Aktuelt

Når vandalisme blir en juletradisjon

Religioner       |      20/12/2010

Julen er en tid for tradisjoner. Også for hærverkstradisjoner.

Tekst av Hans Olav Arnesen

Julebukken Gavle. Foto. Baltica. Wikimedia Commons.

Julebukken i Gävle. Foto: Baltica. Wikimedia Commons.

Brenn bukken!

Den fjerde søndag i advent ble Universitetet i Oslo rammet av julevandalisme. Det store, flotte juletreet som stod på Frederikkeplassen, pyntet med juletrelys og stjerne var kuttet ned og lemlestet. Et stykke av toppen på treet, tilsvarende et søtt lite juletre, var også kuttet av, og julestjernen var borte. Formodentlig pryder de en liten hybel eller leilighet et sted i Oslo nå. Forholdet er anmeldt, men det er nok lite håp om å gripe de spøkefulle gjerningsmennene. En større bekymring for universitetet burde kanskje likevel være faren for at denne førjulsvandalismen kan bli en tradisjon. Det er nemlig det som har skjedd i den svenske byen, Gävle, ifølge Jyllandsposten.

Den svenske byen har en julebukktradisjon som strekker seg tilbake til 1966. Allerede første året ble julebukken i halm brent ned på byens sentrale torg. Deretter fikk den stå i fred et par år, men så begynte brannene igjen, og bukken har kun klart seg helskinnet i gjennom 10 av de 44 årene hvor den har smykket byen. Det vil si, ubrent, ikke helskinnet. I to av disse årene fikk den nemlig bena skåret av, i 1976 ble den påkjørt av en rånebil og den har også opplevd rakettangrep.

Man har sjeldent vært i stand til å pågripe gjerningsmennene, men i 2001 ble en middelaldrende amerikaner idømt 18 dager fengsel for å ha sprengt deler av bukken i luften. Han forsvarte seg med at han trodde dette var en akseptert juletradisjon.

Siden 1986 har det alltid vært to julebukker. Kjøpmannen som opprinnelig reiste bukken gjenopptok tradisjonen, som i mellomtiden hadde blitt holdt i hevd av Vasaskolan. Dette var høyst velkommen hos sabotørene som nå fikk dobbelt så mange bukker å svi av. I året 1992 ble hele tre bukker brent, ettersom det ene brannofferet ble gjenoppbygd bare for å bli påsatt på nytt noen dager senere. Britiske bookmakere har oddstipping på hvorvidt bukken vil klare seg hvert år.

Mottiltak

Man har forsøkt en rekke ulike virkemidler for å berge julebukken helskinnet igjennom julehøytiden. I 1990 hadde man frivillige vakter som passet på julebukkene, og dette året ble et av de få hvor julebukken overlevde inn i det nye året. Andre tiltak har vært innhegning og web-kamera. Man har også forsøkt å impregnere bukken med beskyttende kjemikalier. I 2009 hevdet man derfor at bukken ville tåle et napalmangrep. Bukken brant.

Lenker:

 , , , , ,