Aktuelt

Spansk fotballstolthet stryker kristenkorset av sin logo

Religioner       |      09/04/2012

Real Madrid fjerner korset fra sin logo idet klubben ekspanderer inn nye markeder i Midtøsten og Asia. 

Av Hans Olav Arnesen

En liten, men symbolsterk endring: det vesle korset på kronen i Real Madrids logo er fjernet

“Stryk kristenkorset fra ditt flagg og heis det rent og rødt. La ingen by deg det bedrag at frelseren er født.” Dette er dikteren Arnulf Øverlands ord, og han måtte i sin tid tåle å bli tiltalt for blasfemi på grunn av sine utfall mot kristendommen. Nå har en av Spanias store stoltheter fulgt Øverlands oppfordring og strøket korset fra sin logo. Riktignok ikke av idealistiske grunner, men snarere av økonomiske hensyn.

Det er fotballklubben Real Madrid som har strøket flagget fra sin logo, eller snarere sitt våpenskjold, ifølge Yahoo.news. Årsaken til at korset befinner seg på klubbens våpenskjold er at Alfonso XIII i 1920 ble kongelig beskytter av klubben, og korset var en del av hans krone. Nå har imidlertid klubben funnet seg en ny beskytter. En langt mer velstående og gavmild sådan i form av det vesle arabiske emiratet Ras Al Khaimah. Emiratet planlegger nemlig en Real Madrid ferieøy til en milliard dollar. Det er altså ikke noe i veien med klubbens ambisjoner. Klubbens direktør, Florentio Perez, sier følgende på Real Madrids hjemmeside:

“Real Madrid Resort Island vil bli et sportsturistisk kompleks på ypperste nivå og dekke 50 hektar hvor turisme og sport vil forføre millioner av mennesker som søker etter kvalitetsfritidsaktiviteter. Dette er et avgjørende og strategisk steg som vil øke denne institusjonens styrke i Midtøsten og Asia, en nøkkelregion hvor lidenskapen for klubben har vært åpenbar. Vårt samarbeid vokser seg stadig sterkere og vi er stolt av det. Real Madrid og Ras Al Khaimahs regjering ønsker å overføre Real Madrids lidenskap, og hva det innebærer, ut til verden.”

Hvorvidt disse ambisjonene virkelig lar seg realisere i disse finanskrisetider er naturligvis et annet spørsmål. Euro Disney ble lansert i langt lysere økonomiske tider, og et fotballferieland i Den arabiske gulf bærer alle kjennetegn på en gedigen flopp av samme type. Særlig ettersom de mest lojale tilhengerne neppe hører hjemme i det pengesterke klientellet som Real Madrid-øya peiler seg inn på.

Korset på Alfonsos krone er ikke stort. Det kan derfor virke som en liten pris å betale å fjerne det dersom det vesle symbolet står i veien for klubbens ekspansjon inn i det arabiske og asiatiske markedet. Denne taktikken kan likevel være et tveegget sverd. Nettopp fordi korset er så lite synes det underlig at det skal kunne støte noen. Slik risikerer Real Madrid kanskje å alienere europeiske fans. Da hjelper det muligens å kunne peke på at klubbens erkerival, FC Barcelona, allerede har gjort det samme. På Barcelona-trøyer som selges i Midtøsten har korset blitt fjernet fra logoen.

Selv om Real Madrids drømmer om et forretningsimperium i Midtøsten og Asia virker i overkant optimistiske kan det kanskje uansett ha sine fordeler å fjerne kristne symboler fra sine logoer og våpenskjold. Også i Spania og Europa for øvrig øker den muslimske andelen av befolkningen. Riktignok har ikke Spania en like stor andel muslimer som eksempelvis Norge, men 3.7 % av befolkningen antas å være muslimer innen 2030, ifølge PEW Research Center. Tallene for henholdsvis Norge og Vest-Europa er 6.5 % og 7.1 %. Dersom gevinsten ved å komme potensielle muslimske tilhengere i møte er større enn misnøyen man skaper blant kristne og kulturkristne supportere kan Real Madrid ha gjort klokt i å fjerne korset. Det vil tiden vise.

Religioner.no lenker:

Lenker:

 , , , , ,