Aktuelt

Kristne fotballengler og human-etiske tenåringsfilantroper

Religioner       |      24/05/2011

Av Hans Olav Arnesen

Oslo Domkirke – P. Fagerback – Wikimedia Commons

Oslo Domkirke er et populært mål for sommerbesøk, både blant turister og for dem blant oss som har det vanskelig. Ifølge Vårt Land blir kirken besøkt av hele tusen mennesker i timen i de hektiske sommermånedene. Det var derfor sørgelige nyheter for mange da det ble kjent at domkirken denne sommeren ville holde stengt på grunn av manglende penger til vakthold. Heldigvis skulle det dukke opp en reddende engel i form av fotballspilleren, John Carew. I en e-post til Vårt Land forteller Carews agent, Per A. Flod at det var han som tipset fotballspilleren om saken:

“Jeg fikk høre om dette i dag og nevnte det for fotballspilleren John Carew som jeg vet har et stort hjerte forankret i den kristne tro.”

Carew, som altså selv er kristen, har donert 200 000 kroner til vakthold, noe som skal kunne holde dørene til domkirken oppe i tre måneder. For Carew er kristentroen en motivasjon til å bidra, men det vesentligste hensynet hans var likevel å hjelpe dem som ikke er like heldig stilt som ham selv:

“Når det skal så lite til for å hjelpe mennesker som ikke har vært like heldige med livet som jeg, så betaler jeg det som skal til. Jeg er bare glad og takknemlig for at jeg kan hjelpe.”

Det er vel neppe alle som vil være enig med Carew om at to hundre tusen kroner er “så lite”. Noen gir likevel svært mye i forhold til sitt mer beskjedne utgangspunkt. Konfirmantsesongen er nettopp over, og den sjenerøse porsgrunnsjenta, Nadia Alangeh, gav bort hele gavesummen sin på 19 000 kroner til Leger uten grenser. Alangeh komfirmerte seg human-etisk og beviser dermed at man ikke trenger å være religiøs for å være gavmild. At Alangeh er vis for sine 15 år synes åpenbart ut i fra svaret hun gav sin far da han lurte på om hun ikke ville kjøpe en moped eller Iphone for pengene:

“Da jeg spurte henne hvorfor hun ikke heller kjøpte seg en moped eller Iphone for pengene, svarte hun: «alt det vil bli ødelagt, men den andre gaven vil ha evig levetid». Da kunne jeg ikke si så mye mer.”

At unge mennesker kan ha et filantropisk sinnelag beviste også den fjorten år gamle amerikanske piken, Hanna Salween. Etter å ha kjørt forbi en hjemløs mann med sin far foreslo hun, ifølge The Telegraph, for sine foreldre at familien skulle selge huset sitt og gi bort halvparten av pengene til veldedighet. Huset var verdt 2 millioner dollar (om lag 11 millioner kroner), og familien bestemte seg for å følge Hannas råd, til tross for at de etterhvert selv støtte på noen økonomiske vanskeligheter. Familien følte de kom nærmere hverandre og tilbrakte mye tid på å diskutere hvor midlene fra hussalget ville gjøre mest nytte. Familien endte til slutt med å donere pengene til et hungersprosjekt i Ghana.

Religioner.no

Lenker:

 , , , , , ,