Aktuelt

Livssynshumanistiske tenkebenker

Hans Olav Arnesen      |      19/09/2013

Tanken er fri, lyder et av Human-Etisk Forbunds motto. Men man trenger også et sted å tenke den.  Det har forbundets lokallag tenkt å sørge for ved å sette ut tenkebenker.

Av Hans Olav Arnesen

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, på en tenkebenk.

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, på en tenkebenk.

Human-Etisk Forbund setter opp tenkebenker over hele Norge. Forbundet håper at mange ønsker å gi plass til tanken, og at tenkebenken inspirerer nordmenn til å ta seg en liten tenkepause i hverdagen.

Ifølge en pressemelding HEF har sendt ut skal det settes ut nærmere 50 benker landet rundt. Til NTB kommer generalsekretær i forbundet, Kristin Mile, med følgende budskap:

 Tanken vokser der det er plass, og modnes der det er tid. Vi tror rett og slett en tenkebenk er en hyggelig påminnelse om dette, sier generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund.

Videre hevdes det at:

Smarttelefoner, nettaviser og sosiale medier gjør at vi kan være online til enhver tid. Human-Etisk forbund mener det kan være bra for alle å ha tanker som tar lengre tid enn det tar å sjekke siste status på mobilen.

Trond portrett bruk

Trond Sæbø Skarpeteig

Tenkeplikt? 

Dette var jo et originalt tiltak, og noe vi gjerne ville høre mer om. Vi tok en prat med kampanjeleder Trond Sæbø Skarpeteig for å forhøre oss nærmere om tenkebenkaksjonen. 

Hvordan kom dere på denne ideen med tenkebenker?

Vi syntes det var en god og konkret måte å invitere til refleksjon over de store spørsmålene på. Å ta seg tid til det. Alle roper høyere og høyere om oppmerksomhet, og da er det ikke lett for folk å få tid til egne tanker, til sammenhengende resonnementer. Dette regner vi med alle setter pris på, uavhengig av hvilket livssyn de har.

Hvor blir benkene utplassert?

Det varierer veldig. Parker, gågater og naturreservater. Arbeidet med å sette ut benkene er allerede i gang og vi har begynt å se de første avisreportasjene.

Hvilke tilbakemeldinger har dere fått så langt?

– Det er mange som synes det er en morsom ide. Lokallaget på Romerrike gav nettopp en benk i gave til nye Skedsmo gravlund. Slikt er hyggelig.

 Hvordan skiller disse tenkebenkene seg fra alminnelige benker? Hvordan vet man at man sitter på en tenkebenk?

– Det er skrudd på et skilt hvor det står: ”Gi plass til tanken.” Ellers er det en vanlig parkbenk. Det er en appell til lokallagene om å gjøre noe hyggelig for lokalsamfunnet.

Er det noe magisk ved dem? Noe overnaturlig kanskje?

– He, he. Nei, ikke som jeg vet. Men vi vet jo ikke og det er noe av poenget at vi har ikke svar på ting. Folk må sette seg ned og tenke over livet selv. Vi vil ikke prøve på å fortelle folk hvordan de skal tenke og leve.

Er det forbud mot smarttelefoner, nettbrett og laptoper på disse benkene?

– He, he.  Det er ingen som har sagt noe om forbud, nei. De som vil bruke smartelefoner kan lytte til noen av radioprogrammene vi har laget. Det er noe vi har kalt ”gi plass til tanken”. Man kan gjøre meningsfulle ting på nettet mens man sitter på benkene også, men kanskje ikke ved å sjekke statusen på Facebook. Det kan være godt for folk å få høre at det kanskje ikke er så sunt alltid å være oppdatert.

Målet med tenkebenkene er å tenke. Vil det si at enkelte østlige meditasjonsteknikker, hvor målet er opphøret av tankevirksomhet, ikke er tillatt på disse benkene?

– Det er jo ingen forbud på disse benkene og jeg vil tro at enkelte at disse meditasjonsteknikkene kan være veldig gode. Det var forresten en god idé, vi burde lagt ut ”tankefrie matter”. Mange tenker også godt når de går, ute i naturen, så kanskje passer benkene best til konversasjon og sosialt samspill med andre.

Hva med litt tanketomme dagdrømmer? Går det greit?

– Det går helt greit med all slags aktiviteter på disse benkene.

HEF har jo hatt en del fokus på konspirasjonsteorier i det siste. Kommer det et livssynshumanistisk svar på foliehatten også? En tenkehatt kanskje?

– He, he. Det var en morsom idé, den skal jeg ta med meg videre. 

Religioner.no lenker: 

 

 , ,