Aktuelt

Lars Hemmingby har reist til tegneserieskapernes himmel

religioner      |      02/11/2019

Lars Hemmingby kombinerte sine kunstneriske talenter med kunnskap om, og interesse for, religioner og livssyn. 

Av Religioner.no

Slik så Lars Hemmingby for seg Kjell Arild Pollestad, da han illustrerte en av Religioner.nos aller første artikler i 2012: Om Pollestads nye oversettelse av Heimskringla.

Lars Hemmingby er ikke lenger blant oss. Han ble offer for depresjon, en lidelse mange kreative sjeler plages med, og tok sitt eget liv. Han ble stedt til hvile torsdag denne uken, på Østre gravlund i Oslo.

Lars var med på Religioner.no-prosjektet helt fra lanseringen av den nye siden i 2012. Hovedsaklig som illustratør. Ved siden av å ha religionshistorisk utdanningsbakgrunn, hadde Lars nemlig et tegnetalent. For Religioner.no var det naturligvis en fabelaktig kombinasjon.

Lars var en idérik og veldig god og snill ung mann, men med en herlig makaber humor som kom til uttrykk gjennom illustrasjonene hans. Enruteren Q-300 er et godt eksempel på det, og det var bestandig litt nervepirrende når en ny illustrasjon dukket opp i innboksen hver uke. Er den for drøy denne gangen? Navnet på enruteren, Q-300, var også et eksempel på hans lekne og ertne humor. Navnevalget var bevisst kryptisk, og kun Lars og daværende redaktør i Religioner.no, Hans Olav Arnesen, visste dets egentlige betydning. 

Det er en stund siden Q-300 tok en pause, som nå aldri blir brutt, men Lars vil bli sterkt savnet av alle som arbeidet med ham gjennom Religioner.no. Lars var også engasjert i en rekke andre kreative prosjekter. Blant annet Film fra Sør, og han ble kjent for et internasjonalt publikum gjennom en podcast for miniatyrspillentusiaster. Det er altså mange, også utover familie, venner og kolleger, som vil savne Lars og synes det er dypt tragisk at han: – Har tegnet sin siste strek og diskutert med sin siste mormoner, for å parafrasere hans bror, Vidar Hemmingby, fra bisettelsesseremonien. De to brødrene hadde et meget nært forhold, fra oppvekst til voksenalder.

Lars hadde et knippe temaer som gikk igjen i illustrasjonene hans for Religioner.no. Ett av dem var det klassiske serietegnermotivet: strandet på en øde øy. Et annet var himmelen, og hvordan den artet seg for ulike mennesker og andre skapninger. I en episode av Q-300 kombinerte Lars disse to motivene i en enruter med tittelen: “Himmelen for tegneserieskapere”. Den viser en mann som sitter på en sky, med samme form som en øde øy, inkludert den klassiske kokospalmen, hvor han i fred og ro kan konsentrere seg om kunsten sin. Det er mulig at denne illustrasjonen sier noe om hvordan Lars så for seg den perfekte tilværelsen, i hvert fall i perioder. Gitt at Lars var ateist var det nok her i denne verden han drømte om å finne en slik ro, men om det skulle vise seg å være en tilværelse i det hinsidige, håper vi at Lars har funnet den freden han søkte etter, og kan få utløp for sin kreativitet der.

Våre tanker går nå til hans nærmeste familie, som har mistet en sønn, bror og onkel, så altfor tidlig. Med Lars Hemmingbys bortgang har verden mistet en varm og god sjel, med en velutviklet og særegen sans for humor, og mengder av kreativt talent. Takk for alt, Lars. Hvil i fred.

Hilsen Religioner.no-redaksjonen.

Vi har tidligere hatt et Q-300-galleri, men det har forsvunnet i forbindelse med oppgraderinger av nettsiden, og vi har ikke rukket å få det på plass igjen ennå. Det skal ordnes, men det kan ta noe tid. I mellomtiden legger vi ut et nokså stort antall av Hemmingbys illustrasjoner i billedkarusellen nedenfor.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

 , , , , ,