Aktuelt

Vitenskapen er splittet i synet på Julenissen

Religioner       |      22/12/2010

Forskere er uenige i hvorvidt julenissen eksisterer eller ikke. Andre mener han er for feit. 

Av Hans Olav Arnesen

NORAD_Jet_Fighters_Santa_2008.

Foto: NORAD

Noen mennesker er uhelbredelig skeptiske. Til tross for at NORAD (North American Aerospace Defence Command) sporer Julenissens ferd over himmelen hvert år, og astronomer har observert en solflekk med reinsdyret, Rudolfs umiskjennelig form, er det fremdeles noen som tviler på hans eksistens!

Rudolf som solflekk. Foto. NASA.

Foto: NASA.

Svenske forskere begrunner sin manglende tro på Julenissen dels med at oppgavene hans er umulig å gjennomføre, og dels at livsstilen hans er så ødeleggende at han antagelig ville behøve medisinsk behandling for diabetes og høyt blodtrykk. Ifølge forskerne må Julenissen besøke hele 900 familier i sekundet dersom han skal rekke over de circa 380 millioner barn han skal levere gaver til. Det innebærer at sleden hans må holde en fart på om lag 90 kilometer i sekundet, noe som vil utsette Nissefar for gravitasjonskrefter tilsvarende 14 millioner ganger Solens tyngdekraft. Videre vil den samlede vekten av gavene innebære bruken av 1.9 millioner reinsdyr, dersom de skal trekke vekten av presanger som veier 1 kg i gjennomsnitt.

Det er flere som er bekymret for helsen til Julenissen. Søvnforskere advarer Julenissen mot helseeffekten av søvndeprivasjon i forbindelse med den krevende gaveutdelingen. Særlig alvorlig er det dersom mangel på søvn blir kombinert med alkohol, og Julenissen bør derfor avstå fra drammen han blir tilbudt i mange hjem. Mat bør han derimot unne seg, selv om magefettet hans er bekymringsverdig. Faktisk mener en australsk kostholdsekspert at Julenissen er et meget uheldig forbilde for mange mennesker med vektproblemer verden over, og heller bør bruke sin kjendisstatus som et sunt eksempel til etterfølgelse. Derfor bør han bytte ut promillekjøring på slede med en sykkel. Hvorvidt en slik endring av fremkomstmiddel vil komme i veien for arbeidet hans nevnes ikke.

Andre forskere er bekymret for tilstanden til Julenissens hjem på Nordpolen. Dersom man anerkjenner Nordpolen som Julenissens hjem, har han nemlig valgt seg et sårbart bosted. Ved siden av å være truet av global oppvarming og issmelting, er Nordpolen en oppsamlingssentral for kjemikalier og tungmetaller. Disse konsentreres på toppen av næringskjeden hvor eksempelvis isbjørner og antageligvis den velfødde Julenissen befinner seg. Kanskje bør Julenissen bli vegetarianer?

Julenissen. amerikansk. Jonathan_G_Meath.

Julenissen er for feit. Foto: Jonathan G. Meath – Wikimedia Commons.

Muligens har Julenissen et rusproblem i tillegg til kostholdsvanskene sine? Ida Skaar mener Julenissens påstander om å kunne fly og rekke over enorme arbeidsoppgaver på et umulig kort tidsrom minner om klassiske symptomer på sopprus.

Heldigvis er det håp for dem som tror på Julenissen, og heller ikke ønsker å få julen ødelagt av bekymringer over nissens helse. Den amerikanske professoren, Larry Silverberg, kan ifølge Forskning.no forklare flere av problemene de svenske forskerne trekker frem. Silverberg mener Julenissen løser tidsklemma ved å skape en kontrollert rift i tiden, noe som gir ham månedsvis å dele ut presanger på. Avansert navigasjons og kommunikasjonsutstyr gjør ham i stand til å finne frem til barna, registrere deres ønsker og endog avgjøre om de har vært snille eller slemme. Reinsdyrene kan fly takket være fremskreden genteknologi, og presangene blir ikke fraktet, men konstruert underveis gjennom nanoteknologi. Faktisk mener han at nisseteknologien er så overlegen at den muligens ville løst våre menneskelige miljøproblemer.

Den norske astrofysikeren, Knut Jørgen Røed Ødegaard er av en ganske annen oppfatning, og mener at Julenissen tvert imot kan være årsaken til global oppvarming. I 2004 gav Forskning.no ham og tre andre akademikere i oppgave å bekrefte Julenissens eksistens. Ødegaard mener Julenissen bruker en ioneslede og lagrer presangene i verdensrommet hvor de er vektløse. Julenissen, som forøvrig muligens er Albert Einstein, raser inn i atmosfæren og skaper naturligvis mye varme i prosessen. Beviset er de mange meteorsvermene som blir observert i desember. Lysene på stjernehimmelen skyldes åpenbart Julenissens hyppige turer inn og ut av verdensrommet. En konspirasjon av “useriøse” forskere påstår likevel at fenomenet skyldes støvkorn som entrer atmosfæren.

NancyReaganMrTChristmas1983. Wikimedia Commons

Julenissen, i form av Mr. T, blir kysset av mor, i form av daværende førstedame, Nancy Reagan. Foto: White House Photo

En annen “useriøs” påstand er at Julenissen svært ofte beleilig ankommer mens far er opptatt med ett eller annet gjøremål. Det har gitt grobunn for en konspirasjonstanke hvor man spekulerer i hvorvidt Julenissen i virkeligheten er far i forkledning. Det mener fysikkprofessor, Gaute Einevoll, er tøv og sier følgende til Forskning.no:

“Jeg vil si som man sier i de alternative miljøene: Selvsagt finnes det mange useriøse og til og med falske nisser der ute. Men det betyr ikke at det ikke finnes noen ekte nisser”

Forøvrig mener han det slett ikke er underlig at Julenissen ankommer idet, far, er ute og skuffer snø. Størsteparten av året har Julenissen bare en og annen skjeggete polfarer som selskap, og da er det ikke underlig at Julenissen ønsker å hygge seg litt med mor. Dette kan visstnok ligge til grunn for sangen “Jeg så mamma kysse nissen”.

Julenissen gjør nok lurt i ligge unna Nord-Jylland denne julen, men hva om jyllandsmenigheten som mener nissen er demonisk faktisk har rett? Gaute Einevoll vil ihvertfall ikke avvise denne muligheten: “På engelsk heter nissen “Santa”, og bytter man så vidt om på bokstavene får man “Satan.”

Religioner.no om julen:

Lenker:

 

 , , , ,