Aktuelt

Vil du adoptere skapelsesberetningen?

Religioner       |      10/08/2011

Av Hans Olav Arnesen

800px-Psalms_Scroll

Et utdrag fra Salmenes bok funnet ved Qumran. Wikimedia Commons

 

Det er Friends of Israeli Antiquities Authority som kommer med et tilbud om å adoptere deler av Dødehavsrullene. Målet med adopsjonene er å skaffe midler for å konservere skriftrullene og til slutt digitalisere dem slik at de blir tilgjengelig for alle gjennom internett, ifølge Daily Mail.

Dødehavsrullene består av over 15 000 skriftruller og ble oppdaget etter andre verdenskrig da en beduin snublet over en av hulene de var lagret i. Funnet ble gjort nordvest for Dødehavet, ved Qumran, og det er utbredt enighet om at skriftene har tilhørt en  jødisk sekt med monastiske trekk ved navn, essenerne. Inkludert i skriftrullene er det eldste kjente eksemplaret av Det gamle testamentet, men også en rekke andre tekster som ikke finnes i den jødiske Tanakh.

800px-The_cave_of_Qumran_place_of_the_dead_Sea_Scrolls

Hule 1 ved Qumran – Wikimedia Commons

Om du adopterer et teksstykke vil du få navnet ditt på en plakett som vil bli utstilt sammen med tekstene. I tillegg vil du få gleden over å ha adoptert et berømt bibelvers eller kapittel. Ifølge talsmann, Jacob Frisch, elsker folk tanken på å adoptere et stykke av eksempelvis tredje eller femte mosebok, og de fleste velger å betale for et middels stort tekststykke:

“Det er som når folk adopterer dyr i en dyrehage, det er større sannsynlighet for at de ønsker seg en løve enn en maur.”

Prisen for å adoptere et hellig tekststykke er fra 1200 dollar (ca. seks og et halvt tusen kroner), og det kan gjøres her.

Lenker:

 , , , , ,