Aktuelt

U Dhammaloka – fra irsk boms til buddhistisk munk

admin      |      19/12/2010

Tekst av Jonathan Nymoen

Dharmahjulet - Wikimedia Commons.

Dharmahjulet – Wikimedia Commons.

Ny forskning avslører tidligere ordinasjon av vestlige munker

Torsdag, 16. desember lanserte  SOAS (School of Oriental and African Studies) den nye journalen: Contemporary Buddhism. Emnet for denne utgaven var U Dhammaloka ”The Irish Buddhist: Rewriting the history of early Buddhist monastics. Konferansen ble holdt av U Dhammaloka-forskningsteamet, Laurence Cox og Brian Bocking, mens Alicia Turner satt innsnødd på et tog til London. Dette var et samarbeid mellom Studies for Japanese Religions og Buddhist Departement på SOAS.

Konferansen åpnet med introduksjon av forskningen og innflytelsen dette har hatt på forskningsteamet generelt. Deretter introduserte Cox og Bocking sine respektive felt.

Tidligere har de fleste antatt at Ananda Metteya var den første ordinerte buddhisten fra Vesten, men etter oppdagelsen av U Dhammaloka ser man at det har vært mange flere, langt tidligere enn Ananda Metteyas ordinasjon.

U Dhammaloka var en irsk boms i det tidlige nittende århundret, som mønstret på en seilbåt i alderen av 14 år. Deretter endte han opp i Rangoon og ble imponert av munkene. Han var ikke veldig aktiv de første femten årene som ordinand, men på ett tidspunkt måtte han ytre sin mening om de fordømte og innpåslitne vestlige misjonærene som kom til Burma og Sørøst-Asia. U Dhammaloka reiste mye i Asia, fra India til Japan. Han var spesielt populær i Burma, hvor tusenvis av lekfolk reiste langt for å høre han tale. Han deltok på World Parliament i Tokyo, og Australia har han også besøkt.

Noe av det som kommer ut av forskningen rundt U Dhammaloka er det faktum at det er tydeligvis mange vestlige munker som hadde gjort nettopp hva U Dhammaloka gjorde. De dro til Asia og ordinerte seg. U Dhammaloka skal ha sagt at ”In the old days…..” og snakket om vestlige munker som han selv. Grunnen til at Ananda Metteya og Anagarika Dharmapala var så kjente var fordi de var aktive på talerstolen og Dharmapala dro til World Parliament Amerika i 1893. Hva med de munkene som ikke sto fram og talte for seg?

U Dhammaloka står nå for en generasjon med uskolerte vestlige bikkhuer i førkoloniserte Asia. Kanskje det kommer en tidevannsbølge av nye, historiske munkeskikkelser fra Vesten i kjølvannet til denne nye forskningen?

 

 ,