Aktuelt

Pavemesse i Trefoldighetskirken

Hans Olav Arnesen      |      22/06/2014

Det er ikke hver dag en pave leder en messe i Trefoldighetskirken. Det skjedde imidlertid denne lørdagen.

Av Hans Olav Arnesen

P1060415

Pave Tawadros II har denne uken besøkt Oslo. Han har hatt et tettpakket program under oppholdet. Han har deltatt i et dialogmøte, og har møtt med såvel statsminister Erna Solberg som utenriksminister Børge Brende.

Lørdag morgen var imidlertid viet til rent åndelige sysler. Paven ledet nemlig en koptisk morgenmesse i Trefoldighetskirken.

koptisk messe i Trefoldighetskirken. foto. hansolavarnesen. religioner.no (2)

Ifølge programmet skulle messen begynne klokken ni. Da Religioner.nos utsendte kom dit halv ni var messen likevel i full gang. Luften var full av røkelse.

P1060433

Ved begynnelsen av gudstjenesten var det nesten like mange kjortelkledde liturgideltakere som fremmøtte. Det var tolv aktive liturgideltakere, og ytterligere femten stykker stod ved høyre siden av kirkekoret. Også de i hvite kjortler. Etterhvert ble likevel benkeradene fylt opp, og kirken ble nesten full.

P1060395

 Paven selv har naturligvis det flotteste antrekket av alle. I tillegg til en rikt brodert philonion, som tilsvarer Den lutherske kirkes messehagel, bar han en egen  pavestav, og et forgylt koptisk kors.

Også Bibelen hadde et sølvomslag, og inngikk i liturgien på en fysisk måte, hvor den ble berørt og kysset.

P1060501

Menn og kvinner fordelte seg på hver sin side av kirken. Menn til venstre, og kvinner til høyre. Om lag halvparten av kvinnene hadde dekket til håret.

P1060539

Undertegnede oppdaget til sin forskrekkelse at han hadde satt seg på kvinnenes side av kirken. En liten trøst var det likevel å se at også de mannlige lutherske geistlige, som ankom gudstjenesten midtveis, gjorde det samme. I midten står det nærmeste vi kommer en pave i Norge, preses i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Spesielt ved denne gudstjenesten, foruten at det var en koptisk messe avholdt i en luthersk kirke, var at den rommet en presteordinering. Mannen som skulle ordineres var i utgangspunktet kledd i svart, i kontrast til alle de øvrige, hvitkledde geistlige. Den minnet om presteskjolen, soutane, som brukes i Den katolske og Den anglikanske kirke.

Mannen som ble ordinert måtte knele dypt. For paven, men også for de andre geistlige, for koret og for forsamlingen. Det ble lest fra Bibelen og muligens andre tekster. Til sist ble han overrakt sin hvite kjortel og phelonion av paven. Da brøt kvinnene i salen ut med voldsomme begeistringshyl. Og presten ble omfavnet og kysset av de øvrige geistlige.

P1040042

 Lenker: 

 

 , , , , , ,