Aktuelt

Øresnadder for religionsinteresserte

religioner      |      25/03/2016

Stadig flere lytter til podcast, en måte å både underholdes på og lære noe av, gjerne mens man holder på med andre ting. Er du ute etter podcaster som handler om religion kan denne listen være en god start. 

Av May-Lisbeth Brew

Podcastfenomenet vokser seg stadig større og etter “Serial”s store suksess har podcastpublikummet også vokst seg stort i Norge. Kanskje er også du nysgjerrig på denne formidlingsformen, men usikker på hvor du skal begynne? I så fall kan denne listen over mine favorittepisoder kanskje være til hjelp. Fellesnevneren er selvfølgelig religion, og listen er naturligvis preget av hvilke podcaster jeg hører på til vanlig.

gimlet-on-blue

  1. Reply All – “Exit and Return” 

Strengt tatt opptar vel denne historien bade min første og andreplass siden det er en dobbeltepisode over same tema. (Dere finner del 2 her). Episoden handler om det ultra-ortodokse jødiske hasidiske miljøet i USA, nærmere bestemt en mann ved navn Shulem Deen. Når han var 22 år gammel I 1996 kjøpte han en datamaskin og tok del i internetts spede begynnelse, nærmere bestemt internettforumenes barndom. Frem til anskaffelsen av datamaskinen hadde han aldri hatt en ordentlig samtale med noen utenfor sitt eget ultraortodokse miljø. Dette er en fortelling om beinhard tro, internett, sorg, tvil og ensomhet. Den er strålende fortalt og gir et innblikk i en verden vi vanligvis ikke ser.

tablet-orange

  1. Israel Story – “Love Syndrome” 

Dette er en hel episode – hvor religion definitivt er en del av bakteppet uten å få høysetet ved bordet. Fortellingen starter med Chaya Ben Baruch. Hun vokste opp som Enid, i en konservativ jødisk familie i New York. Hun flyttet til Alaska for å studere otere, og et tiår senere er hun katolsk og gift med en katolsk fisker. Hennes sjette barn blir født og har Downs Syndrom. Dette er starten på en historie om en kvinne som går fra å være en katolsk amerikaner til en konservativ jøde bosatt i Israel og som har et uvanlig stort hjerte for utsatte barn.

this_american_life

  1. This American Life – “Not so simple majority” 

Igjen en dobbeltepisode som omhandler et jødisk samfunn, men ikke bare et jødisk samfunn likevel. I et skoledistrikt i USA, nærmere bestemt i New York har prinsippene om at lokal samfunnet som lever ved skolene har en god del makt, ført til en gigantisk konflikt mellom den ultraortodokse jødiske majoriteten og andre familier i nærområdet. Dette er en spennende episode om lover, det amerikanske skolesystemet, og religion. (Du kan finne episode 2 her)

Mormons bokjpg

  1. Reply All – The Line  
    Denne episoden handler om hvordan deler av det mormonske miljøet i USA og andre deler av verden kjemper for retten til å tvile, og ønsker tilgang til informasjon fra den mormonske ledelsen. Vi tas med på et hemmelig møte blant mormonere i Sverige. Og hører en avgjørelse fra den mormonske ledelsen som fører til at mange melder seg ut. En spennende episode – som også snakker om alle de flotte sidene ved å tilhøre en tro som mange her i Norge ikke kjenner så godt.

radiolab

  1. RadioLab – «Rocked by Doubt”  
    Denne fortellingen er en del av episoden «Are you sure?» og handler om et treff mellom en av journalistene fra RadioLab som i 2010 syklet gjennom USA og traff en mann som skal gifte seg. Etter hvert viser det seg at giftemålet hans kanskje ikke vil bli noe av, fordi han har mistet sin gudstro etter et helt liv (til nå) som aktivt troende. Han holder derfor på med å sykle gjennom USA på jakt etter en åpenbaring for å gjenvinne sin tro. Fortellingen handler om tvil, tro og kjærlighet.

this_american_life

  1. This American Life – “The Convert” 

I 2006 dukket det opp en konvertitt ved en moské i California. Denne konvertitten var ivrig og ville studere både Koranen og få seg nye muslimske venner. Men han oppførte seg tidvis rart, og hadde bisarre uttalelser og hans nye venner ble mistenksomme – han var kjent som Farouk al-Aziz – men i virkeligheten het han Craig Monteilh og jobbet for FBI.

Har du noen andre favoritter, eller kanskje noen tips? Ikke nøl med å legge igjen dine favoritter i kommentarfeltet!

Religioner.no´s podcast er satt på pause i påvente av podcastredaktøren Erling Lorentzens hjemkomst fra Libanon, hvor han arbeider med en ph.d.-grad. Episodene som alt er laget kan du likevel lytte til og lenkene finner du nedenfor. 

Religioner.no-podcast: