Aktuelt

Slik vet du at dommedag har kommet

religioner      |      21/12/2012

Er du bekymret for at verden vil gå under i dag? Med hjelp av vår liste over dommedagsvarsler vil du tidlig kunne avgjøre om menneskehetens tid er omme. 

Av Knut Dæhli

Giantimpact-wikimediacommons

Kilde: Wikimedia Commons

I dag tror noen at verden går under. Religiøse tekster fra de fleste tradisjoner snakker om ulike tegn og hendelser som skal varsle når de siste tider er kommet. Disse tegnene beskrives ofte i symbolsk form, og er dermed ikke alltid de enkleste å tolke. Iblant skildres disse tegnene svært konkret, og dette har gjort at mange gjennom historien har sett sammenhenger mellom samtidens hendelser og dommedagstegnene beskrevet i sin egen religiøse tradisjon.

Hva er egentlig en endetidsmyte? Kort fortalt er endetidsmyter forklaringer på hva som vil skje når alt tar slutt. I religionsvitenskap kaller man dette for eskatologi – som bredt forstått betyr ”læren (fra gr. logi: ord/lære) om de siste ting (fra gr. eschaton: siste/ytterste)”. Med andre ord er eskatologi læren om menneskets, historiens, og tidens siste hendelser slik de forutsies og forstås av ulike religiøse og filosofiske tradisjoner. Millenarisme er troen på at en nær forestående transformasjon vil forandre samfunnet dramatisk. En destruktiv slutt-på-alt manifestasjon av denne transformasjonen kalles ofte (særlig i kristen kontekst) for en apokalypse (fra gresk, apocálypsis: avdekking/åpenbaring). Det er verdt å merke seg at alle disse begrepene, som brukes om hverandre i samtalen om verdens undergang, har vestlige røtter, og at de dermed kan være misvisende å bruke om ikke-vestlige endetidsmyter.

Her følger en liste over noen utvalgte tegn fra ulike religiøse tradisjoner som vil varsle at apokalypsen er rett rundt hjørnet.

 

Du bør bli bekymret hvis…

(Buddhismen): Det slutter å regne, varmen stiger overalt, og flere soler gradvis dukker opp på himmelen. Dette fører til at elver, innsjøer og eventuelt havene vil tørke ut.

400px-Drought

Ekstrem tørke er sjelden noe godt tegn, men det kan også varsle verdens ende – Wikimedia Commons

(Parsismen/zoroastrismen, gammel persisk religion): Familier splittes opp og de fleste hater sine søsken, foreldre og barn. Bestevennene dine begynner plutselig å konspirere mot deg og vil ta eiendelene og livet ditt. Den sosiale orden blir oppløst og reverseres, lastebilsjåføren blir miljøfanatiker og fattige menn begynner å gifte seg med døtrene til kapitalherrer og biskoper. Selve naturen og kosmos begynner å degenerere gradvis og vil miste sin tidligere styrke og størrelse. Sola blir mørkere og mindre synlig, dagene og månedene blir kortere, regn vil kun komme sporadisk og vil medbringe mer helsefarlig stoff enn vann. Kald og varm vind vil blåse samtidig. Størrelsen på dyr og mennesker, trær og avlinger minker, og fører til mangel på alt. Iran blir invadert av ytre krefter.

149009main_image_feature_576_antartic

 I følge Voluspå skal det bli riktig kaldt før verden går under. Bildet er fra Riser-Larsen isbreen i Antarktis – Wikimedia Commons.

(Norrøn religion): Vi opplever fimbulvinter – det vil si en ufattelig streng vinter som fortsetter inn i våren og varer i tre harde år uten sommer mellom, hvori jorden bunnfryser og alt liv opphører. Dette etterfølges av verdensbrannen – massive bål flammer opp overalt og verden går opp i ild og røyk, en røyk så sterk at somrene etter har svart solskinn. Hanegal lyder i alle verdener, et usannsynlig høyt hornsignal lyder over hele verden (Heimdall blåser i Gjallarhornet). Den sosiale orden brytes: slektninger og frender slåss mot hverandre, æreskodekser er opphevet, blodsbånd brytes, verden lever i hva som kan kalles for økstid og sverdtid.

800px-Apocalypse_vasnetsov

Apokalypsens fire ryttere av Viktor Vasnetsov – Wikimedia Commons

(Kristendommen): En hvit, en rød, en sort og en gulblek hest springer over himmelen. Herr og frøken perfekt i din bekjentskapskrets går rundt med et salig smil og et merke i pannen, mens du selv og dine mindre fromme bekjente ikke gjør det. Et dyr med to horn i pannen gir deg beskjed om å bygge et digert avgudsbilde og når du må bruke et merke med tallet 666 for å kjøpe eller selge ting. Alle fjell og øyer i verden blir malplassert på grunn av ekstreme jordskjelv, og folk flykter til huler opp i fjellene.

