Aktuelt

The Secret-guru ble dømt for badstudrap

Religioner       |      10/01/2012

Noen ganger kan nyåndelige teknikker gå på både liv og helse løs. 

Av Hans Olav Arnesen

JamesArthurRay.digitalfaksimile.

James Arthur Ray – åndelig veileder som ledet sin flokk inn i graven. Digitalfaksimile fra http://jamesray.com

The Secret, eller Hemmeligheten, handler om at Universet responderer på våre ønsker. Vet man dette, og handler deretter, er det ingen måte på hva man kan utrette. Man kan få suksess i karrien sin, i sitt samliv og alt man ellers kan ønske seg. For litt over to år siden, nærmere bestemt 8.10.2009, virket det som om livet til James Arthur Ray, som har en gjesteopptreden i filmen The Secret, beviste at denne teorien hadde noe for seg.

James Arthur Ray var blitt mangemillionær ved å selge bøker og holde seminarer om selvhjelp. Han var gjest hos store fjernsynspersonligheter som Oprah og Larry King. Ikke bare var han selv blitt rik, i alle betydninger av ordet, men han ønsket å gjøre andre like rike som ham selv. Slik beskrives han på sin egen hjemmeside:

“James´filosofi er å hjelpe individer med å skape rikdom i alle deler av deres liv: finansielt, i relasjoner, intellektuelt, fysisk og åndelig.”

Likevel var det noen ting som skurret litt. Det var en del som tydet på at den flotte bakgrunnen hans fra finansverdenen kanskje var mest oppdiktet. Verre var det kanskje at en rekke ulykker begynte å følge i kjølvannet av kursene han holdt, ifølge Wikipedia. Kanskje ikke så rart, ettersom den “åndelige kriger”- kursingen innebar slike ting som søvndeprivasjon, å gå på glass eller ild, og voldsomme indianske badstue-, eller svettehusprøvelser.  En kvinne brakk hånden da hun ble presset av Ray til å forsøke å knuse en treplate i en slags kampsportøvelse. En mann ble skadet av en pil som Ray bad ham om å lene vekten sin på med nakken mot spissen. Ved en annen anledning bad Ray kursdeltagerne om å kle seg ut som hjemløse mennesker, og en av kvinnene som deltok omkom av et fall fra et kjøpesenter.

Selv om disse ulykkene var urovekkende var det ingenting mot det som skulle følge. På en leir i Arizona skulle kursdeltagerne lære å bli åndelige krigere, noe som innebar å gjennomgå en vanskelig prøvelse i en badstue, visstnok etter indiansk modell. Ifølge Huffington Post ble et lydopptak spilt i rettsalen hvor Ray skal ha sagt følgende til deltakerne:

“Den ekte åndelige kriger har beseiret døden og har derfor ingen frykt, eller fiender i dette livet eller i det neste, fordi den største frykten dere noengang vil oppleve er frykten  for, hva? Døden. Dere vil komme til et punkt hvor dere overgir dere og det er OK å dø. “

Deltagerne, som hadde betalt opp imot 10 000 dollar (58 255 kroner etter dagens kurs) for å bli kvitt de stengslene som holdt dem tilbake fra å lykkes i livet, trodde det var snakk om et åndelig møte med døden. Vitner som beskrev scenen som utspilte seg etter badstueseremonien kunne derimot fortelle om noe som minnet om en slagmark, og hvor deltakerne lignet mer på sivile ofre i en krig fremfor tapre, åndelige krigere. Folk kastet opp og noen lå livløse på bakken, mens andre skalv voldsomt. 18 mennesker ble innlagt på sykehus, men overlevde. 3 mennesker, to menn og en kvinne, døde. Den ene av dem først etter en uke i koma.

Ray ble dømt for uaktsomt drap og risikerte opp imot tolv års fengsel. Ifølge Alternativt nettverk slapp han unna med to år bak murene. Med rikelig tid til overs kan det hende at han erkjenner at han har gjort noen grusomme feil og forårsaket andre mennesker mye lidelse. Det er likevel ikke sikkert det blir resultatet. Han har tidligere hevdet at selv enda større tragedier kan lede til mye godt. I et intervju med ABC-News hadde han følgende å si om jødeutryddelsen under andre verdenskrig:

“Jeg vet om mennesker med jødisk tro og avstamming som ikke nødvendigvis mener at Holocaust var ille. Nå kan det kanskje være sjokkerende for deg, men jeg har mennesker som, svart på hvitt, har sagt at, heisann, det har kommet en masse gode ting ut av dette, en masse lærdommer, en masse muligheter for verden.”

Religioner.no lenker:

Lenker:

 

 , , , , , , , ,