Kort og godt

Sjamanfestival skjemmet av stank

Hans Olav Arnesen      |      05/09/2013

Det er utfordrende å holde fokus på det åndelige når man er omgitt av drittlukt. 

Av Hans Olav Arnesen

Næring for jorda, men utarmende for sjelen? Spredning av gjødsel forstyrrer sjamanfestival i Sør-Troms. Foto: Roger Geach Wikimedia Commons.

Næring for jorda, men utarmende for sjelen? Spredning av gjødsel forstyrrer sjamanfestival i Sør-Troms. Foto: Roger Geach Wikimedia Commons.

I den vesle kommunen Lavangen i Troms avholdes i øyeblikket den årlige sjamanfestivalen Isogaisa. I går fikk sjamanene en ubehagelig overraskelse da en bonde begynte å spre møkk på et jorde like ved festivalområdet.

Lokalavisen Salangen-Nyheter fikk en rekke sinte telefoner fra festivaldeltakere som klaget på vond lukt som forstyrret seremonier og andre aktiviteter.

 Det skapte en uhyggelig stemning på festivalen, med sterk og anstrengt lukt, sa en av av festivaldeltakerne til Salangen-Nyheter.

sjamanfestivalleder.

Ronald Kvernmo. Digitalfaksimile fra Salangen-Nyheter.

Kunne ikke møkka ventet?

Ronald Kvernmo, som leder festivalen, synes det var unødvendig å spre møkk på jordene nær festivalområdet akkurat mens sjamanfestivalen foregikk.

– Vi er jo klar over at jordbruket skal gå, men hadde det ikke vært mulig å kunne ventet noen dager med å starte med gjødslingen, enn akkurat under festivalen. Dette er ikke første året at vi er her, og at gjødslingen skjer, sa Kvernmo til lokalavisen.

Den lokale bonden som er ansvarlig for ulukten har derimot ingen intensjoner om å vise hensyn til sjamanene.

– Jeg kan ikke stoppe drifta med jordbruk og sauedrift på grunn av at folk sitter i skogen og slår på trommer, sier han til SN.

Han advarer også sjamanene om at det er flere forstyrrelser i vente.

– I helga har vi også flytting av sauer som vi har hvert år på denne tiden, og det vil nok merkes også.

 

 , ,