Aktuelt

Prøve i ku

Religioner       |      03/05/2012

I den indiske delstaten Gujarat avholder man prøver i ku. 

Av Hans Olav Arnesen

Guden Krishna med en indisk ku – Wikimedia Commons

Det har vært mye fokus på bedrøvelige tilstander i utdannings-Norge i den senere tid. På grunnskolen gjør norske elever det dårlig på de internasjonale Pisa-testene, spesielt i realfag. I høyere utdanning er det derimot humaniora som blir lemlestet gjennom stadige kutt og nedskjæringer. Som følge av den såkalte HF-klemma blir både kvaliteten og bredden i undervisningstilbudet redusert. Men, selv om mange nok beklager at stillinger knyttet til viktige språk som urdu ser ut til å bli kuttet fra Universitetet i Oslo, er det foreløpig ingen som har påpekt den skrikende mangelen på undervisning i ku.

Den feilen gjør heldigvis ikke myndighetene i den indiske delstaten Gujarat. I september i fjor avholdt de den første generelle kunnskapsprøven om ku, ifølge DNA. Oppmøtet var svært godt, til tross for kort varsel, og hele 26 000 ungdommer troppet opp til prøven som skal gjentas årlig.

Ifølge Dr. Vallabh Kathiria, en av lederne bak prosjektet, er hensikten å øke bevisstheten rundt og kunnskapen om nytten ved kuhold, såvel som kuenes betydning i den sosiale strukturen.

 “Det er vitenskapelig bevist at kumelk er svært næringsrik. Dens urin og kumøkk er svært nyttig som bio-gjødsel og bio-insektsmiddel. Nå vil vi la en ung generasjon få kjenne til og forstå kuenes betydning. “

Kua har en spesiell plass i hinduers religiøse og praktiske liv, men for enkelte kan beundringen gå over i kjærlighet. Da en hindu på den indonesiske øya Bali i fjor ble tatt på fersken i en noe kompromitterende stilling med en ku ble han tvunget til å gifte seg med sin firbente seksualpartner.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Religioner.no lenker:

 , , , ,