Kort og godt

Svensker bærer slør i solidaritet med muslimske kvinner

Hans Olav Arnesen      |      19/08/2013

I dag reagerer svensker på overfallet på en høygravid muslimsk kvinne ved i ikle seg hijab. 

Av Hans Olav Arnesen

En muslimsk kvinne ble fredag angrepet av en ukjent mann i forstaden Farsta sør for Stockholm. I et intervju med Sveriges Radio (som du kan høre nederst i artikkelen) forteller kvinnens venninne, Samira, hva som skjedde. Mannen skal ha angrepet kvinnen bakfra, revet hijaben hennes av henne og slått hodet til den høygravide kvinnen hardt mot bilen. Dette skal ha påført kvinnen en alvorlig hjernerystelse. Mannen skal blant annet ha ropt: “Slike som deg hører ikke hjemme her”.

Slik Samira beskriver det forekommer slike hendelser hele tiden i denne forstaden, hvor Sverigedemokratene skal være i vinden. Hun forteller selv om en lang rekke lignende opplevelser. Ifølge Samira har det, spesielt i de siste tre årene, blitt så ille at hun ikke lenger kan benytte seg av kollektivtransport. Istedet må hun få skyss av sin pensjonistfar.

Samiras ektemann er ikke hos henne i øyeblikket. Det siste han sa til henne før han dro sin vei var at hun ikke måtte gjøre noenting på egenhånd. Ikke engang gå ut av hjemmet uten følge. Overfallet på Samiras venninne ble anmeldt, forteller hun, men selv har hun ikke anmeldt de mange overgrepene hun selv har erfart. Hun føler  at man ikke blir tatt på alvor av politiet. Hun tror dessuten mange muslimske kvinner ikke vet at det engang er mulig å anmelde slike saker.

Samira mener det har blitt en økende aksept for hat i Sverige. Rent praktisk innebærer det at muslimske kvinner knytter sløret ekstra hardt slik at det skal tåle å bli dratt i, at de ikke tør ta med seg sine barn med ut, og at kvinnene diskuterer hvilke våpen man har lov til å bære med seg for å forsvare seg.

Hun mener også at hatet nesten utelukkende rammer muslimer. Hennes afrikanske naboer opplever ikke denne typen ting, og forsåvidt heller ikke muslimske kvinner som ikke går med slør.

Det er heller ikke bare svenske menn som angriper kvinner med slør. En annen venninne av Samira ble angrepet av 1-2 kvinner som slo henne med håndveske. Det er ingen hjelp å hente hos tilskuere, ifølge Samira. De står bare og ser på. Intervjuet ble svært følelsesladet, og både Samira og radioverten begynte å gråte.

hijabkampanje.

Også avisen Expressen følger hijabkampanjen. Digitalfaksimile fra Expressen.

 #Hijabuppropet

Saken har blitt slått stort opp i den svenske avisen Aftonbladet. Videre har det resultert i en kampanje på sosiale medier som oppmuntrer svenske kvinner av alle tros- og livssyn om å ikle seg hijab i dag i solidaritet med muslimske kvinner som opplever hets og vold i dagens Sverige.

Facebook har kampanjen i skrivende stund om lag 1600 deltagere, og mange legger ut bilder av seg selv iført hijab. Blant disse er en hel del menn som også ønsker å vise sin solidaritet med de muslimske kvinnene. På Twitter har kampanjen 172 følgere. Selv om Expressen omtaler dette som en kampanje “som i dag fått stor spridning på sociala medier” kan det vel neppe hevdes å være noen massekampanje i et land med over 9 millioner innbyggere.

På Twitter og Facebook er det også kritiske kommentarer. Enkelte mener hele saken virker  iscenesatt, og noen hevder at hashtag-kampanjen ble kjørt i gang litt i overkant raskt etter at angrepet skal ha funnet sted. En annen rettet følgende spørsmål til asylaktivisten Foujan Rouzbeh, en av initiativtakerne til kampanjen:

twitterkritikk.

Vi har flere eksempler på at store aksjoner kan kjøres raskt igang via sosiale medier, slik som for eksempel rosetoget i Oslo i kjølvannet av 22. juli-tragedien. Kanskje ville det likevel vært klokt om journalistene i Aftonposten og de andre store avisene selv påtok seg ansvaret for å undersøke saken nærmere, og demonstrerte dette ovenfor leserne. Istedet blir det gitt rom for nisjemedier til å så tvil om hvorvidt hele hendelsen kan ha vært fabrikert, slik man gjør på den svenske nettsiden Avpixlat.

Religioner.no lenker: 

 

 

 , ,