Aktuelt

Morkakehelbredelse av fotballspillere

Religioner       |      29/10/2010

Kan en morkakeekstrakt helbrede skadede fotballspillere?

Av Hans Olav Arnesen

Fædrelandsvennen kunne nylig berette at Starts serbiske venstreback, Branislav Milicevic, ble mirakuløst helbredet for en skade som hadde holdt ham ute av laget i  lang tid. Løsningen på det fire måneder lange skademarerittet fant han hos en serbisk helbreder som benytter seg av en morkakeekstrakt. Allerede etter et par dager var lyskeskaden hans borte, noe som ifølge Fædrelandsvennen overrasket klubbens medisinske personell. Start skal visstnok ha ønsket å kontakte kvinnen for et mulig fremtidig samarbeid.

To morkaker – sett fra hver sin side. Wikimedia Commons

 

Marijana Kovacevic heter kvinnen som er utdannet farmasøyt, men som anvender en kur som på ingen måte er anerkjent av legevitenskapen. Ikke desto mindre er det langt større klubber enn Start som har ønsket et samarbeid med henne, blant annet Premier League klubben Liverpool. Blant de mest berømte fotballspillerne som har nytt godt av hennes tjenester er Frank Lampard, Robin van Persie, Fabio Aurelio og Albert Riera, og resultatene er spektakulære.  Robin van Persie sier dette om Kovacevic: “It’s good — I am happy. The woman is a miracle.”

Morkakemassasje

Liverpools og Israels Yossi Benayoun er en av dem som i størst detalj har fortalt om behandlingen. Ifølge ham går den ut på å massere inn et morkakederivat på det aktuelle området, noe som muligens kan ha blitt nokså intimt i Branislavs lyskeskadetilfelle. Mens Kovacevic offentlig hevder at morkaken stammer fra hest, forteller Benayoun at hun under behandlingen hadde sagt at den kom fra en kvinne:

“The doctor has treated a lot of players and seems to be held in very high regard. She explained everything to me beforehand and told me she would be using fluid from a placenta that had come from a woman.”

Morkakehelbrederen, Kovacevic, sies å være svært glad i leppestift og ligne litt på Morticia fra The Adams Family. Ifølge The Independent er hun selv opptatt av å understreke behandlingens alternative preg, og utfører arbeidet sitt i mørke rom med levende lys.

Selv om kvinnen er populær blant Premier League managere, og muligens begynner å bygge seg opp et navn blant norske eliteserieklubber, har hun et langt dårligere rykte blant serbiske ligningsmyndigheter. I 2009 ble hun tiltalt for skatteunndragelser og måtte rømme landet.  Dette er kanskje noe av grunnen til at Start ikke har lykkes i å få tak i henne, og visstnok tar hun bare imot fotballspillere hun stoler på, og kommuniserer kun igjennom tekstmeldinger.

Både helbredende og spiselig

Morkaken spiller en viktig rolle under svangerskapet, og er full av næringsstoffer. Det kan være grunnen til at mange dyr eter den etter fødselen for å komme seg etter anstrengelsen, men en annen forklaring kan være at de gjør det for at ikke potensielle rovdyr skal få ferten av den og på den måten true de nyfødte. Scientologen Tom Cruise er nok tilhenger av førstnevnte teori ettersom han i 2006 hevdet at han ville spise morkaken til sin forlovede Katie Holmes etter at hun fødte deres barn, noe som skapte mye oppstyr.

Forøvrig er ikke fotballklubben Start ukjent med ikke-vitenskapelig helbredelse. Den tidligere Startbacken, Marius Johnsen ble i sin tid helbredet for sitt dårlige kne av den kjente norske pinsevennpastoren, Svein Magne Pedersen. Desverre ødela Johnsen sitt andre kne, og kollega Vidar Riseth foreslo for forsvarsspilleren at han skulle prøve Snåsamannen neste gang, noe den nåværende Lillestrømspilleren sa seg villig til å gjøre.

Ettersom fotballskader har en ødeleggende effekt på en spillers karriere, såvel som en klubbs økonomi og sportslige amibisjoner, er det ikke rart at man er villig til å forsøke det meste. Et par tusen pund, som Kovacevics behandlinger sies å koste fotballspillerne, blir for ingenting å regne i en slik sammenheng. Vi våger å spå at ikke-vitenskapelig helbredelse kommer til å spille en større rolle også i Tippeligaen. Noe av grunnen til dette er den sterke økningen av afrikanske spillere i vår hjemlige liga de siste årene. I likhet med Marius Johnsen er ikke afrikanere redde for å inkludere Gud i livet sitt, enten det gjelder på eller utenfor fotballbanen.

Aktuelle lenker:

 , , , , , , ,