Aktuelt

Veien til frelse går gjennom et vegansk kosthold

Pernille Adine Nordby      |      03/03/2015

Den åndelige mesteren Ching Hai mener at menneskeheten kan dø ut, slik befolkningen på Venus og Mars gjorde, med mindre alle slutter å spise kjøtt. 

Av Pernille A. Nordby

Skjermdump fra Loving Hut Oslos facebookside

Skjermdump fra Loving Hut Oslos facebookside

Kjærlig hytte

Hurtigmatkjeden Loving Hut har med jevne mellomrom dukket opp i Oslo de siste årene. Selv la jeg for første gang merke til en Loving Hut-filial i Parkveien, før den ble lagt ned og en ny dukket opp på St. Hanshaugen et par år etterpå. Kjeden serverer kun vegansk mat og omtaler seg selv som miljøvennlig, mens de serverer hurtigmat i plastemballasje.

I følge sine egne nettsider er Loving Hut-kjeden den raskest voksende ”internasjonale veganske hurtigmatkjeden” i verden, med flere filialer i både Europa, USA og Asia. Til sammen skal det finnes rundt 120 filialer. Kjeden baserer seg på franchise, og hvem som helst kan starte opp en Loving Hut-filial dersom de kjøper konseptet.

Religiøs hurtigmat

Som tidligere veganer og nabo til en Loving Hut-filial, har jeg selv vært innom en rekke ganger. Maten var god og relativt rimelig. I tillegg var personalet svært hyggelige. Det var imidlertid noe som var litt merkelig ved stedet, noe jeg ikke helt kunne sette fingeren på. Etter et par besøk begynte jeg å legge merke til at TV-skjermen som hang oppe i det ene hjørnet alltid viste den samme kanalen: Supreme Master TV. Kanalen var tekstet på elleve språk, med tekst både over, under og på begge sider av bildet. Ofte kunne man se en pen asiatisk kvinne med blondt hår som snakket, med en fargerik solnedgang i bakgrunnen. Jeg spurte personalet hva dette var for slags kanal og fikk til svar at det var en nyhetskanal som kun presenterte positive og oppbyggelige nyheter.

Dersom alle spiser vegansk blir det nemlig nok ressurser til alle og ingen behøver å krige. Man blir lykkelig og vennligsinnet,  dessuten når man et høyere åndelig nivå.

I lokalet kunne man også finne en rekke flygeblad med vegan-propaganda, noe som det jo ikke er uvanlig å finne på et vegansk spisested. Jeg stusset imidlertid litt på de hyppige henvisningene til Supreme Master Ching Hai og klokkertroen på at vegansk mat var løsningen på alle verdens problemer. Min indre religionshistoriker begynte å få ferten av noe. Jeg kunne ikke dy meg og spurte personalet hvilken religion de tilhørte. Svaret jeg fikk var noe uklart: de tilhørte ingen religion, men var inspirert av både Buddha og Jesus, og de trodde på kjærlighet og alt som var godt og positivt.

Skjermdump fra Supreme Master TV

Skjermdump fra Supreme Master TV

Fra krise til fred

Etter en tid forsvant den lille Loving Hut-filialen i Parkveien, og jeg hadde nesten glemt den helt, før jeg en dag gjorde en pussig oppdagelse. På jentedoen på Blindern fant jeg en bok som noen hadde etterlatt seg: ”From Crisis to Peace: The Organic Vegan Way is the Answer” skrevet av, ja nettopp, Supreme Master Ching Hai. På bokens pastellfargede omslag var forfatteren avbildet: smilende, blond og med en fargerik solnedgang i bakgrunnen. Det var den samme kvinnen som hadde posert mellom teksten på TV-skjermen hos Loving Hut! Logoen til forlaget var også umiskjennelig lik logoen til Loving Hut.

Boken, som minner om en blanding av en miljørapport og en utgave av ”Vakttårnet” (se bilde), har et tydelig budskap: dersom alle blir veganere kan vi redde oss selv og planeten fra miljøkrisen. Dette vil (umiddelbart) føre til verdensfred og harmoni blant alle universets skapninger – ja, også de på andre planeter, som Ching Hai hevder å pleie omgang med. Dersom alle spiser vegansk blir det nemlig nok ressurser til alle og ingen behøver å krige. Man blir lykkelig og vennligsinnet,  dessuten når man et høyere åndelig nivå.

