Aktuelt

Musikalsk helgenfeiring i ruinkirke

Hans Olav Arnesen      |      16/05/2014

Oslos skytshelgen ble feiret med musikalsk tidebønn i ruinene av Hallvardskatedralen. 

Tekst av Hans Olav Arnesen. Foto av Liv Silva Holmesland.

Bor man i Gamle Oslo kan man ved en lykkelig tilfeldighet snuble over de vidunderligste ting. Slik som en økumenisk vesper i en ruinkirke i Gamlebyen. Om du befant deg på disse trakter i går var kanskje også du en av de heldige som fikk med deg feiringen av Oslos skytshelgen.

Den femtende mai er nemlig St. Hallvardsdagen, ifølge den katolske kirkekalenderen. Det ble markert på flere måter. Blant annet med en vesper i ruinene av den gamle Hallvardskatedralen. Både representanter for den katolske kirke, og lutherske prester fra kirkene i Gamle Oslo, deltok.

Hallvardskatedralen er viet martyren Hallvard Vebjørnsson som ble drept da han forsøkte å berge en gravid trellkvinne fra en gruppe menn som ville drepe henne en gang på midten av 1000-tallet. Hallvard led martyrdøden på Drammensfjorden, men har altså blitt Oslos skytshelgen.

Hallvardskatedralen tjente lenge som Oslos domkirke, før den ble avløst av Hellig Trefoldighets kirke i 1639, og flere norske stormenn, biskoper og konger er begravet der. Blant kongene som ligger begravet i kirkeruinene er Sigurd Jorsalfare, Magnus Blinde, Inge Krokrygg og Håkon Håkonson.

Vesperen var en musikalsk opplevelse, som vi uheldigvis bare fikk med oss en beskjeden del av. Det er ikke mulig å gjengi lyden her, men bilder fra vesperen, som i Norge ofte kalles aftensang, kan du se under.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Lenker: 

Religioner.no-lenker: 

 

 , , , , , , ,