. Likevel synes vi den bør være med på listen. Også denne sangen er ustyrtelig morsom, ufrivillig sådan, i all sin velmente nedlatenhet. Den kan også ses på som et oppløftende tegn på at verden tross alt går fremover. En slik nærmest rasistisk veldedighetslåt ville neppe blitt tatt vel i mot i dag.

“Thank God it´s them instead of you”.

Nummer 7: Vårres jul av Hans Rotmo

Hans Rotmo har flere julesanger på samvittigheten. Vårres jul er imidlertid blant de mest kjente og kjære, og helt uten henvisninger til gitaren som henger på en spiker slik som Jesus (som i visen Julegitaren).

Nummer 8. Julepresangen av Alf Prøyssen

Alf Prøyssen kommer man nesten ikke utenom, og det er flere gode julesanger å velge mellom. Julepresangen treffer nok likevel mange fordi man så lett kan identifisere seg med den lille gutten som strever med å få til det han setter seg fore. Likevel beholder han den positive innstillingen og justerer forventningene etterhvert som arbeidet skrider frem og ting ikke går helt etter planen.

Det er tross alt tanken som teller. Også med hensyn til julegaver.

Nummer 9: Sonjas sang til Julestjernen av Egil Monn-Iversen

Teaterstykket Reisen til Julestjernen er det stykket som har blitt oppført flest ganger på Nasjonalteateret, og ble først oppført i 1924. I 1976 ble stykket omgjort til spillefilm, med nye sanger skrevet av Egil Monn-Iversen. Sangen alle husker er naturligvis Sonjas sang til Julestjernen. Den opprinnelige versjonen, fremført av Hanne Krogh, finner du her, mens Maria Arredondo synger den i klippet under.

Nummer 10. Vi tenner våre lykter av Bjørn Rønnningen

Med denne julesangen blir det vinter- og julestemning om man så befinner seg i juni. Og skal man finne noen religiøse referanser i denne relativt unge julevisen må man virkelig lese mellom linjene. Bjørn Rønningen er jo også mannen som gav oss den ubestridt beste adventsserien på TV: Jul i Skomakergata.

Med tanke på hvor mange gode julesanger det finnes skal det godt gjøres å enes om hvilke som bør med på en slik liste. Du har helt sikkert andre forslag. Del dem gjerne med oss i kommentarfeltet, eller på vår facebookside.

Religioner.no-lenker: 

 , , , , , ,