Videre ber Ching Hai om at vi må ta lærdom av Mars og Venus. Disse planetene skal tidligere ha vært befolket, men fordi de som bodde der drev med kjøttproduksjon og ikke spiste vegansk, ble miljøet ødelagt og planetene ble ubeboelige.

unnamed (1)“Being vegan worldwide is the advancement of compassion that will uplift and unify all cultures, bringing tranquillity to humans and animals alike. The inner peace that comes from replacing killing with respect for all life will spread like a wave across the globe, elevate human hearts and create a harmonious Eden on Earth. That will bring us all to a lasting Golden Era. (Ching Hai 2010:120)”

I bokens forord finner man en endeløs liste over meritter og lovord: man kan blant annet lese at Supreme Master Ching Hai er en verdenskjent humanitær miljøforkjemper, forfatter, artist, designer, musiker, filmregissør og spirituell leder. Hun skal ha vunnet en rekke internasjonale priser for sitt engasjement, skrevet internasjonale bestselgere, og har høstet anerkjennelse fra kjente verdensledere. I uavhengige kilder er dette imidlertid omtrent like godt dokumentert som at Kim Jong Il fant opp hamburgeren (vegansk eller ei). Det som imidlertid kan dokumenteres er at hun har funnet opp en spirituell lære som kalles Quan Yin-metoden. Hun er også grunnleggeren av Loving Hut og Supreme Master TV, og hun har laget sitt eget smykkemerke.

Utenomjordiske veganere

Bokens hovedinnhold er preget av en innstendig bønn til verdensledere, organisasjoner og til den menige mann, om å våkne opp og innse at vi er i ferd med å ødelegge planeten. Mellom statistikk og sitater fra kjente (og ukjente) miljørapporter skinner Ching Hais New Age-pregede ideer igjennom, for eksempel her, hvor hun oppfordrer til å be for miljøet:

“Be til himmelen, til alle buddhaene, til gudene, til alle englene som hjelper til med å vekke oss. Be til alle dyrene som vi har skadet og torturert direkte eller indirekte ved å konsumere kjøtt – be for deres tilgivelse. (…) Vi kan be om at guddommelig kraft manifesterer seg på jorden for å vekke ledere, media, innflytelsesrike mennesker og alle verdens borgere til å ta de rette skrittene for å bevare vår planet, og fort – fort, før det er for sent (Ching Hai 2010: 106).”

Det er imidlertid først i siste kapittel av boken, ”Humanity’s leap into The Golden Age”, at det virkelig begynner å bli interessant. Her finner vi ikke bare ideen om en ny æra, slik vi kjenner fra New Age, men også påstått kontakt med høyerestående vesener fra andre planeter.

I følge Ching Hai vil menneskene automatisk utvikle seg til et høyere bevissthetsnivå ved å spise vegansk kost. Høyere utviklede vesener på andre planeter venter allerede på oss, men vi kan ikke ha kontakt med dem før alle menneskene på jorden har nådd dette bevissthetsnivået (Ching Hai har åpenbart vært i kontakt med dem likevel siden hun vet dette).

Videre ber Ching Hai om at vi må ta lærdom av Mars og Venus. Disse planetene skal tidligere ha vært befolket, men fordi de som bodde der drev med kjøttproduksjon og ikke spiste vegansk, ble miljøet ødelagt og planetene ble ubeboelige. Denne trusselen står nå jorden overfor. Det finnes imidlertid mange andre befolkede planeter der man har gått over til vegansk kost og hvor befolkningen lever i fred og harmoni i en slags Edens hage.

Ching Hai og Quan Yin-metoden

unnamed (4)

Skjermdump fra Supreme Master TV

Etter å ha lest denne svært interessante boken ønsket jeg å finne ut mer om hvem Ching Hai egentlig er. Den heftige omtalen i forordet, som kunne minne om en nord-koreansk beskrivelse av sine egne ledere, fikk meg til å lete etter uavhengige kilder om Ching Hai.

Det viste seg å være svært lite uavhengig informasjon å finne om Ching Hai på internett. De fleste nettsidene som omhandler Ching Hai bærer den samme logoen som boken, eller er skrevet av følgerne hennes. Disse sidene finnes det imidlertid svært mange av, på mange ulike språk. Samtlige lenker tilbake til den offisielle nettsiden til Ching Hai. I tillegg finnes det et stort mangfold av youtube-videoer hvor man kan se og høre mesteren selv forelese.

I følge den engelske Wikipediasiden om Ching Hai skal hennes egentlige navn være Hue Dang Trinh og hun skal være født i Vietnam i 1950. Som ung skal hun ha arbeidet for Røde kors i Tyskland, før hun dro ut på sin spirituelle reise til Himalaya-fjellene. Her skal hun ha kommet over en metode kalt ”The inner light and sound” som hun har basert Quan Yin-metoden på.

Ingen reagerer på at hun omtaler seg selv som Gud samtidig som hun sitter i joggedress og snakker med uengasjert stemme.

