Aktuelt

Mormonkirken annonserer global tempelbyggeboom

Religioner       |      06/10/2011

Av Hans Olav Arnesen

Tempelet i Salt Lake City – Wikimedia Commons

Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, mer kjent som Mormonerkirken er på offensiven. Mormonismen er en av verdens raskest voksende religioner og ifølge religionssosiologen Rodney Stark vokser den like raskt som den tidlige kristendommen i sin tid gjorde det i Romerriket. I dag teller den over 14 millioner medlemmer og det er på tide å ekspandere ytterligere. Det skal blant annet gjøres gjennom å bygge 5 nye og storslåtte templer verden over. Tempelbyggingen ble annonsert av kirkens president, Thomas S. Monson under kirkesamfunnets etthundreogåttiende generalforsamling i Salt Lake City den første oktober. 4 nye templer skal bygges i Kinshasa i Kongo, Baranquilla i Colombia, Durban i Sør-Afrika og i Star Valley i Wyoming. Presidenten skal ha spøkt med at han personlig ville åpne den siste kirken ettersom fisket var så bra på de kanter.

Det femte tempelet er et eldre tabernakel i Provo i Utah som brant ned i desember i fjor. Restaureringen og oppgraderingen av denne kirken ses på som viktig, ikke minst på grunn av dets alder. Kirken ble bygget et sted mellom 1893-1897.  For mormonerne er tempelet det helligste av bygninger og brukes til større samlinger og begivenheter. Verden over finnes det 135 templer i drift, mens et tredvetalls nye er under oppføring eller planlegging.

Klikk på bildet for en smakebit av musikalen “The Book of Mormon”

Mormonerkirken har fått mye oppmerksomhet gjennom musikalen, “The Book of Mormon” som ble satt opp tidligere i år. Stykket er skrevet av mennene bak den animerte fjernsynsserien “South Park”. Det handler om to mormonermisjonærer i Afrika og spesielt den ene av disse mangler vel de fleste av dydene mormonere setter høyt. Musikalen spiller på alt som finnes av fordommer om mormonere og dem er det mange av i USA. En spørreundersøkelse utført i Juni viste at en av fem amerikanere ville motsette seg en mormonsk presidentkandidat, slik som Mitt Romney. En av grunnene til at mormonerne er upopulære er at de ikke følger den kristne kanon, men har ekstrakanoniske tekster slik som nettopp Mormons bok. I tillegg hefter den for lengst avskaffede skikken med flerkoneri fremdeles ved kirkens omdømme. Fjernsynsserier som “Big Love”, som handler om utfordringene til en polygam mormonerfamilie, hjelper ikke til med å fjerne slike fordommer. For å gjøre noe med det dårlige inntrykket amerikanere har av kirken vil mormonerne igangsette en storslagen reklamekampanje. I de kommende ukene og månedene vil amerikanere i de største byene bli møtt av reklame for mormonismen på fjernsyn, på busser og på store reklameplakater ifølge Reuters. Publikum vil bli oppfordret til å besøke nettsiden mormon.org for å lære mer om religionen og kvitte seg med fordommene sine. Den kommende nominasjonskampen i Det republikanske partiet kan bli en slags lakmustest for reklamekampanjens effekt. Der stiller nemlig hele to mormonere til valg for å kjempe om æren av å utfordre president Barack Obama i det neste presidentvalget.

Dersom du er interessert i å se hvordan et mormonertempel ser ut er det heldigvis ikke lenger nødvendig å reise til Salt Lake City eller andre steder. Nettstedet Utah3d.net tilbyr en tredimensjonal omvisning av ulike steder rundt tempeltorget i mormonismens hovedstad.

Religioner.no lenker:

Lenker:

 

 , ,