Aktuelt

Rituell voldtekt av menn i Zimbabwe?

religioner      |      06/10/2010

At kvinner voldtar menn er ikke hverdagskost. Finnes det noen presedens for dette uvanlige fenomenet i mytene?

Av Hans Olav Arnesen

ABC-startsiden melder at Zimbabwe har opplevd en bølge av voldekter av menn den siste tiden. Overgriperne er kvinner og polititalsmann, Wayne Bvudzijena mener det kan være rituelle motiver bak voldtektene.

The Sidney Morning Herald kan opplyse om at kun voldtekt av kvinner er omfattet av straffeloven i Zimbabwe, og kvinners voldtekt av menn er altså teknisk sett ingen forbrytelse. Kvinnene har imidlertidig også truet og ranet ofrene sine, og det er fristende å anta at man har å gjøre med en vinningsforbrytelse med noe “attåt”, snarere enn noe mystisk seksualritual. Kanskje tenker man i de baner simpelthen fordi det er så uvanlig at kvinner raner og voldtar menn? De langt hyppigere voldtektene hvor kvinner er offer og mannen overgriper føler man ingen behov for å knytte til noe rituelt.

“Orfeus´ død” av Émile Jean Baptiste Philippe Bin (1825–1897). Illustrasjon: Wikimedia Commons.

Også i religiøse fortellinger, eller myter, er det nokså sjeldent at kvinner voldtar menn, men det finnes noen eksempler som muligens kan minne litt om hva disse afrikanske kvinnene holder på med. Det kanskje mest kjente er skjebnen som tilstøtte stakkars Orfeus. Denne fremste av alle musikere var så dyktig med lyren at han var istand til å røre selv de ktoniske gudene, Persefone og Hades.

Orfeus var rammet av sorg over det dobbelte tapet av sin kone, Eurydike. Først gjennom giftdøden på selveste bryllupsdagen deres. Deretter som følge av Orfeus egen nysgjerrighet etter at han hadde lykkes i å fri henne fra dødsriket på betingelse av at han ikke snudde seg og så etter henne før de var vel fremme på overflaten. Orfeus ville ikke ha andre kvinner enn Eurydike, ifølge Ovid. Derfor holdt han seg kun med unge gutter. Dette kunne ikke menadene, de ville kvinnene som dyrket Dionysus, akseptere. Da han avviste dem svarte de med å rive ham i filler og ete ham. Det eneste som gjenstod av stakkars Orfeus var hans hode. Er det mulig at disse kvinnene i Zimbabwe tilhører en slags kult med bakkiske trekk?

408px-Kaliposter1940s

Kali danser på Shiva som har et nytelsesfullt smil om munnen. Illustrasjon: Wikimedia Commons.

Kalis drap på Shiva er en annen sentral fortelling som kanskje kan tolkes som en kvinnelig voldtekt, i den videste betydning av ordet. Kali danser en seiersdans, etter å ha nedkjempet et par demoner, og truer med å danse i stykker universet. Shiva forsøker å stanse henne, men blir istedet trampet ihjel av den dansende gudinnen, noe som gir ham utsøkt seksuell glede. Denne noe spesielle seksualhandlingen spiller en viktig rolle i hinduistisk kosmogoni, og forklarer hvordan verdens ødeleggelse og tilblivelse finner sted. Det sies at gudinnen Kali også har samleie med lik på kirkegården, ettersom ektemannen ikke strekker til for henne.

Om du har noen eksempler på andre kvinnelige voldtekter fra religionen så kan du bruke kommentarfeltet under artikkelen.

 , , ,