Kort og godt

Paver kanoniseres

Hans Olav Arnesen      |      05/07/2013

Uventet er det ikke, men i dag er det offisielt. Pave Johannes Paul II og Johannes XXIII vil få helgenstatus. 

Av Hans Olav Arnesen

Johannes Paul II Foto: whitehouse.gov.2004

Johannes Paul II Foto: whitehouse.gov.2004

Det er nyhetsbyrået Reuters som kan fortelle at det er avgjort at de to saligkårede pavene, Johannes Paul II (pave fra 1978-2005) og Johannes XXIII (pave fra 1958-1963) vil oppnå helgenstatus. Det er ikke satt noe konkret tidspunkt for kanoniseringsseremoniene, men en dato vil trolig bli bestemt i løpet av året, ifølge Vatikanet.

Johannes XXII er kjent for å ha bidratt til moderniseringen av kirken gjennom innkallelsen av det historiske Andre vatikankonsilet, mens den svært populære paven Johannes Paul II blant annet er kjent for sin kamp mot kommunismen.

En helgen må ha utført mirakler. Johannes Paul IIs to mirakler består av å be Gud kurere den franske nonnen Marie Simon-Pierre Normand for sykdommen parkinson. Det andre mirakelet fant sted da en kvinne fra Costa Rica ble helbredet etter å ha bedt til ham på den samme dagen som han ble saligkåret i 2011.

Normalt behøves det to mirakler for å bli helgenkåret, men Johannes XXIII har kun ett. Pave Frans I har satt dette kravet til side i dette tilfellet, ifølge Reuters.

Frans I har i løpet av sin korte periode som pave alt rukket å kanonisere en stor mengde helgener.

Religioner.no lenker: 

 

 

 

 , , , ,