Aktuelt

Stemmer du på meg kommer du til himmelen

Religioner       |      08/02/2011

Sørafrikansk president lokker velgere med himmelen, og truer de som stemmer imot ham med helvete. 

Av Hans Olav Arnesen

President_Zuma. Foto. Sports for Peace. wikimedia commons.

President Zuma. Foto. Sports for Peace.

At religionen blir brukt i politikken er naturligvis verken nytt eller uvanlig. President Obama bruker for eksempel hver anledning til å slå fast sin kristne tro, mens en del republikanere gjør sitt beste for å spre ryktet om at han er muslim, og lykkes nokså godt med det. I Europa stiller det seg derimot litt anderledes, og den dypt religiøse Tony Blair, fikk beskjed av sine rådgivere om at: “we don´t do God”. Når han ble fri fra sine forpliktelser som regjeringssjef fastslo han likevel straks at han ikke bare var en hengiven katolikk, men at han hadde latt seg veilede av Gud gjennom bønn. Også i kontroversielle spørsmål som krigen i Irak.

Om religion blir brukt av amerikanske politikere i spillet om velgere, så er det samme også tilfellet i Afrika. Den sørafrikanske presidenten, Jacob Zuma, har ifølge All Africa, faktisk gått til det skritt å love ekspressbillet til Himmelen for dem som har partiboken i orden. Ifølge en transkripsjon gjort av Den demokratiske alliansen, skal han ha sagt følgende:

“Når du stemmer på ANC, velger du også å komme til himmelen. Om du ikke stemmer på ANC bør du vite at du velger mannen som bærer en fork…som eter folk”

“Når du bærer et ANC medlemskort er du velsignet. Når du kommer opp dit (himmelen), blir det brukt ulike kort, men når du har et ANC kort vil du bli sluppet inn i himmelen.”

Zuma har tidligere sjokkert Sørafrika og verden ved å hevde at man kan beskytte seg mot HIV ved å ta en dusj, noe han hevder å ha gjort etter å ha hatt ubeskyttet samleie med en kvinne han visste var HIV-positiv. Denne kvinnen anmeldte ham forøvrig for voldtekt, men Zuma tilbød seg å gifte seg med henne som et forlik.  Presidenten lever i et polygynisk forhold med tre koner, noe som også er omstridt, men som ikke har hindret ham i å få barn utenfor ekteskapet i tillegg.

En ANC talsmann hevder at Zumas uttalelser var billedlig ment, men det er ingen tvil om at valgløftene antagelig slår det meste hans konkurrenter kan tilby. Har man råd til å ta sjansen på å bli avvist ved Perleporten fordi man stemmer på et annet parti?

Religioner.no om religion og politikk:

Lenker:

 

 , , , , , ,