Aktuelt

Se opp menn – i dag har kvinnene rett på deg, eller på en kompensasjon

admin      |      29/02/2012

I dag er det skuddårsdag og kvinner kan fri. Uansett hva utfallet blir vil de ikke gå tomhendte fra frieriet. 

Av Hans Olav Arnesen

På skuddårsdagen blir det enten ring eller hansker på kvinnelige friere

2012 er et skuddår. Det innebærer at året har 366 dager, altså en dag mer enn et alminnelig år på 365 dager. Skuddår inntreffer hvert fjerde år og skuddårsdagen er i dag, men hvorfor?

Årsaken er  å finne i en liten svakhet i den gregorianske kalenderen som ble innført av pave Gregor VIII i 1582. Kalenderen var kanskje en forbedring fra den julianske kalenderen den erstattet, men helt nøyaktig var den ikke. Jordens rotasjon rundt solen er litt raskere enn det kalenderen tar høyde for. Dermed må man legge til en ekstra dag hvert fjerde år for at kalenderen fremdeles skal være nøyaktig. Men hva slags konsekvenser har dette i praksis?

Vel for det første er det naturligvis en tragedie for alle som blir født denne dagen. Hvilke barn ønsker å feire fødselsdagen sin hvert fjerde år? Men det er andre, mer lystige tradisjoner knyttet til denne dagen. Blant annet kan kvinner be om mannens hånd i ekteskap på skuddårsdagen hvert fjerde år. Skikken om at kvinner kan fri hver skuddårsdag er kanskje en levning fra en tid hvor det ellers var utenkelig at en kvinne kunne be en mann om å gifte seg med henne. Fullt så sjelden er nok ikke denne typen frierier i dag.

Men om det var et stort skritt og nervepirrende for en kvinne å fri i gamle dager, hvor ille må det ikke ha vært å få et avslag? Akkurat det har kanskje ikke forandret seg så mye, et nei vil nok alltid være vondt. Men dersom en kvinne ber om en manns hånd på skuddårsdagen har hun i det minste krav på kompensasjon. Dersom mannen takker nei til et frieri denne dagen må han nemlig kjøpe 12 par hansker til kvinnen han avviser. Disse hanskene skal skjule at det ikke er noen forlovelsesring på kvinnens finger.

Skuddårsdagen er altså en vinnerdag for kvinner, enten man er ute etter en mann å dele livet med, eller om man kun er glad i hansker.

 

 ,