Aktuelt

Tilbake til middelalderen? Kvinnelig preses innsatt i Nidaros.

Religioner       |      03/10/2011

Av Hans Olav Arnesen

Byfuglien og Oslo Biskop Kvarme under insettelsen i Nidarosdomen – Kilde: Den norske kirke

Søndag var en historisk dag i Den norske kirke. Både fordi en kvinne ble innsatt i kirkens høyeste stilling, etter kongen, men også fordi det fant sted i Nidaros, det gamle erkebiskopsetet. Helga Haugland Byfuglien ble riktignok ikke innsatt som erkebiskop, en tittel som forsvant med reformasjonen i Danmark-Norge i 1537, men som preses, en slags formann eller i Den norske kirke som den første blant likestilte biskoper i landet. Likevel er hun den første preses med et permanent sete i Nidaros, det ærverdige bispedømmet som hun riktignok må dele med den lokale biskopen. Tidligere har preses i Den norske kirke kunne holde til i alle landets bispedømmer, etter at man i 1998 avviklet ordningen med at hovedstadens biskop automatisk også ble preses.

Byfuglien med Den norske kirkes symbolske overhode, Harald 5 – Kilde: Den norske kirke

Seremonien var påkostet og kostet i følge Vårt Land om lag en kvart million kroner. Den ble kringkastet på NRK og kan ses på nettet her.

Byfuglien mener ordningen med fast preses gir anledning til å jobber mer opp imot pressen og markere kirkens syn i viktige verdispørsmål. Hun har tidligere markert seg i asylspørsmål, klimaspørsmål og samlivspolitikk og sier følgende til Vårt Land:

“Ordningen med en fast preses gir også større anledning til å delta i det offentlige rom, og markere kirkens syn. Det betyr ikke at vi skal mene noe om smått og stort, men det er viktig å være tydelig og ha en klar profil i verdispørsmål som er viktige for kirken.”

Lenker:

 

 , , ,