Muhammad_Ahmad_al-Mahdi

Gjennom historien har flere menn hevdet å være mahdien. Illustrasjonen over viser en av de mer vellykkede. Muhammad Ahmed vant flere slag over egyptiske og etiopiske styrker, men fikk vansker mot britene. Hans tid som den veiledede varte fra 1881-1885. 

(Islam): Krig og pest herjer over hele verden, de færreste forstår eller handler etter Koranen selv om mange leser den. Det vil være flere kvinner enn menn i verden, løgnere vil lede nasjoner, respekt vil kun avhenge av materiell velstand. De arabiske landene fjerner all ytre styring og gjenopptar styringen av sine egne landområder, og Syria vil gjennomgå en konflikt som ødelegger landet (!). Menn vil bruke silkeklær og gifte seg med andre menn. Tre store jordskjelv rammer kloden, og det vil være store branner øst for Yemen.

Syria vil gjennomgå en konflikt som ødelegger landet

En ny lederskikkelse dukker opp i Midtøsten med tittelen al-Mahdi (den veiledede) som sier han er en etterkommer av profeten Muhammed, og han vil herske i minst sju år og spre rettferdighet og bekjempe korrupsjon. Dagsrevyen rapporterer at en som sier han er Jesus (Isa i Koranen) har kommet tilbake litt øst for Damaskus, og han samarbeider med Mahdi, særlig i kampen mot en annen skikkelse kalt al-Masih ad-Dajjal, ”den falske messias”, som vil dukke opp et sted mellom Iran og Syria, og villeder folk til å tro at han er den ekte frelseren.

 

Du vet det er for sent når…

800px-Low_tide_in_Brittany

Kilde: Wikimedia Commons

(Buddhismen): Du kan se syv soler på himmelen, havenes vannmasse er så lav at man kan vasse over Atlanterhavet med vannet kun opp til knehøyde, og varmen har blitt så sterk at alle fjell ryker og det blåser og brenner overalt.

(Parsismen): Tusenvis av ulike demonske krefter invaderer Iran fra øst og bærer svarte våpen, etterfulgt av tyrkere som angriper Iran. Kort etter dette vil en sterk messiansk militærleder med tittelen Kay Wahram samle mange menn og angripe fra øst de invaderende troppene og ta tilbake de erobrede områdene og befri folket i Iran.

(Norrøn religion): En gammel muskuløs enøyd mann som sitter på en åttebeinet hest kalt Sleipnir er å se på himmelen med en ravn på hver skulder og to ulver ved sin side. Kaos bryter ut over alt på grunn av det ekstreme været, to ulver sluker henholdsvis månen og sola. Det bryter ut en ekstrem storkrig overalt, som domineres av mektige skikkelser som gjensidig utsletter hverandre: Odin (gamlingen nevnt ovenfor) sloss mot en uhyggelig megastor ulv (Fenresulven), en macho-mann med hammer (Tor) kjemper mot verdens største sjømonster (Midgårdsormen), verdens hviteste mann med gulltenner (Heimdall) sloss mot Loke (jotnenes hærfører og Odins fosterbror). Stjerner og måner faller ned fra himmelhvelvet og den utpinte jorden synker omsider i havet. Alt dette kalles Ragnarok, ”maktenes undergang” (fra norr. regin: ”makter”, og rok: ”skjebne”, eller røkkr: ”mørke”).

416px-Ottheinrich_Folio295r_Rev12

Illustrasjon fra et tysk manuskript fra 1500 -tallet – Wikimedia Commons

(Kristendommen): En tredjedel av menneskeheten blir utryddet av en hærskare styrt av fire engler bestående av 200 millioner ryttere, som dreper mennesker ved hjelp av ild, røyk og svovel som kommer ut av hestenes løveaktige munn. Du ser: et leopardlignende dyr stige opp av havet med ti horn, sju hoder og ti kroner på hornene, utstyrt med navn som spotter Gud. Alt i havet dør, og alt ferskvann omgjøres til blod. En ekstrem varme brenner jorden.

800px-Kaaba_at_al-Haram_Mosque

Dersom kabaen i Mekka blir ødelagt er det et dårlig tegn – Wikimedia Commons

(Islam): Du hører på nyhetene at Medina i Saudi-Arabia har blitt forlatt, og at lederen av Etiopia (som skal være kort og tynn) har angrepet Mekka og ødelagt Kabaen. Solen står opp i vest, og et monster av de siste dager (Dabbat al-ard) med hodet som en okse, griseøyne, elefantører, horn som en kronhjort, bryst som en løve, farger som en tiger, hofter som en katt og bein som en kamel, vil dukke opp over hele verden og kjefte på folk som ikke er rettroende og skrive ”bestemt for helvete” i pannen på de vantro og ”bestemt for paradis” i pannen på de rettroende. Dajjal, den falske frelseren, vil samle rundt 70 000 menn og kjempe mot Isa (altså Jesus) og hans arme med rettroende, men vil bli drept av Isa.

Verdens ende lar seg kanskje ikke stoppe, men det skader aldri å være forberedt.

 

Religioner.no lenker:

 , , , , , ,