Aktuelt

Sektlederen Charles Manson er død

religioner      |      20/11/2017

En av verdens mest beryktede sektledere og massemordere har gått bort.

Av Hans Olav Arnesen

Charles Manson – Wikimedia Commons.

Charles Manson er en ikonisk skikkelse som de fleste har et forhold til. Den infamøse sektlederen fremstår for mange som en perversjon av den motkulturelle bevegelsens eksperimentering med fri kjærlighet og åndelig utforskning.

Søndag 19. november døde han av naturlige årsaker. Manson ble 83 år gammel. 

Sanger, låtskriver og endetidsprofet

Manson var inspirert av flere åndelig retninger, inklusive teosofi og scientologi, men etablerte sin egen sekt, Familien, hvor praksisen inkluderte løssluppen seksuell omgang, og bruk av narkotika og psykoaktive substanser som LSD. Manson var sektens ubestridte midtpunkt og hans personlige utstråling var nok viktigere enn selve læren. Mye av Mansons endetidslære kom fra tekstene i The White Album av popgruppen The Beatles, kombinert med Johannes åpenbaringer i Det nye testamentet. 

Avgjørende for de ugjerningene som skulle gjøre Manson og hans følgesvenner kjent var endetidsforestillingen knyttet til en fremtidig rasekonflikt som han kalte Helter Skelter, basert på Beatles-sangen med samme navn.

Manson og “Familien” som sekten ble kalt, skulle selv utløse denne konflikten, som ville resultere i at de svarte, “blackie”, drepte alle hvite, “whitey”, mens Manson og hans følgesvenner skjulte seg i en hemmelig by under jorden. På det rette tidspunkt skulle Manson vende tilbake og herske over de svarte.

Sommeren 1969 avgjorde Manson at denne konflikten trengte drahjelp. Hans disipler drepte til sammen ni mennesker i tre ulike angrep. Et av angrepene fant sted i den berømte filmregissøren Roman Polanskis hjem. Regissørens kone, Sharon Tate, var et av ofrene.

Manson myrdet ikke selv ofrene, men ble likevel dømt til døden i rettsaken som varte frem til januar 1971, da det ble avgjort at det var han som ansporet sektmedlemmene til å utføre drapene. Senere samme år ble dommen omgjort til livsvarig fengsel ettersom staten California avskaffet dødsstraff. 

Sharon Tate – Wikimedia Commons.

Hva skyldes berømmelsen?

Verken målt i antall drap eller tilhengere er Charles Manson særlig enestående, men få kan konkurrere med ham når det gjelder berømmelse. Hva skyldes det?

Årsakene til at Charles Manson har blitt så beryktet skyldes nok flere ting. Kjendisfaktoren er én av dem. Manson hadde kontakt med flere berømtheter, slik som Dennis Wilson fra The Beach Boys, som var assosiert med sekten i en periode, og et av ofrene Sharon Tate, var en kjent skuespillerinne.

Videre fremstod Manson som et vrengebilde av de kvalitetene og verdiene hippie-bevegelsen likte å smykke seg med. Manson var selv en brukbar sanger og låtskriver, Familien levde sammen i kollektiv og delte av det de hadde, og hadde et frigjort forhold til sex og narkotika.

Til sist bidro nok den ekstreme brutaliteten til å gjøre sekten beryktet. Eksempelvis ble Sharon Tate, som var gravid i åttende måned (hun hadde termin to uker etter drapet), knivstukket hele seksten ganger, og deretter hengt. 

Lenker:

 , , , , ,