Meninger

Den nye standarden for flyktninger

Kai Westergaard      |      17/03/2022

Måten ukrainske flyktninger blir mottatt bør bli den nye standarden for å ivareta menneskerettighetene til mennesker på flukt, mener Yousef Bartho Al-Nahi.

Av Yousef Bartho Al-Nahi, samfunnsdebattant

Jeg ser mange på Facebook som reagerer sterkt på den unisone og fullstendig, inkluderende og varme måten ukrainske flyktninger blir møtt med i Europa. Nå som landet deres står i flammer og byene deres blir jevnet med jorden. Mange peker på den urettferdige behandlingen av andre flyktninger som har pågått igjennom flere år, der UDI og samfunnet for øvrig anser deg som skyldig og en ulovlig innvandrer frem til du har klart å bevise det motsatte.

Båret inn på gullstol

Byrden er også dobbel når man stadig blir beskyldt for å bli båret inn på gullstol og for å forsøke å svindle det trygge norske fellesskapet. Der man blir sett på som en ren utgift, som aldri kan snu tallene til å være et bidrag til samfunnet.

Det ble laget fakkeltog, demonstrasjoner og drapstrusler, da en kommune i Midt-Norge sa de skulle tilby unge flyktninger muligheten til å ta førerkortet gratis. De samme personene hyller nå unisont Ruter og kollektivselskaper på Østlandet for at de innfører gratis reise for de med ukrainsk pass eller ID-kort. Det er noen ganske pinlige doble standarder her, som er vanskelig å forholde seg til.

Folk får tillatelse til å åpne hjemmene sine og tilby rom til nyankomne ukrainske flyktninger, mens man for andre ville hatt valget mellom et asylmottak eller å bli sendt tilbake.

Den nye standarden

Jeg er ikke helt enig i dette ensidige fokuset på myndighetenes pinlige dobbeltmoral. Jeg mener vi heller burde se på dette som den nye standarden for å ivareta menneskerettighetene og anerkjenne beskyttelsesbehovet til mennesker på flukt. Nå viser det norske samfunnet, den politiske og juridiske makten hvordan flyktninger bør blitt møtt. Alle med et beskyttelsesbehov, bør bli møtt med anerkjennelse, omsorg og støttetiltak.

Jeg mener at vi fremover, og i all fremtid. Skal holde politikerne ansvarlig for dette. Nå har de satt lista for hvordan flyktninger bør bli behandlet fremover. Slik som ukrainere nå blir behandlet, forventer jeg, og krever jeg, at også andre flyktninger blir behandlet. Hvis du blir sett på som en byrde allerede før du har fått muligheten til å vise initiativ til å ville delta. Da hadde i hvert fall jeg blitt demotivert og mistet håpet.

Listhaug liberalisering av lover

De som i dag på sett og vis er «andrerangs flyktninger» fortjener å bli ønsket velkommen av Sylvi Listhaug. Hun som nå, sjokkerende nok, utfordrer regjeringen på å liberalisere lover og sørge for en smidig vei inn til arbeidslivet og det norske samfunnet.

Hun vil fjerne kravet til statsborgertest, hun vil at de skal slippe å måtte ta samfunnsfagkurs og forenkle prosessen for å få opphold og utdannelse. Hun vil riktignok bare gjøre dette for ukrainere, og på den måten drive med solid statelig diskriminering, og vi skal gi vern og trygghet til bare enkelte mennesker som er på flukt og ikke andre. Sånn kan vi ikke ha det.

Slik fortjener alle å bli møtt av Listhaug

Slik fortjener alle flyktninger å bli møtt av Sylvi Listhaug, og det synes jeg vi blør avkreve og forvente av henne fremover. Det samme med Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet. Partier som tradisjonelt sett er på en ganske restriktiv linje i innvandringstematikken, slåss nå om å overby hverandre i iveren etter å hjelpe kjappest mulig og best mulig.

Den klare og tydelige diskriminerende forskjellsbehandling av flyktninger provoserer meg. Den gir meg en ekkel og kvalmeste følelse i kjeften. Den håper jeg politikerne sitter og føler på også. Det burde de. Hver dag.

Innlegget ble først publisert på Facebook.