Kort og godt

Egyptiske guder gjør karriere i Hollywood

religioner      |      30/11/2015

En rekke amerikanske filmer har tatt for seg den greske gudeverdenen, og også de norrøne gudene har fått vist seg frem på det store lerretet. Nå er det de egyptiske gudenes tur til å bli brukt, eller misbrukt, av Hollywood. 

Hollywood er alltid på utkikk etter nye idéer. Gresk mytologi har lenge gitt dem det i rikelig monn. Blant annet filmen Percy Jackson og lyntyvene, som stjeler fritt og oppfinnsomt fra greske myter, men også halvguden Herakles har blitt skildret i hele to filmer de siste to årene. De norske skuespillerne Ingrid Bolsø Berdal, Aksel Hennie og Tobias Santelmann var oppført på rollelisten i en av dem. Mange husker kanskje også at selveste Arnold Schwartznegger debuterte i filmen Hercules in New York, hvor han ble dubbet ettersom hans engelske uttale ikke var helt stø på den tiden.

Heller ikke de norrøne gudene har sluppet unna. Tordenguden Tor, i Marvels superheltversjon, har vært hovedkarakteren i to spillefilmer. I tillegg har han dukket opp sammen med sine dødelige superheltvenner i de to Avengers-filmene.

Nå er det de egyptiske gudene som står for tur. I Gods of Egypt er det henholdsvis Horus og hans onde onkel Set som kjemper mot hverandre i filmen som vil bli vist i 2016.

Ut i fra traileren ser det ut som Gods of Egypt deler noen trekk med de siste filmene om greske og norrøne guder. I likhet med Åsgard i Tor-filmene har det gamle Egypt fått et nærmest futuristisk preg, med enorme bygninger og avanserte rustninger som kunnet passet godt inn i en science fiction-film. Og i likhet med filmene med inspirasjon fra gresk mytologi er monstrene gigantiske og dataanimerte. Ingen av dem er heller det minste opptatt av å holde seg til mytene de henter inspirasjonen sin fra.

I overkant mange av skuespillerne har dessuten et nordeuropeisk utseende, noe regissørene av Gods of Egypt forøvrig har tatt selvkritikk for.

Hva tenker du? Er det greit at Hollywood dikter om på mytene slik det passer dem og gjør gudene om til actionhelter og -skurker?

Religioner.no-lenker: 

 , , , , , ,