Aktuelt

Nei, Den svenske kirken får ikke en kjønnsnøytral Gud

religioner      |      24/11/2017

Flere aviser har meldt at Den svenske kirken vil ta i bruk det kjønnsnøytrale pronomenet hen for å omtale Gud. Fake news, sier Den svenske kirken.

Margaretakirken i Oslo er Den svenske kirkens brohode i den norske hovedstaden. Foto: Mahlum – Wikimedia Commons.

Av Hans Olav Arnesen

Den svenske kirken vedtok i dag en ny kirkehåndbok. Flere artikler, både i svenske alternative medier som Samhällsnytt og danske aviser som Politiken (har siden korrigert artikkelen og beklaget) og Kristeligt Dagblad, har hevdet at Gud nå vil bli kjønnsnøytral. Istedet for det tradisjonelle Han, vil svenskene bruke det kjønnsnøytrale nypronomenet Hen, har det blitt påstått.

I Norge har disse artiklene blitt spredt nokså hyppig på sosiale medier. Mange har ristet oppgitt på hodet over politisk korrekthet som har gått for langt i Den svenske kirken.

Den nye kirkehåndboken er nå vedtatt og det har blitt gjort visse endringer i kjønnsnøytral retning. Han er riktignok ikke erstattet med Hen, men i en del sammenhenger har man byttet ut Han eller Herren med Gud. Denne utviklingen er imidlertid ikke noe nytt, forteller erkebiskop Antje Jackelén til Aftonbladet.

– Tanken om att vi behöver ett mer inkluderande språk fanns redan under arbetet med 1986 års handbok. Teologiskt vet vi till exempel att Gud är bortom våra könsbestämningar, Gud är inte människa.

Prest og leder for gudstjenestekomiteen, Sofija Pedersen Videke, forteller til Aftonbladet at ordet hen overhodet ikke forekommer i kirkehåndboken.

– Jag vet inte var detta kommer ifrån, men det är fake news. Välsignelsen, till exempel, avslutas alltid i fadern, sonen och den heliga andens namn.

 

 , , , , ,