Aktuelt

Rituelle blodoffer kan ha tiltrukket haier til "dødsstrand"

admin      |      17/01/2012

Okse hai. Kilde:  Pterantula - Wikimedia Commons.

Okse hai. Kilde: Pterantula – Wikimedia Commons.

 

 

 

 

En strand ved Port St. Johns i det sørøstlige Sør-Afrika er i øyeblikket i besittelse av den uoffisielle tittelen: “verdens dødeligste strand”. Stranden har opplevd 6 dødelige haiangrep de siste 5 årene. Det er ikke alene antallet haiangrep som løfter stranden til topps på listen over farligste steder å bade eller surfe på, men også angrepenes dødelighetsgrad. Gjennomsnittlig fører kun hvert sjette haiangrep i Sør-Afrika til tap av menneskeliv, men ved denne stranden har hvert eneste angrep vært dødelig, ifølge Daily Mail.

Det er ennå usikkert hva som forårsaker angrepene, men en talsmann for de lokale myndighetene spekulerer i om lokale offerritualer kan ha skylden fordi blodet fra offerdyrene tiltrekker seg haiene. En av de lokale sikkerhetsansvarlige, herr Kupelo, har følgende å si om saken:

“Lokalmiljøet fortsetter å sin tradisjon med å markere lykkelige begivenheter og kulturelle hendelser ved å slakte dyr. Noen ganger blir dette gjort av medlemmer av kirken eller ledere i samfunnet, på stranden eller i elven som leder til sjøen. Det tenkes nå at ofringene og levningene av dyr kanskje tiltrekker seg haiene, som kommer inn fra dypet for å spise. De siste angrepene er definitivt ikke de første og vi må undersøke hvorfor dette området er iferd med å bli så farlig. “

Haien som er ansvarlig for angrepene er den beryktede oksehaien. Den ferdes på grunt vann ved strendene og kan også følge elver og floder langt inn i innlandet. Selv om haien ikke er av de største, den kan bli to meter lang, er den svært aggressiv. Fordi den er så aggressiv, og fordi den ferdes på grunt vann hvor man oftest finner mennesker, er denne haien kan hende den farligste i verden. Religiøse begravelsesritualer i India kan kanskje også være med på å skape et haiproblem. Oksehaien finnes nemlig også i Gangeselven hvor den eter lik og er ansvarlig for en rekke angrep på mennesker. Dette kan ha gitt den mindre Ganges-haien et dårlig rykte ettersom den har fått ansvaret for mange av angrepene.

Lenker:

 

 

 , , , ,