Kort og godt

Myrdet for sin kamp mot overtro

Hans Olav Arnesen      |      20/08/2013

Den indiske humanisten og rasjonalisten Dr Narendra Dabholkar, måtte bøte med livet for sin kampanje mot det han anså som svindel og overtro.

Av Hans Olav Arnesen

Digitalfaksimile fra The India Times.

Digitalfaksimile fra The India Times.

Ifølge The India Times var det under hans sedvanlige morgentur (klokken 7.30 indisk tid, 20.8.2013) at den eldre antiovertroaktivisten, ble skutt ned og drept av to menn på motorsykkel. Ifølge politiet ble han truffet i ryggen og nakken, med andre ord skutt ned bakfra.

Hans arbeid med å bekjempe det han anså som overtro skaffet ham mange fiender, blant annet blant ytterliggående hindugrupper på høyresiden, ifølge The India Times.

Trolig var det likevel svært mange som hadde motiver for å myrde Dabholkar. I et land hvor såvel magi som religion står sterkt kan listen over fiender ha vært særdeles lang. Ihvertfall om man skal dømme etter hans egen nettside, Antisuperstition.org. Der lister han opp en lang rekke former for overtro. På listen står alt fra astrologi, spøkelser, hekseri, spiritualisme og endog reinkarnasjon. Det siste vant ham trolig få venner i landet hvor denne forestillingen i sin tid oppstod, og hvor den har vært sentral i både buddhismen, hinduismen, jainismen og endog sikhismen, dog i ulike former. Dabholkar skrev følgende om karmateorien:

Karma er en lov for sauer. Vi bør ikke undres over at sauehyrder taler dens sak. Det er en lov for de passive, for de som ikke vil forstyrre status quo, som vil akseptere all slags ondskap som naturlig og uunngåelig. Karma er en lov for slaver, for de beseirede.

Dabholkar argumenterte endog for at overtro, i alle sine avskygninger, var grunnlovsstridig. Dette fordi den indiske grunnloven er den eneste forfatningen i verden som stadfester at det er en plikt for borgerne “å utvikle et vitenskapelig temperament.”

Dabholkar hevdet likevel at han ikke var imot religion som sådan, kun svindel og kvakksalveri. Han har vært nær på å få igjennom flere lovforslag som har hatt til hensikt å forby slike ting som hekseri og endog overtro. Vil mordet på Dabholkar få de folkevalgte til å tenke grundigere igjennom det siste lovforslaget? Eller er de bare glad for å bli kvitt en brysom aktivist?

Lenker: 

Religioner.no lenker:

 , , , , ,