Botanikk

Judaspenger

religioner      |      23/08/2016

Lunnaria annua sies å ha magiske egenskaper, verner mot onde makter, og forbindes med Judas svik såvel som ærlighet.

Av Stine Backer-Owe

WikiCommons.

Kilde: Wikimedia Commons. Skilleveggen holder på frøene og har en papiraktig tekstur.

Planten Lunnaria annua har under vårdrakten runde, sølvfargede skillevegger, som sitter igjen etter avblomstring på sensommeren. Planten har på norsk  fått navnet Judaspenger, på grunn av disse skilleveggene. Med sin sølvaktige glans og runde form minner disse om sølvmynter, og har derfor blitt oppkalt etter de 30 sølvpengene disippelen Judas Iskariot fikk i betaling mot å forråde Jesus. Slik det står i Matteus’ evangeliet 26:14-25:

«Da gikk en av de tolv, han som het Judas Iskariot, til overprestene og sa: «Hva vil dere gi meg for å utlevere ham til dere?». De betalte ham tretti sølvpenger. Og fra da av søkte han en anledning til å forråde ham.»

Planten tilhører Månefiolslekta, og Korsblomstfamilien, og kan bli opptil en meter høy. På våren blomstrer den med vakre hvite eller fiolette farger. Hele planten er spiselig, bladene har en kålaktig smak, og blomstene kan brukes i salater.

Judaspenger er en toårig plante som stammer fra Sør-Europa, og har blitt dyrket siden middelalderen.

På engelsk har Judaspenger fått et ganske så annet navn: Honesty. Navnet kommer av skilleveggenes gjennomskinnelige karakter. Lunaria betyr måneaktig på latin, og henviser til formen og fargen på skilleveggen. Planten er dekorativ både med og uten blomster, og “sølvmyntene” blir ofte brukt til å lage blomsterdekorasjoner. I viktoriansk tid ble skilleveggene brukt som bittesmå lerret, som husmødre malte intrikate bilder på.

I magiens verden har Lunnaria annua en sterk tilknytting til månen, og er også forbundet med penger, oppriktighet og ærlighet. Den skal visst nok ha vært brukt i forhekselser rettet mot personers velstand, og sies også å holde monstre borte. Den har med andre ord ganske motstridende betydninger i forskjellige kretser, da ærlighet gjerne ikke er det første vi forbinder med navnet Judas.

Kilde: Wikimediacommons

Kilde: Wikimedia Commons.

Religioner.no lenker:

 , , , ,