Aktuelt

Robin Williams er død

Hans Olav Arnesen      |      12/08/2014

Robin Williams har en spesiell plass i mange nordmenns hjerter. Nå har han gått bort, men hans humoristiske livsverk lever videre. Han kan fremdeles få oss til å trekke på smilebåndet, også av religion. 

Av Hans Olav Arnesen

Robin Williams.

Skjermfrys fra YouTube-kanalen RobWillSelfDestruct

Robin Williams har gått bort. Mange nordmenn har et spesielt forhold til Williams, kanskje fordi han fremstod som så varm og følsom såvel som morsom. Klovnen som aldri går lei av å få andre til å le, men som man meget godt kan forestille seg gråte når han vel er alene. Mange av filmkarakterene hans var av denne typen. At skuespilleren muligens begikk selvmord gjør at dette trolig er et bilde mange vil knytte til mennesket Robin Williams, såvel som til rollefigurene hans.

Williams fremstod ikke offentlig som noen dypt religiøs person, men hans foreldre tilhørte to svært amerikanske religioner. Hans far var en episkopal kristen, og tilhørte dermed den amerikanske avleggeren av Den anglikanske kirken. Hans mor sverget til Christian Science, en vaskeekte amerikansk religion som ble stiftet av Mary Baker Eddy på slutten av attensyttitallet. Ifølge denne religionen er den materielle verden en illusjon. Endrer man sine tankemønstre kan man endre virkeligheten, og sykdommer kan man eksempelvis kvitte seg med ved å innse at de ikke er reelle. Mye av dagens nyåndelighet er inspirert av disse forestillingene, for eksempel tankene som kommer til uttrykk i bestselgeren Hemmeligheten.

Problemet er at Gud gir menn en hjerne og en penis, men bare nok blod til å drive en om gangen ~Robin Williams

Selv om Williams gjorde lite ut av sin egen religiøsitet likte han å spøke med religion. Under kan du se noen klipp fra YouTube med religionshumor fra hans standupshow.

 

 

 , , ,