Kort og godt

Jonas grav sprengt i luften

Hans Olav Arnesen      |      25/07/2014

Jona overlevde oppholdet i hvalfiskens buk. Men det påståtte gravstedet hans overlevde ikke kulturminnevandaliseringen til islamistorganisasjonen Den islamske stat. 

 

Profeten Jonas grav i Nineve har blitt ødelagt av islamistorganisasjonen IS som okkuperer betydelige deler av Irak, og enkelte områder av Syria. IS har selv lagt ut videoer hvor de smadrer Jonas kenotaf ved en moské i Ninive. Senere sprengte de hele gravstedet i luften med dynamitt.

Jona regnes som en profet av både jøder, kristne og muslimer. Det er imidlertid kun muslimene som mener Jona lå begravet i Ninive, mens han ifølge kristen tradisjon ligger gravlagt nær Nasaret i Palestina. Etter at muslimene gjorde sitt inntog i religionshistorien mente de å finne flere av hvilestedene til profeter de delte med jødedommen, slik som Jona. Det samme gjelder eksempelvis Moses gravsted, Nabi Musa, i Israel.

IS ønsker å ødelegge alle kilder til det de anser som avgudsdyrking. Ifølge en twittermelding fra et påstått IS-medlem, gjelder det selv kabaen i Mekka.

 

 

 , , , , ,