Kort og godt

Topp 10 sanger med religiøst tema

religioner      |      29/05/2013

Det er på ingen mangel på religiøse tema i populærmusikken. Variasjonen er stor og utvalget enormt. Det er derfor ikke lett å finne frem til de ti beste, men jeg har plukket ut de sangene jeg synes utmerker seg.  Du har sikkert noen helt andre forslag, og dem vil jeg gjerne høre om. 

Av May-Lisbeth Brew

“Jeg skammer meg ikke over å offentlig si at det nest etter teologien ikke finnes noen kunstart som kan måle seg med musikken. Bare musikken kan skape det som teologien på en annen måte oppnår,nemlig å berolige og å glede menneskets sjel” – Martin Luther.

Okay, så tenkte kanskje ikke Luther på min topp ti liste nedenfor, men poenget står ved lag. Jeg vært på jakt etter gode populærkulturelle sanger, med et utpreget religiøst tema. Så la oss hoppe rett ut i det musikalske havet:

10.  The Electric Prunes – Holy Are You

Melodiøs psykedelisk rock som gir deg tid til å tenke. Passer på en båttur, eller slumrende i en park midt i sommerlivet. ”Holy are you, holy are you, there is no god but you, there is no God but you, praise be the Lord”

9.  Motorpsycho – Walking with J

Motorpsychos – Walking with J måtte det ryddes plass til på lista. Med en fengende beat klarer de å få inn uttalelser som ”What’s the book you read, compared to what he said? Still you substitute your head”. Religionskritikk og rykking i rytmefoten på en og samme tid kan ikke undervuderes.

8: Jesus Walks – Kanye West

Uten at jeg er en stor fan av Kanye – er denne sangen hvor rapperen skriker ut sin bekjennelse på trass, en av mine favoritter. ”They say you can rap about anything except for Jesus, That means guns, sex, lies, video tapes, But if I talk about God my record won’t get played”. Jeg føler frustrasjonen og sinnet, og får lyst til å marsjere mens jeg synger med i fullstendig suggesjon til refrenget: ”Jesus walks with me”.

7. Matisyahu – Jerusalem (Out Of Darkness Comes Light)

Matisyahu er en amerikansk jøde som lager reggaemusikk inspirert av sin egen religiøsitet. Min personlige favoritt er  sangen Jerusalem som hinter til jødenes historie og Mitasyahus forhold til Jerusalem: “Don’t you see, it’s not about the land or the sea, Not the country, but the dwelling of his majesty”

6. Genesis – Jesus He Knows Me

Denne herlige lettbeinte og ironiske sangen som blir fortalt i jeg-perspektivet til en televangelist, må ikke tas for å være kristendomskritikk ,det er televangelist-kritikk på høyt nivå, med et refreng som lyder: “And Jesus He knows me, And He knows I´m right, I´ve been talking to Jesus all my life”

5: Brother Ali – Good Lord

En av mine favoritt rap-låter. En stilig beat og et så utspekulert refreng at jeg vanligvis har sangen på hjernen i to dager etter å ha hørt på den. Og med stofer som: ”The very moment where Heaven and Earth might collide, And God let the breath of life come outside. Uh, Satan doubted it, angels bowed to it, I’m so beautifully human and I’m proud of it”. tar denne låten sin naturlige plass på listen.

4. India Arie – God Is Real’

Rolig og fin låt hvor India Arie ser på verden rundt seg og bekrefter at Gud er ekte. Den har et så undrende preg over alt hun ser rundt seg i verden at sangen til og med får en tviler som meg til å slappe litt av i min egen eksistensielle krise. Ikke nødvendigvis fordi jeg blir overbevist om at Gud eksisterer, men fordi jeg blir overbevist om hvor fortreffelig verden faktisk er: “Sweetest honey to the brightest flower the largest plant, Into the smallest atom, snow flakes in the bird kingdom, Smaller than the eye can see, Bigger than the mind can concieve.”

3. Nick Cave – Into my arms

En nydelig kjærlighetssang hvor “jeg-perspektivet” i sangen starter med å bekjenne: “I don’t believe in an interventionist God. But I know, darling, that you do. But if I did I would kneel down and ask Him. Not to intervene when it came to you. Not to touch a hair on your head. To leave you as you are. And if He felt He had to direct you. Then direct you into my arms”. Så sår, så rolig. Jeg oppfatter den nesten som en bønn om hjelp fra oven til å få sin kjære rettledet inn i sine armer etter at man selv har mistet taket.

2. Depeche Mode – Personal Jesus

Med et bluesklingende riff og harde heftige trommer masjerer låten inn i bevisstheten og forblir der.  En sang som starter med ordene: “Reach out and touch faith. Your own personal Jesus. Someone to hear your prayers. Someone who cares” er en sang som evner å fange min oppmerksomhet. Når den i tillegg er godt gjennomført holder den på interessen til siste slutt. Hver gang.

1: Johnny Cash – God´s Gonna Cut You Down

Denne sangen er en cover basert på en tradisjonell folkelåt også kjent under navnene “Run On” and “Run On for a Long Time” (for spesielt interesserte kan dere finne Odetta Gordons´s versjon av låten her. Den gitt ut på albumet American V: A Hundred Highways I 2006, nesten tre år etter artistens død. Cash´s rustne stemme, sammen med den stødige rytmen får iallefall meg til å føle at jeg gjennom hele sangen nærmer meg tiden hvor Gud vil “cut me down”.  Her får dere ikke et sitat – om dere ikke kjenner låta fra før, hør på den, nå!

Hvilke låter med religiøst tema liker du best? Jeg vil gjerne høre hva dine favorittlåter er.

 

 ,