Quan yin-metoden innebærer å meditere over det ”indre lyset og den indre lyden av Gud”. I følge Ching Hai er det gjennom det indre lyset og den indre lyden at vi kan lære å kjenne Gud. Ved innvielsen til Quan yin-metoden gis det spesifikke instruksjoner til hvordan denne meditasjonen skal gjennomføres. I tillegg vil Ching Hai utføre en ”åndelig overføring”. I følge nettsiden www.godsdirectcontact.org behøver ikke Ching Hai å være fysisk til stede for å gjennomføre dette. Den ”åndelige overføringen” er helt essensiell for metoden, og som det står på nettsiden: ”The techniques themselves will bring little benefit without the Grace of the Master”.

Etter innvielsen kreves det at man praktiserer metoden daglig. I tillegg må man overholde fem bud som ser ut til å være inspirert av buddhismen:

  • Avstå fra å ta liv fra bevisste skapninger og følge en streng vegansk diett.
  • Avstå fra å tale usannheter
  • Avstå fra å ta det som ikke har blitt tilbudt
  • Avstå fra seksuell uredelighet
  • Avstå fra å innta rusmidler. Dette inkluderer å unngå ”gifter” av alle slag, slik som alkohol, narkotika, tobakk, gambling, pornografi, og voldelige filmer og litteratur.

Til tross for disse noe strenge reglene hevdes det på nettsiden at Ching Hai ikke er ute etter følgere, tilbedere eller disipler. Hun ønsker heller ikke å etablere en organisasjon med betalende medlemmer og hun vil ikke ta i mot pengegaver. Likevel virker det som hun synes det er greit å motta ”bidrag” og å ta godt betalt av sine franchisetakere, samt å stille strenge krav til hvordan følgerne skal spise og oppføre seg.

Ching Hai-kulten og dens avhoppere

Fenomenet ”Supreme Master Ching Hai” og hennes følgere kan i stor grad kalles en kult. Det vites ikke eksakt hvor mange som følger kulten, men i følge Wikipedia er det omtrent 20 000. Som i de fleste andre kulter finnes det også avhoppere. I mine søk på internett om Ching Hai dukket det opp en rekke nettsider dedikert til å avsløre Ching Hai som en kynisk svindler som utnytter andre mennesker for egen vinning. Eksempler på slike nettsider er Ching Hai Exposed  og Supreme Leak. På disse sidene kan man lese historier fra mennesker som tidligere har vært medlemmer av kulten, men som har fått nok og har hoppet av. Mye av kritikken går ut på at Ching Hai presser medlemmer og franchisetakere av Loving Hut til å kjøpe dyre produkter, og at hun splitter familier ved å nekte medlemmer å ha kontakt med ikke-medlemmer. Fra en av nettsidene kan man lese dette:

“Jeg begynte å stadig seg ned på meg selv på grunn av latterlige ting som at jeg hadde vanskeligheter med å bli veganer. Jeg følte meg som en forferdelig person fordi jeg ikke var fullstendig veganer som de andre. Jeg følte også at jeg ikke var en snill og god person fordi jeg ikke tilba Ching Hai så mye som jeg følte jeg burde ha gjort. Jeg følte at jeg hele tiden måtte gi mer av tiden min til kulten. På ett tidspunkt hadde jeg Supreme TV-kanalen på praktisk talt 24/7 på datamaskinen min. For ikke å nevne alle pengene kastet bort på Loving Hut og bøker (Fra The Ching Hai Cult).”

Dette sitatet kan si en del om hvordan Ching Hai spiller på folks dårlige samvittighet og får dem til å bruke både tid og penger på kulten. Samtidig virker det som hun har en evne til å få mennesker til å stole blindt på henne. I de mange videoene fra Supreme Master TV kan vi se at ”disiplene” nærmest får et zombieaktig blikk når de får se sin ”Mester” på storskjerm under videokonferansene med henne. Hver eneste setning hun sier blir etterfulgt av utrop som ”Ooooh!” og ”Wooow!”. Ingen reagerer på at hun omtaler seg selv som Gud samtidig som hun sitter i joggedress og snakker med uengasjert stemme.

Til tross for at Ching Hai driver i hurtigmat-bransjen, hevder hun at man faktisk ikke trenger mat. En annen sentral kritikk av Ching Hai er nemlig at hun fremmer en ekstrem og livsfarlig livsstil kalt ”breatharianism”, en idé om at mennesker kan leve kun på energi eller ”livskraft”. Som ”breatharian” inntar man ingen fysisk næring, verken mat eller vann. Ching Hai påstår selv å ha levd slik i fire år. Grunnen til at hun sluttet med det er ukjent. Her kan dere se en video fra Supreme Master TV der Ching Hai snakker om ”breatharianism”:

Ching Hai er imidlertid ikke den eneste som snakker varmt om denne livsstilen. Neste artikkel fra meg vil handle om nettopp dette fenomenet; ”breatharianism”. Følg med!

Religioner.no-lenker: 

 

 , , , , , , , , , ,