Aktuelt

Kung fu fighting – for kjærligheten

religioner      |      17/10/2010

For enkelte kvinner er det uaktuelt å dele livet sitt med en mann som ikke kan slå dem i kamp. 

Av Hans Olav Arnesen

Den fagre Gyda avviser frieriet fra Harald Halvdanssons sendebud. Hun er ikke den eneste kvinnen som har forlangt at frieren går til kamp for å vinne henne. Illustrasjon av Christian Krogh - Wikimedia Commons.

Den fagre Gyda avviser frieriet fra Harald Halvdanssons sendebud. Hun er ikke den eneste kvinnen som har forlangt at frieren går til kamp for å vinne henne. Illustrasjon av Christian Krogh – Wikimedia Commons.

Det er ikke noe nytt at kvinner stiller krav til sine friere, spesielt i mytenes verden. Vårt eget land ble jo etter sigende samlet fordi den fagre Gyda nektet å vurdere ekteskapsforespørselen fra en ussel småkonge. Dette tvang som kjent Harald Halvdansson, med det senere tilnavnet Hårfagre, til å ta seg sammen og erobre det kongeriket som ennå i dag er kjent som Norge. Noe sjeldnere er det kanskje at kvinner insisterer på å bli slått i kamp av sine beilere før de kan vurdere å gifte seg. Det er imidlertid nettopp hva de kinesiske søstrene, Xiao Lin og Yin har stilt som krav til potensielle friere, ifølge ABC-nyheter og Metro. De har forsøkt å finne menn gjennom kontaktbyråer, men de er altfor veike og søstrene har ingen interesse av menn som ikke kan stå seg imot dem i kamp.

Mennene som måtte ønske å ta utfordringen kan velge å utfordre kvinnene i våpenstrid eller ubevæpnet kamp, men før de kommer så langt må de igjennom noen ganske krevende øvelser først. Blant annet må de bevege seg over spisse bambuspæler mens de bærer noe tungt.

En mulig norsk beiler? 

Kim Gibson - wushu

Kim Gibson prøver ut sverd i Wudang.

Vi har spurt Kim Gibson, Norges eneste representant i VM i Kung fu som foregår i Kina akkurat nå, om han kunne tenke seg å ta utfordringen?

“Jeg er jo et konkurransemenneske, og det virket som morsomme prøvelser, men jeg vet ikke om jeg ville gjort det for jentenes skyld”.

Da Gibson svarer Religioner.no har han nettopp vært med på en åpningsseremoni med førti tusen mennesker. En sterk opplevelse, men er kung fu, eller wushu en åndelig idrett?

“Det er vel egentlig ikke det. Wushu ble utviklet for krigføring og senere for konkurranser. I Kina, hvor jeg er nå, er det likevel steder hvor taoisme har påvirket wushu og wushu har påvirket taoisme. I Wudang ses wushu på som noe spirituelt “

Wushu er ifølge Gibson voksende, og teller i dag om lag 19 klubber i Norge. En av grunnene til at wushu er iferd med å bli så populært er at det skiller seg fra annen idrett og kampsport gjennom det sterke estetiske fokuset. Kanskje får Gibson selskap i neste stormesterskap i Kina?  Gibsons ambisjoner i mesterskapet er ihvertfall å havne blant de 10 beste.

Kim Gibson - wushu 2

Kim Gibson- Norges håp i Kina – fristet av utfordringen, men ikke av kvinnene

Dersom det finnes andre som kunne tenke seg å vinne disse kvinnenes kjærlighet, kan det være verdt å merke seg at flere myter vitner om at en slik vei inn i samlivet sjeldent ender godt. Mest kjent er kanskje Nibelungdiktet, hvor Gunther må bekjempe den vakre islandske dronningen, Brünhild, før hun vil gifte seg med ham. Øvelsene består av spydkasting, lengdehopp og kasting av kampesteiner og prisen for nederlag er døden. Gunther har derimot ingen sjanse til å måle seg mot den nordiske kraftkvinnen, og må ha hjelp av sin venn, Siegfried dragedreperen. Med Siegfrids assistanse får Gunther sin islandske drømmekvinne, selv om han må ha hjelp til å beseire henne også i ektesengen. Likevel er dette bedraget med på å starte en kjede av begivenheter som leder til både Gunther og Siegfrieds død. Den norrøne utgaven av dette eposet, Volsungesagaen, er tilgjengelig på Heimskringla.no.

Penthesileia i kamp utenfor Troja. Arturo Michelina – Wikimedia Commons

Atalante, en kvinne som insisterte på kun å gifte seg med en mann som var istand til å beseire henne i et kappløp med full stridsmundur, ble endelig gift med Hippomenes takket være litt hjelp fra kjærlighetsgudinnen, Afrodite, som oppholdt Atalante ved å kaste gyldne epler ned til henne mens hun løp. Heller ikke denne unionen endte lykkelig, ettersom guden Zeus forvandlet dem om til løver fordi de senere krenket hans tempel.

Kanskje mest tragisk er likevel  Akilles når han forelsker seg i krigerkvinnen Penthesileia. Akilles beseirer og dreper den vakre amasonen, til tross for at hun ber ydmykt for sitt liv. Da han så fjerner hjelmen hennes og ser hvor vakker den livløse motstanderen er, forelsker han seg i henne og blir grepet av et ønske om å gifte seg med henne. Litt sent, Akilles.

Njord kikker lengselsfullt mot havet. W.G.Collingwood - Wikimedia Commons

Njord kikker lengselsfullt mot havet. W.G.Collingwood – Wikimedia Commons

En annen kvinne som stiller strenge krav før ekteskapet er gudinnen Skade fra norrøn mytologi. Ifølge Skaldskaparmål reiser hun i full stridsmundur til Åsgard for å få hevn for drapet på sin far, og gudene bestemmer seg for å kjøpe seg fred ved å tilby en av deres guder som ektefelle. Hun går ikke uten videre med på dette, men krever at gudene skal klare å få henne til å le, en nesten uoverkommelig utfordring. Loke klarte likevel oppgaven. Ved å binde den ene enden av et tau til en geit og den andre til testiklene sine, var han i stand til å more den sinte gudinnen mens han sprang omkring i smertefull drakamp med den brekende geiten.

Æsene hadde likevel også et lite forbehold og Skade fikk kun se føttene på mannen hun skulle velge som sin partner. Hun valgte de vakreste føttene hun så, i den tro at de måtte tilhøre Balder, men de tilhørte i stedet den gamle vanen, Njord. Mindre passende ektefeller kunne vanskelig tenkes, og Njord led når han var hos Skade i fjellheimen, mens hun mistrivdes ved havet hvor ektemannen hadde sitt hjem.

Kanskje kan vi konkludere med at selv om kjærligheten av og til kan minne om en slagmark, gjør man klokt i å holde våpnene i sliren når man forsøker å vinne sin partner? Vi ønsker i hvert fall Kim Gibson lykke til i kung fu-mesterskapet, og håper han får med seg hjem en god plassering i bagasjen.

Dersom han ombestemmer seg med tanke på de to kvinnenes utfordring, kommer han kanskje hjem med en kinesisk krigerprinsesse også?

Aktuelle lenker:

 

 

 

 , , , , , , , , , , , ,