Aktuelt

Seiler for verdighet

religioner      |      04/04/2011

En polsk munks drøm gir håp til hjemløse og arbeidsledige. 

Av Hans Olav Arnesen

Giovanni_di_Paolo_- Lasarus vekkes til live. 1426. Wikimedia Commons.

Slik Lasarus ble vekket til live har håpet våknet hos de hjemløse som arbeidet med det ambisiøse båtprosjektet. “Lasarus vekkes til live” av Giovanni di Paolo, 1426. Wikimedia Commons.

Den polske byen, Swiebodzin, klarte å tiltrekke seg verdens oppmerksomhet da de bestemte seg for å bygge verdens største kristusstatue. Ved St. Lazarusherberget i Warszawa foregår det et annet byggeprosjekt på en noe mindre skala, men som er vel så bemerkelsesverdig og langt mer originalt. 45 polske hjemløse holder nemlig på å bygge en skonnert som de skal dra på verdensomseiling med.

Skipet blir bygget på en gammel traktorfabrikk fra kommunisttiden som ligger like ved herberget hvor de hjemløse holder til. En av skipsbyggerne, Slawomir Michalski, jobbet i sin tid ved det samme skipsverftet i Gdansk som selveste Lech Walesa arbeidet ved, den legendariske fagforeningsmannen som spilte en vesentlig rolle i å knekke kommunismen i landet, og i den såkalte andre verden forøvrig.

Mens hans kollega fant veien til presidentpalasset ble Michalski hjemløs, men skonnertprosjektet gav ham og de andre ved St. Lazarusherberget en mening ved tilværelsen. Som han sier til The Guardian: “Å bygge dette viste at selv om vi ikke har våre hjem i øyeblikket, er vi likevel i stand til å gjøre store ting”.

Ikke bare har han vist at han og de andre kan gjøre store ting, men også at de er gode arbeidere. Michalski har nå fått tilbud om arbeid som skipsbygger i Belgia, noe som sikkert ville gledet den nå avdøde mannen bak prosjektet, Boguslaw Paleczny.

Munken, Paleczny, var en omreisende musiker som finansierte herberget gjennom penger han tjente på salg av plater og konsertinntekter. Etter å ha bladd igjennom en seilingsmanual, kom han frem til at et skipsprosjekt var nettopp det de hjemløse trengte for å gjenvinne verdigheten. Bygningsmaterialer hadde de ikke råd til, men Paleczny lykkes i å overtale lokale entrepenører til å donere det som trengtes.

Som Moses døde før han fikk tre inn i Det hellige land fikk heller ikke Paleczny sette fot på skonnerten som skulle gi hans bortkomne flokk mening såvel som verdighet. Han døde av et hjertinfarkt for to år siden, men prosjektet blir videreført av herbergets administrator, Adriana Porowska, som mener at prosjektet allerede er en suksess.

“For meg fyller yachten allerede sin rolle. Den seiler allerede. Dette handler om å få en følelse av verdighet tilbake, og fra samfunnets synspunkt, dersom folk kan se at de hjemløse er i stand til noe slikt som dette, da kan de tross alt ikke være “degenerte”. “

Michalski, som ikke lenger er arbeidsløs og neppe heller hjemløs, sier likevel at han vil vende tilbake fra Belgia når tiden kommer for sette seil på det han tror vil bli et “vakkert eventyr”.

Religioner.no lenker:

Lenker:

 , ,